“One day surgery” u Svetu i Kod Nas

Zašto se Sve Češće Primenjuje “One day surgery” u Svetu i Kod Nas – Kod Kojih Hiruških Intervencija kod Dece?

Kod kojih hiruških intervencija se primenjuje kod dece “One day surgery”? Kakav je protokol pre operacije deteta?

Šta je “One day surgery”?

Kod nekih intervencija kod dece, koje nisu klasična hirurške intervencije već tretmani radio talasima, termokauterom ili laserima, sve češće se u svetu i kod nas primenjuje “One day surgery”. “One day surgery”  su hirurške intervencije u kojima se pacijent po pripremi i u zakazanom terminu operiše, a nakon samo par sati odlazi na kućno lečenje. Poslednjih godina se ovaj način rada praktikuje kod rutinskih operacija koje ne zahtevajuvišednevni bolnički tretman.

“One day surgery” u Svetu i Kod Nas

Šta je rutinska operacija?

Pod “rutinskom operacijom” podrazumevamo operacije koje imaju predvidiv  tok i metode rada koje su decenijama praktikovane, te je moguće predvideti pozitivan ishod zahvata, kao i dalji tok oporavka  posle hirurške intervencije  sa jednodnevnim postoperativnim tretmanom,  do odlaska na kućno lečenje isto popodne ili veče.

Koje operacije kod dece su rutinske?

To su na primer operacije preponske kile, otklanjanje nevusa, bradavica, urasli nokti, pilonidalni sinusi, frenuloplastike, uklanjanje dermoidnih i subkutanih cista, lipoma, papilomi na koži i pregibima, kao i mnoge druge iz oblasti plastične hirurgije i hirurgije minornih urođenih anomalija . Mnoge od navedenih intervencija nisu klasična hirurška intervencija već tretmani radio talasima, termokauterom ili laserima.

Kakav je protokol pre operacije deteta?

Pacijent  treba  da bude u potpusti zdrav da bi mogao da se operiše , što se definitivno potvrđuje pregledom anesteziologa, izuzev intervencija koje se mogu uraditi  u lokalnoj anesteziji, ali se i u ovakvim situacijama praktikuje nadzor i  “sadejstvo” anesteziologa po potrebi. U ranim jutarnjim časovima pacijent  se operiše i istog dana nakon operacije, ako ne postoje nikakve komplikacije ili rizik od istih, kao i potreba za specijalnim bolničkim tretmanom, dete se otpušta  na kućno lečenje.

 

Zašto je ovo dobra praksa? 

Pozitivne strane ovakve metode lečenja su mnogobrojne, pre svega za dete. Manje su traume, kako za dete tako i za roditelje, manje straha, manji rizik od nastanka intrahospitalnih infekcija, a sa druge strane svakako više komoditeta deca imaju kod kuće, bolja atmosfera uz roditelje i svakodnevne aktivnosti, pa će se i strah i trauma svesti na minimum.

Ovo je posebno važno kod dece sa višestrukim anomalijama koje se ne mogu rešiti jednom hirurškom intervencijom, već razmak između njih mora biti i po nekoliko meseci.

Gde se primenjuje ova praksa?

Ovakav vid intervencija se uvek radi u ustanovama koje dnevnu bolnicu mogu konvertovati u klasičan postoperativni tretman, te ostanak deteta i duže od 24h posle intervencije može biti omogućen. Sociološki aspekt ovakvog hirurškog tretmana je jako bitan naročito u uslovima kakvi su danas,  teške ekonomske recesije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista dečje hirurgije, subspecijalista dečije urologije, magistar medicinskih nauka iz oblasti dečije hirurgije, asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Pohađao brojna usavršavanja u Evropi i svetu. Izvršio prvu mikrohiruršku genitalnu operaciju kod dece na Balkanu koristeći tada novi i inovativni hirurški trend u svetu. Izvršio prvu mikrohiruršku ortopedsku operaciju kod novorođenih beba na Balkanu, na urodjeno deformisanim stopalima. Prvi na Balkanu izvršio transplantaciju koštne srži kod dece.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…