Boravak u bolnici bebe i deteta od jednog dana – Dnevne bolnice

Boravak u bolnici bebe i deteta od jednog dana

Sadržaj

Boravak u bolnici bebe i deteta od jednog dana se sve češće primenjuje u praksi. Kod nekih intervencija kod dece, koje nisu klasična hirurške intervencije već tretmani radio talasima, termokauterom ili laserima, sve češće se u svetu i kod nas primenjuje “One day surgery”. Koje operacije kod dece su rutinske?

Šta je “One day surgery” – Boravak u bolnici bebe i deteta od jednog dana?

“One day surgery”  su hirurške intervencije u kojima se pacijent po pripremi i u zakazanom terminu operiše, a nakon samo par sati odlazi na kućno lečenje. Poslednjih godina se ovaj način rada praktikuje kod rutinskih operacija koje ne zahtevaju višednevni bolnički tretman.

Boravak u bolnici bebe i deteta od jednog dana
Ova praksa se sve češće primenjuje kod rutinskih operacija.

Koje operacije kod dece su rutinske?

Pod “rutinskom operacijom” podrazumevamo operacije koje imaju predvidiv  tok i metode rada koje su decenijama praktikovane, te je moguće predvideti pozitivan ishod zahvata, kao i dalji tok oporavka  posle hirurške intervencije  sa jednodnevnim postoperativnim tretmanom,  do odlaska na kućno lečenje isto popodne ili veče.

To su na primer operacije preponske kile, otklanjanje nevusa, bradavica, urasli nokti, pilonidalni sinusi, frenuloplastike, uklanjanje dermoidnih i subkutanih cista, lipoma, papilomi na koži i pregibima, kao i mnoge druge iz oblasti plastične hirurgije i hirurgije minornih urođenih anomalija . Mnoge od navedenih intervencija nisu klasična hirurška intervencija već tretmani radio talasima, termokauterom ili laserima.

Boravak u bolnici bebe i deteta od jednog dana
Smatra se da će se dete brže oporaviti kod kuće, a odlazak na kontrole se zakazuje nakon operacije.

Kakav je protokol pre operacije deteta?

Pacijent  treba  da bude u potpusti zdrav da bi mogao da se operiše , što se definitivno potvrđuje pregledom anesteziologa, izuzev intervencija koje se mogu uraditi  u lokalnoj anesteziji, ali se i u ovakvim situacijama praktikuje nadzor i  “sadejstvo” anesteziologa po potrebi. U ranim jutarnjim časovima pacijent  se operiše i istog dana nakon operacije, ako ne postoje nikakve komplikacije ili rizik od istih, kao i potreba za specijalnim bolničkim tretmanom, dete se otpušta  na kućno lečenje.

Zašto je “One day surgery” dobra praksa? 

Pozitivne strane ovakve metode lečenja su mnogobrojne, pre svega za dete. Manje su traume, kako za dete tako i za roditelje, manje straha, manji rizik od nastanka intrahospitalnih infekcija, a sa druge strane svakako više komoditeta deca imaju kod kuće, bolja atmosfera uz roditelje i svakodnevne aktivnosti, pa će se i strah i trauma svesti na minimum.

Boravak u bolnici bebe i deteta od jednog dana
Dete ima manju traumu kada se posle operacije oporavlja u poznatom okruženju sa orditeljima.

Ovo je posebno važno kod dece sa višestrukim anomalijama koje se ne mogu rešiti jednom hirurškom intervencijom, već razmak između njih mora biti i po nekoliko meseci.

Dnevne bolnice

Ovakav vid intervencija se uvek radi u ustanovama koje dnevnu bolnicu mogu konvertovati u klasičan postoperativni tretman, te ostanak deteta i duže od 24h posle intervencije može biti omogućen. Sociološki aspekt ovakvog hirurškog tretmana je jako bitan naročito u uslovima kakvi su danas,  teške ekonomske recesije.

avatar
Magistar medicinskih nauka iz oblasti dečije hirurgije, asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Pohađao brojna usavršavanja u Evropi i svetu.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...