Zašto je povećanje telesne težine važno tokom trudnoće?

važno tokom trudnoće

Sadržaj

Saznajte zašto je povećanje telesne težine važno tokom trudnoće. Namerno gublјenje težine tokom trudnoće može predstavlјati ozbilјnu štetu Vama i Vašoj bebi. Gde su sve raspoređeni kilogrami u trudnoći?

Ovde ćemo razgovarati o tome zašto je dobijanje na težini tokom trudnoće važno. Koliko težine da dobijete i kako da napravite dobre izbore hrane. Takođe ćemo se osvrnuti na to kako da kontrolišete svoja osećanja ako otkrijete da je povećanje telesne težine tokom trudnoće okidač.

važno tokom trudnoće

Povećanje telesne težine je važno tokom trudnoće

Trudnoća je vreme mnogih promena u Vašem telu. Neke su uzbudlјive i radosne, a neke neprijatnije. Jedna oblast sa kojom se trudnice ponekad bore je povećanje telesne težine. Dobijanje na težini tokom trudnoće je normalno, očekivano i zdravo. Ali to ne znači da se uvek osećamo dobro zbog toga. Nije sramota ako Vam je ovo izazov. Dobijanje na težini tokom trudnoće može biti posebno okidač ako imate istoriju poremećaja u ishrani ili telesnu dismorfiju.

Ako se borite sa svojim emocijama oko povećanja telesne težine tokom trudnoće, daleko od toga da ste sami. Međutim, veoma je važno da ne budete na dijeti ili da pokušavate da smršate tokom trudnoće. To može imati negativne uticaje na Vaše zdravlјe i zdravlјe Vaše bebe. Ipak, ako se osećate nelagodno zbog povećanja telesne težine u trudnoći, potrebna Vam je podrška. Takođe i saveti kako da kontrolišete svoja osećanja.

važno tokom trudnoće

Dobijanje na težini tokom trudnoće podržava evoluciju kroz koju prolazi Vaše telo. Takođe pomaže Vašoj bebi da preraste od male grupe ćelija do novorođenčeta. Važno je da dobijete zdravu težinu tokom trudnoće jer se Vaše telo menja na mnogo načina. Prvo, Vaš bazalni metabolizam (količina energije/kalorija potrebnih za obavlјanje osnovnih zadataka) se povećava do 20 procenata tokom trudnoće. Sada trošite više energije na razvoj novog čoveka. Masnoća koja se akumulira u Vašem stomaku, grudima i bokovima je  normalna i neophodna za trudnoću i postpartalni period.

Vaše telo takođe raste da bi se prilagodilo Vašoj bebi i pomoglo joj da se razvije. Vaša materica se značajno povećava kako Vaša beba raste. Vi zapravo stvarate potpuno novi organ za održavanje Vaše bebe – Vašu postelјicu. Ona pomaže da Vaša beba dobija potrebne hranlјive materije. Ovi novi organi su stvoreni posebno za trudnoću i stoga stvaraju veću potražnju od tela.

važno tokom trudnoće

Gde su raspoređeni kilogrami u trudnoći

Nije sva težina koju dobijate zbog masti. Povezana je sa drugim promenama koje se dešavaju u Vašem telu, kao i rastom Vaše bebe. Akušeri  to razlažu na sledeći način:

  • Vaša beba: 3600 gr
  • Placenta: 900 gr – 1300 gr
  • Amnionska tečnost: 900 gr – 1300 gr
  • Tkivo dojke: 900 gr – 1300 gr
  • Snabdevanje krvlјu: 1800 gr
  • Skladištenje masti: 2200 – 4000 gr
  • Rast materice: 900 – 2200 gr

Koliko ću kilograma dobiti u trudnoći

Smernice za povećanje telesne težine tokom trudnoće su upravo to – smernice. Uglavnom, Vaš fokus treba da bude na jedenju kada ste gladni i da se odlučite za hranu bogatu hranlјivim materijama kada je to moguće. Uopšteno govoreći, ne preporučujemo hiper-fokusiranje na deblјanje tokom trudnoće. Telo svake trudnice je malo drugačije i neke će dobiti više od drugih sličnim dijetama.

Ipak, razumevanje osnovnih smernica za dobijanje na težini tokom trudnoće može biti od pomoći. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), količina težine koju ćete dobiti tokom trudnoće delimično zavisi od Vaše težine pre trudnoće. Na primer, ako ste imali manju težinu, možda bi bilo prikladno da dobijete između 12-19 kg. Da ste prosečne težine, dobitak od 11 -16 kg bi mogao imati smisla. Ako ste bili gojazni, manji dobitak težine bi mogao biti najbolјi za Vašu trudnoću.

važno tokom trudnoće

Povećanje telesne težine po trimestrima

Kako primećuje Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG), povećanje telesne težine tokom trudnoće je obično minimalno u prvom tromesečju. Mnoge trudnice dobijaju samo između 500 – 1500 gr. Ali stvari se obično pokreću u drugom i trećem tromesečju. Većina trudnica dobija oko 250 gr svake nedelјe. Generalno, prema ACOG-u, biće vam potrebno oko 340 dodatnih kalorija dnevno u drugom tromesečju i 450 kalorija dnevno u trećem.

Opet, ipak je najbolјe da se fokusirate na zdravu ishranu, a ne na brojanje kalorija ili fokusiranje na deblјanje. Kada ste trudni, potrebno Vam je više proteinafolne kiseline, joda i holina nego ranije. Takođe morate da obezbedite da dobijate dovolјno vitamina D, kalcijuma, vlakana i kalijuma. Neki od ovih hranlјivih sastojaka mogu se dobiti preko prenatalnog vitamina. Ali, ishrana bogata ovim elementima takođe je neophodna. To znači da jedete puno voća, povrća, integralnih žitarica, proteina i zdravih masti.

Rizici gubitka težine tokom trudnoće

Teška istina je da gubitak ili nedobijanje adekvatne težine može imati negativne efekte i na Vas i na Vašu bebu. Gubitak težine tokom trudnoće nosi rizik od neadekvatnog rasta fetusa i nestvaranja normalnih promena u telu majke potrebne za trudnoću i postpartalni period. Od ovih rizika, najviše brinemo o lošem rastu fetusa.

Zaista, studije su otkrile da trudnice koje imaju manju težinu ili ne dobijaju dovolјno težine imaju veći rizik od prevremenog porođaja. One takođe imaju veći rizik da imaju bebu koja je manja za njihovu gestacijsku dob. Rađanje bebe sa ovim problemima može imati trenutne i dugoročne posledice. Kada se beba rodi prevremeno ili sa malom porođajnom težinom, veća je verovatnoća za probleme sa dojenjem i druge bolesti kasnije u životu odojčadi i deteta. Studije su pokazale  vezu između niske porođajne težine i kašnjenja u razvoju.

Načini da kontrolišete ako je dobijanje na težini tokom trudnoće okidač

Ako ste neko ko je u prošlosti imao poremećaje u ishrani, telesnu dismorfiju, dobijanje na težini tokom trudnoće može biti izazovno. Sasvim je normalno i u redu je da ovo izaziva svakakva osećanja u Vama. Trebalo bi da znate da su Vaša osećanja validna i razumlјiva.

Ako se osećate izazvano povećanjem telesne težine tokom trudnoće, trebalo bi da razmislite o tome da se obratite lekaru. Često je dobra ideja razgovarati o tome pri prvoj poseti, a zatim i tokom trudnoće ako postoji zabrinutost. Pored toga,  možda bi imalo smisla raditi „slepo vaganje“ tokom Vaših prenatalnih poseta. U ovim okolnostima je prikladno da trudnica ne mora da vidi svoju težinu tokom bilo koje svoje posete. Obično se grafikoni mogu označiti tako da svi uklјučeni u tim za negu budu svesni da ne verbalizuju nikakvu težinu tokom posete.

Ako imate jaku istoriju poremećaja u ishrani, možda je najbolјe da potražite  psihološku negu za svoj poremećaj u ishrani tokom trudnoće.  Čak i ako trudnice osećaju da deo njihove medicinske istorije više nije problem, trudnoća može biti pokretač. Važno je razumeti šta mogu biti okidači i imati plan za njihovo rešavanje tokom trudnoće.

važno tokom trudnoće

Ako još niste trudni, preporučuje  se da potražite savetovanje pre začeća sa zdravstvenim radnicima. Tako biste razumeli Vaš  status i kako trudnoća može da utiče na Vaš poremećaj u ishrani. Moguće je da zdravstveni radnici mogu da razviju plan za rešavanje svih problema koji se pojave tokom potencijalne trudnoće.

Kada tražiti pomoć lekara

Tokom trudnoće, sastajaćete se sa zdravstvenim radnicima u redovnim intervalima. Tako će oni moći da kažu da li Vaše povećanje telesne težine – ili nedostatak deblјanja – postaje zabrinutost. Ali ponekad će se problemi pojaviti van ovih poseta.

  • Ako tokom trudnoće imate vrtoglavicu ili mučninu do te mere da ne možete da zadržite hranu ili tečnost, pozovite lekara.
  • Ako primetite da ste dobili 2 kg  u jednoj nedelјi. Tada bi bilo preporučlјivo da pozovete i vidite da utvrdite da li imate značajnu količinu edema.

Najvažnije, ostanite u kontaktu sa zdravstvenim radnicima i/ili terapeutom u vezi sa svim emocijama i okidačima. Onim koje doživlјavate u vezi sa slikom o telu, deblјanjem ili poremećenom ishranom. Oni su tu da Vas podrže i da Vaš um i telo budu što je moguće zdraviji tokom ove životne tranzicije.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...