Vežbanje na svili u trudnoći – Video: 1 čas vežbi

Vezbanje na svili u trudnoci

Vežbanje na svili u trudnoći ili lebdeći sistem vežbanja, je specijalni koncept vežbanja. Vežba se sa specijalnim platom koji ima čvrstinu, prozračnu strukturu i idealne dimenzije. Širina materijala je 2.8 m a dužina od 4m . Takav materijal može biti mesto za opuštanje ali i sredstvo koje olakšava vežbanje i čini ga zanimljivijim. Ljuljaška je prenosiva i može se okačiti bilo gde u parku, dvorištu, na drvetu ili se može montirati u dnevnoj sobi.

Vezbanje na svili u trudnoci
Drage trudnice, za vas sam pripremila besplatan čas vežbi.

Šta je Lebdeći sistem vežbanja?

Lebdeći sistem je autorski metod koji sam osmislila, postavljajući sva svoja iskustva i znanja o pokretu na svileni materijal. Stručno zove na engleskom aerial hamok.

Ovakav tip vežbanja zasniva se na principima lakoće kretanja i boljeg fokusa tokom vežbanja. Svila je podrška svim mišićima i zglobovima u telu pa se na taj način pravilnije ulazi u vežbu i svesnije se pristupa pokretu.

Vezbanje na svili u trudnoci
Pokreti i vežbanje u svili (aerial hamok) posebno će prijati trudnicama.

Uz svilu idu i specijalizovane trake za podešavanje visine pa se ovakva ljuljaska može spustiti blizu podloge ili podizati po nivoima  npr. do visine vaših kolena, kukova, lopatica.

Na svili možemo vežbati jogu, pilates, fitnes ali i trikove koji su slični akrobacijama u cirkusu. Medjutim svila je idealna potpora telu, pa kao deo sistema postoji i restorativno terapeutsko vežbanje. A posebna primena svile jeste u trudnoći.

Vežbanje na svili u trudnoći

Vežbanje na svili u trudnoći je vežbanje u paru sa svojom bebom. A kada to činimo na jedan zanimljiv način uživanje je obostrano. Potrebno je da program časa bude osmišljen samo za trudnice.

Vezbanje na svili u trudnoci
Lebdeći sistem vežbanja je specijalni koncept vežbanja, autorski metod koji sam osmislila.

To znači da se nećete ljuljati i prevrtati naopako. Već podrazumeva vežbanje uz pomoć ovog vazdušastog materijala koje će prvenstveno da rastereti vaše zglobove i mišiće. Zglobne površine su pod većim opterećenjem kako trudnoća odmiče i potrebna im je redovna pokretljivost ali umerena. Mišići i ligamenti se pomoću svile lakše ekstenziraju jer imate čvrst oslonac u ovom materijalu.

Vezbanje na svili u trudnoci
Trudnice imaju specifične probleme sa ramenim i lumbalnim pojasom.

Na svili vežbamo tako da prvo aktiviramo stopala i skočne zglobove a zatim mišiće nogu i na taj način  podstičemo rad celog limfnog sistema  i bolji protok limfe.  Što će pomoći kod umornih nogu a posebno kod trudnica sa problemima vena. Dobrobit vežbanja sa svilom jeste pažljiva ekstenzija lumbalnog dela ledja i dekompresija kičmenog stuba. Ovakva vežba se vezuje za uglavnom za inverzione položaje.

Pogledajte čas vežbanja

Na času koji sam snimila možete vežbati sa svilom postavljenom na lopaticama tako da gornji deo ledja pridržava svila dok se donji deo ledja postepeno ekstenzira pod uticajem sile gravitacije.

Samo takva vežba dovoljna je da odmah osetite svežinu u lumbalnom delu ledja. Kako trudnoća napreduje donji deo ledja se pomera ka stomaku i pritisak na diskove je veći. Zato je svakodnevno istezanje lumbalnih mišića na ovaj način lekovito za vašu kičmu.

Vezbanje na svili u trudnoci
Relaksacija u svili je posebno iskustvo u kome možete uživati i posle porođaja.

Svila će vam pomoći da lakše otvorite grudni koš  i omogući bolju pokretljivost dijafragme za kvalitetniji udah i izdah. Vežbanje na svili za trudnice ipak nije moguće u svim aspektima, jer postoje kontraindikacije kao i kod bilo kog drugog vežbanja.

Čas je samo za trudnice koje su već vežbale

Čas koji sam snimila namenjen je svim trudnicama do nedelje trudnoće do koje osećaju da mogu da vežbaju i po dozvoli ginekologa. Vežbe su pažljivo birane, pozicije u kojima se zadržava trudnica su kratke i fokus je na svesnom disanju i na telu u odnosu na svilu. Svila se tokom trudnoće ne postavlja na stomak niti se vrši pritisak na bilo koji mišić ili meko tkivo. Materijal se isključivo postavlja na velike i jake kosti.

Svila je vaša ljuljaška za relaksaciju

Na kraju svakog časa ali i tokom dana se može ležati i ljuljati u svili i osećaj je kao u bazenu ili u vodi. Dosta ljudi ovo stanje poredi sa ležanjem u majčinom stomaku (iako ga se svesno ne sećaju). Ukoliko trudnica ima učestale mučnine može prvo probati da sedne u svilu i lagano se ljulja. Kao i na bilo kojoj ljuljašci i tada po svojoj proceni odluči da li može da se odmara i relaksira u ovoj vazdušastoj ljuljašci.

Vezbanje na svili u trudnoci
I beba će uživati sa vama u ljuškanju u svili.

I posle porođaja

Zanimljiv deo vežbanja u svili jeste što nakon trudnoće (dva meseca verovatno) možete iste ove vežbe raditi kao pripremu svog tela za rekreativno vežbanje ili jednostavno u pauzi kada beba spava. U ovoj jedinstvenoj ljuljašci uživaće i vaša beba.

Iza ovog autorskog programa i vežbanja stoji dugogodišnja praksa i iskustvo u trenerskom i instruktorskom radu kako sa zdravim ljudima tako i sa ljudima sa odredjenim ograničenjima.

Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…