Trudnoća posle prekida trudnoće (spontanog ili namernog)

Trudnoća Posle Prekida Trudnoće

Sadržaj

Trudnoća posle prekida trudnoće donosi pitanje: koliko vremena treba da prođe posle spontanog ili namernog prekida trudnoće, da bi se planirala nova.

Kada mogu da planiram trudnoću – Trudnoća posle prekida trudnoće

Koji su savremeni stavovi unazad oko 10 godina su da se planira željena trudnoća nakon prekida trudnoće? Bilo da je bio  namerni, bilo spontani, nakon četiri meseca.

Trudnoca Posle Prekida Trudnoce

Ranije se smatrano da je potrebno da prođe šest meseci. Uvidelo se da nije nepohodno toliko vremena da prođe, naročito kada je u pitanju spontani pobačaj i par želi i nestrpljiv je novu trudnoću. Organizmu je dovoljno da prođe četiri meseca da se uspostavi ciklus i ovulacije kakva je bila kod žene i pre trudnoće. Isto važi i ako je spontani pobačaj bio u prvih tri meseca trudnoće a i u kasnijoj trudnoći. Nije retko da se posle namernog prekida trudnoće pojavi žena sa novom, željenom trudnoćom. Smatra se da ima uticaja sama intervencija prekida trudnoće,  i da u stvari ona i nije toliko bila sigurna da ne želi trudnoću.

Manji razmak od 4 meseca posle prekida trudnoće a trudna sam?

Ako se desi da prođe i manji vremenski razmak od četiri meseca a desi se trudnoća koju žena želi da zadrži , svakako se ne savetuje da mora da je prekine jer nije prošao određeni  vremenski period po savetu lekara. Nastavlja se vođenje željene trudnoće ali se naglasi ženi (trudnici) da uradi na vreme  sve potrebne analize i sa nima se javi lekaru kako bi bili sigurni da je sve u redu sa trudnoćom.

Želim trudnoću, imala sam prekid trudnoće

Potrebno naglasiti ženi da kada naredni put ostane u drugom stanju (željena trudnoća), dođe na pregled čim ustanovi da joj kasni ciklus. I po uputstvima ginekologa radi potrebne analize i ne planira nikakav put dok ne prođe period u kojem se desio prethodni spontani pobačaj. Ovo je važno naglasiti na početku trudnoće,  jer često planiraju ili su već isplanirali neko putovanje, kako bi na vreme mogli da ga otkažu, a sve u interesu adekvatnog praćenja željene trudnoće.

Trudnoća Posle Prekida Trudnoće

Šta posle prekida trudnoće?

Potrebno je nakon prekida trudnoće odmah ordinirati  folnu kiselinu, koja će se nastaviti i tokom čitave naredne trudnoće bez pauze. Treba porazgovarati i uzeti pažljivu anamenzu od žene,  kada i u kojim okolnostima je primetila simptome da sa trudnoćom nešto nije u redu, i kako se dalje odvijalo sve do završetka trudnoće. Ovi podaci nam mogu biti korisni kako bi mogli ženi da na vreme kažemo na šta da obrati pažnju i šta od analiza da joj savetujemo da uradi, ako je potrebno i odmah nakon prekida trudnoće, ili nakon što ustanovimo da je ponovo ostala trudna.

Više faktora posle spontanog prekida trudnoće

Ne može se uopšteno reći šta je potrebno uraditi posle spontanog prekida trudnoće, jer to zavisi od mnogih fakota.  U kom mesecu se desio prekid , koliko godina ima žena, da li ima neku bolest. Takođe, šta je od analiza uradila i još drugih činilaca koje je potrebno lekar da uzme u obzir.

Kod namernog prekida trudnoće je dovoljno savetovati ženi da napravi  pomenutu vremensku pauzu. I počne da uzima folnu kiselinu ako je zdrava (nema nikakvih bolesti i ne uzima druge lekove). I ako nema više od 35 godina.

Zašto su godine važne za ostvarenje trudnoće?

Potrebno je izneti podatak da se žena rađa sa određenim brojem folikula, što je individualno. Taj broj se ne povećava, već smanjuje kako počnu menstrualni ciklusi i iz godine u godinu. Mišljenje da ako žena dobije ranije menstruaciju, će kasnije i da izgubi, i da može i kasnije da ostane u drugom stanju nije tačna. Neke žene imaju sa rođenjem veći broj folikula u jajnicima (neko to naziva i rezervom jajnika za trudnoćom), a neke manji i ranije ulaze u menopauzu. Tendencija ranijeg ulaska u menopauzu je sve veća. Vrlo je važno pri posetama ginekologu pitati ženu da li planira trudnoću, i ako ne, a ima preko 30 godina objasniti joj važnost godina starosti za mogućnost ostajanja u drugom stanju.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...