Yoga za Decu od 4 do 7 Godina

Yoga za Decu

Deci svih uzrasta treba fizička aktivnost. Glavni motiv je da dete bude srećno i zdravo. Yoga za decu, posledjih decenija, postala je veoma popularna u svetu.  U nekim zemljama organizuje se yoga i za mladji uzrast, ali kod nas postoje škole za yogu za decu, uzrasta od 4 godine  pa na više.

Yoga za decu na kreativan i zabavan način 

Žestoki tempo života naše dece može imati veliki uticaj na urođenu radost, a obično ne na bolje.  Kada deca nauče pravilne, zdrave tehnike disanja i alate za fokusiranje uma, kroz praktikovanje yoge, počinju da uče kako da primenjuju ove alate u svakodnevnom životu i da odgovarajuće reaguju na bilo koju situaciju.

Da li je deci i zabavno kada rade yogu?

Podučavanje yoge u ovom uzrastu, radi se na zabavan, angažovan i kreativan način.  Deca radeći yogu osvešćuju i  istražuju svoj pun potencijal u ritmu svog prirodnog razvoja.

Yoga takodje, izgrađuje samopouzdanje i samopoštovanje, razvija disciplinu, doprinosi emocionalnoj inteligenciji, podržava osećaj međusobne povezanosti, donosi poštovanje prema drugima i doprinosi odgovornosti i socijalnoj osetljivosti.

Yoga za Decu
MARIJA MILIĆEVIĆ
osnicačica Homeplace-a – prostora za razvoj tela i duha, profesorka španskog jezika i instruktorka yoge

Kako deluje yoga na telo i um deteta?

  • Poboljšava motorički razvoj
  • Podstiče pravilno držanje tela
  • Uči pravilnom disanju, značajnoj veštini „za ceo život“, razvija snažno i fleksibilno telo i povećava balans i koordinaciju
  • Uči dete metodi relaksacije (opuštanja), smanjuje se stres, napetost i teskoba
  • Kroz fizičku aktivnost, poboljšava opšte zdravstveno stanje deteta
  • Povećava koncentraciju, fokus i pažnju, razvija razmišljanje

Yoga za Decu

Kako izgleda jedan yoga čas?

Časovi yoge za decu imaju istu strukturu časa kao i časovi yoge za odrasle, samo je metodika koja se koristu u radu sa decom drugačija, što podrazumeva mnogo zabave. Svaki dečiji yoga čas se sastoji od kombinacije jasno strukturisanih i spontanih delova, kako bi deca mogla što bolje i kreativnije da se izraze. Na uvodnom delu časa se radi  zagrevanje tela, zatim se rade yoga položaji, a na kraju je relaksacija i opuštanje. Kroz ovu strukturu se obradjuju razne teme, a kroz čitanje, pesmu, igru i yoga položaje, deca se zabavljaju i ne doživljaju aktivnost kao obavezu već kao odmor i relaksaciju.

Časovi se drže u opuštenoj atmosferi gde je svako dete slobodno da izrazi sopstvenu individualnost. U prostoru bez takmičenja, osećaju se sigurno i namireno. Razvijaju se prijateljstva i deca su slobodna da istraže svoj puni potencijal u ritmu svog prirodnog razvoja. Na tim časovima, životinje, priroda i predmeti oživljavaju kroz yoga položaje, igre, aktivnosti, muziku i priče. Krećući se učimo pokretati svoja tela na nove, kreativne i deci zanimljive načine.

Veština disanja – važna za ceo život!

Decu pre svega učimo da budu  svesni svog daha. Tako mogu i uticati na kvalitet disanja. Disanje možemo čuti, osetiti i brojati. Deca praktikuju kroz vežbu trbušno disanje ili disanje dijafragmom, grudno disanje i klavikularno disanje. Zdravo i prirodno disanje u jednom dahu sadrži sva tri oblika disanja koji se sjedinjuju u jedan neprekidni talas.

Pravilno disanje pročišćuje naše telo i um. Povećava kapacitet pluća i time doprinosi svim drugim sistemima u telu, neutrališe mlečne kiseline koje mogu biti uzročnik osećaja umora, opušta mišiće lica i tela, menja negativan mentalni stav u pozitivan, poboljšava varenje, vitalnost, percepciju, pamćenje…

Yoga za Decu

Kada se jednom usvoji pravilno disanje, veština disanja, ostaje veština za ceo život. Yoga čas za decu u ovom uzrastu, traje 45 minuta.

Porodični yoga čas po metodi Rainbow kids

Porodični yoga čas – i roditelji treba da se pridruže povremeno! Porodični yoga časovi su prilika da se deca i roditelji zbliže i usmere pažnju jedan ka drugom kroz zajedničke aktivnosti. Kroz igru, priče, zaigranu i spontanu atmosferu, deca i roditelju jačaju bliskost i povezanost. Roditelji ulaze u njihov razigran svet mašte, dajući im prostora da budu to što jesu, bez ikakve potrebe za menjanjem. Kroz zajedničko vežbanje osnažuju duh, podižu raspoloženje i jačaju međusobno poverenje. Porodični yoga časovi su radionice koje se održavaju jednom mesečno u trajanju od 1h. To je prilika i da roditelji vide kako izgledaju dečji yoga časovi.

Osnicačica Homeplace-a – prostora za razvoj tela i duha, profesorka španskog jezika i instruktorka yoge. Vodi individualne i grupne časove, kao i yoga vikende i detox programe. U Homeplace-u vodi časove yin yoge, vinyasa flow yoge, essential yoga i yoge za decu, kao i vodjenje Oshovih meditacija.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…