“One day surgery” u Svetu i Kod Nas

Zašto se Sve Češće Primenjuje “One day surgery” u Svetu i Kod Nas – Kod Kojih Hiruških Intervencija kod Dece?

Kod kojih hiruških intervencija se primenjuje kod dece “One day surgery”? Kakav je protokol pre operacije deteta?

Šta je “One day surgery”?

Kod nekih intervencija kod dece, koje nisu klasična hirurške intervencije već tretmani radio talasima, termokauterom ili laserima, sve češće se u svetu i kod nas primenjuje “One day surgery”. “One day surgery”  su hirurške intervencije u kojima se pacijent po pripremi i u zakazanom terminu operiše, a nakon samo par sati odlazi na kućno lečenje. Poslednjih godina se ovaj način rada praktikuje kod rutinskih operacija koje ne zahtevajuvišednevni bolnički tretman.

“One day surgery” u Svetu i Kod Nas

Šta je rutinska operacija?

Pod “rutinskom operacijom” podrazumevamo operacije koje imaju predvidiv  tok i metode rada koje su decenijama praktikovane, te je moguće predvideti pozitivan ishod zahvata, kao i dalji tok oporavka  posle hirurške intervencije  sa jednodnevnim postoperativnim tretmanom,  do odlaska na kućno lečenje isto popodne ili veče.

Koje operacije kod dece su rutinske?

To su na primer operacije preponske kile, otklanjanje nevusa, bradavica, urasli nokti, pilonidalni sinusi, frenuloplastike, uklanjanje dermoidnih i subkutanih cista, lipoma, papilomi na koži i pregibima, kao i mnoge druge iz oblasti plastične hirurgije i hirurgije minornih urođenih anomalija . Mnoge od navedenih intervencija nisu klasična hirurška intervencija već tretmani radio talasima, termokauterom ili laserima.

Kakav je protokol pre operacije deteta?

Pacijent  treba  da bude u potpusti zdrav da bi mogao da se operiše , što se definitivno potvrđuje pregledom anesteziologa, izuzev intervencija koje se mogu uraditi  u lokalnoj anesteziji, ali se i u ovakvim situacijama praktikuje nadzor i  “sadejstvo” anesteziologa po potrebi. U ranim jutarnjim časovima pacijent  se operiše i istog dana nakon operacije, ako ne postoje nikakve komplikacije ili rizik od istih, kao i potreba za specijalnim bolničkim tretmanom, dete se otpušta  na kućno lečenje.

 

Zašto je ovo dobra praksa? 

Pozitivne strane ovakve metode lečenja su mnogobrojne, pre svega za dete. Manje su traume, kako za dete tako i za roditelje, manje straha, manji rizik od nastanka intrahospitalnih infekcija, a sa druge strane svakako više komoditeta deca imaju kod kuće, bolja atmosfera uz roditelje i svakodnevne aktivnosti, pa će se i strah i trauma svesti na minimum.

Ovo je posebno važno kod dece sa višestrukim anomalijama koje se ne mogu rešiti jednom hirurškom intervencijom, već razmak između njih mora biti i po nekoliko meseci.

Gde se primenjuje ova praksa?

Ovakav vid intervencija se uvek radi u ustanovama koje dnevnu bolnicu mogu konvertovati u klasičan postoperativni tretman, te ostanak deteta i duže od 24h posle intervencije može biti omogućen. Sociološki aspekt ovakvog hirurškog tretmana je jako bitan naročito u uslovima kakvi su danas,  teške ekonomske recesije.

Specijalista dečje hirurgije, subspecijalista dečije urologije, magistar medicinskih nauka iz oblasti dečije hirurgije, asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Pohađao brojna usavršavanja u Evropi i svetu. Izvršio prvu mikrohiruršku genitalnu operaciju kod dece na Balkanu koristeći tada novi i inovativni hirurški trend u svetu. Izvršio prvu mikrohiruršku ortopedsku operaciju kod novorođenih beba na Balkanu, na urodjeno deformisanim stopalima. Prvi na Balkanu izvršio transplantaciju koštne srži kod dece.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…