Yoga za Decu od 4 do 7 Godina

Yoga za Decu

Sadržaj

Deci svih uzrasta treba fizička aktivnost. Glavni motiv je da dete bude srećno i zdravo. Yoga za decu, posledjih decenija, postala je veoma popularna u svetu.  U nekim zemljama organizuje se yoga i za mladji uzrast, ali kod nas postoje škole za yogu za decu, uzrasta od 4 godine  pa na više.

Yoga za decu na kreativan i zabavan način 

Žestoki tempo života naše dece može imati veliki uticaj na urođenu radost, a obično ne na bolje.  Kada deca nauče pravilne, zdrave tehnike disanja i alate za fokusiranje uma, kroz praktikovanje yoge, počinju da uče kako da primenjuju ove alate u svakodnevnom životu i da odgovarajuće reaguju na bilo koju situaciju.

Da li je deci i zabavno kada rade yogu?

Podučavanje yoge u ovom uzrastu, radi se na zabavan, angažovan i kreativan način.  Deca radeći yogu osvešćuju i  istražuju svoj pun potencijal u ritmu svog prirodnog razvoja.

Yoga takodje, izgrađuje samopouzdanje i samopoštovanje, razvija disciplinu, doprinosi emocionalnoj inteligenciji, podržava osećaj međusobne povezanosti, donosi poštovanje prema drugima i doprinosi odgovornosti i socijalnoj osetljivosti.

Yoga za Decu
MARIJA MILIĆEVIĆ
osnicačica Homeplace-a – prostora za razvoj tela i duha, profesorka španskog jezika i instruktorka yoge

Kako deluje yoga na telo i um deteta?

  • Poboljšava motorički razvoj
  • Podstiče pravilno držanje tela
  • Uči pravilnom disanju, značajnoj veštini „za ceo život“, razvija snažno i fleksibilno telo i povećava balans i koordinaciju
  • Uči dete metodi relaksacije (opuštanja), smanjuje se stres, napetost i teskoba
  • Kroz fizičku aktivnost, poboljšava opšte zdravstveno stanje deteta
  • Povećava koncentraciju, fokus i pažnju, razvija razmišljanje

Yoga za Decu

Kako izgleda jedan yoga čas?

Časovi yoge za decu imaju istu strukturu časa kao i časovi yoge za odrasle, samo je metodika koja se koristu u radu sa decom drugačija, što podrazumeva mnogo zabave. Svaki dečiji yoga čas se sastoji od kombinacije jasno strukturisanih i spontanih delova, kako bi deca mogla što bolje i kreativnije da se izraze. Na uvodnom delu časa se radi  zagrevanje tela, zatim se rade yoga položaji, a na kraju je relaksacija i opuštanje. Kroz ovu strukturu se obradjuju razne teme, a kroz čitanje, pesmu, igru i yoga položaje, deca se zabavljaju i ne doživljaju aktivnost kao obavezu već kao odmor i relaksaciju.

Časovi se drže u opuštenoj atmosferi gde je svako dete slobodno da izrazi sopstvenu individualnost. U prostoru bez takmičenja, osećaju se sigurno i namireno. Razvijaju se prijateljstva i deca su slobodna da istraže svoj puni potencijal u ritmu svog prirodnog razvoja. Na tim časovima, životinje, priroda i predmeti oživljavaju kroz yoga položaje, igre, aktivnosti, muziku i priče. Krećući se učimo pokretati svoja tela na nove, kreativne i deci zanimljive načine.

Veština disanja – važna za ceo život!

Decu pre svega učimo da budu  svesni svog daha. Tako mogu i uticati na kvalitet disanja. Disanje možemo čuti, osetiti i brojati. Deca praktikuju kroz vežbu trbušno disanje ili disanje dijafragmom, grudno disanje i klavikularno disanje. Zdravo i prirodno disanje u jednom dahu sadrži sva tri oblika disanja koji se sjedinjuju u jedan neprekidni talas.

Pravilno disanje pročišćuje naše telo i um. Povećava kapacitet pluća i time doprinosi svim drugim sistemima u telu, neutrališe mlečne kiseline koje mogu biti uzročnik osećaja umora, opušta mišiće lica i tela, menja negativan mentalni stav u pozitivan, poboljšava varenje, vitalnost, percepciju, pamćenje…

Yoga za Decu

Kada se jednom usvoji pravilno disanje, veština disanja, ostaje veština za ceo život. Yoga čas za decu u ovom uzrastu, traje 45 minuta.

Porodični yoga čas po metodi Rainbow kids

Porodični yoga čas – i roditelji treba da se pridruže povremeno! Porodični yoga časovi su prilika da se deca i roditelji zbliže i usmere pažnju jedan ka drugom kroz zajedničke aktivnosti. Kroz igru, priče, zaigranu i spontanu atmosferu, deca i roditelju jačaju bliskost i povezanost. Roditelji ulaze u njihov razigran svet mašte, dajući im prostora da budu to što jesu, bez ikakve potrebe za menjanjem. Kroz zajedničko vežbanje osnažuju duh, podižu raspoloženje i jačaju međusobno poverenje. Porodični yoga časovi su radionice koje se održavaju jednom mesečno u trajanju od 1h. To je prilika i da roditelji vide kako izgledaju dečji yoga časovi.

avatar
Osnicačica Homeplace-a – prostora za razvoj tela i duha. Vodi individualne i grupne časove, kao i yoga vikende i detox programe.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....