Trudnoća Posle Prekida Trudnoće

Trudnoća Posle Prekida Trudnoće

Trudnoća posle prekida trudnoće donosi pitanje: koliko vremena treba da prođe posle spontanog ili namernog prekida trudnoće, da bi se planirala nova.

Kada mogu da planiram trudnoću – Trudnoća posle prekida trudnoće

Koji su savremeni stavovi unazad oko 10 godina su da se planira željena trudnoća nakon prekida trudnoće koji je bilo bilo namerni bilo spontani nakon četiri meseca?

Trudnoca Posle Prekida Trudnoce

Ranije se smatrano da je potrebno da prođe šest meseci. Uvidelo se da nije nepohodno toliko vremena da prođe, naročito kada je u pitanju spontani pobačaj i par želi i nestrpljiv je novu trudnoću. Organizmu je dovoljno da prođe četiri meseca da se uspostavi ciklus i ovulacije kakva je bila kod žene i pre trudnoće. Isto važi i ako je spontani pobačaj bio u prvih tri meseca trudnoće a i u kasnijoj trudnoći. Nije retko da se posle namernog prekida trudnoće pojavi žena sa novom, željenom trudnoćom. Smatra se da ima uticaja sama intervencija prekida trudnoće,  i da u stvari ona i nije toliko bila sigurna da ne želi trudnoću.

Manji razmak od 4 meseca posle prekida trudnoće a trudna sam?

Ako se desi da prođe i manji vremenski razmak od četiri meseca a desi se trudnoća koju žena želi da zadrži , svakako se ne savetuje da mora da je prekine jer nije prošao određeni  vremenski period po savetu lekara. Nastavlja se vođenje željene trudnoće ali se naglasi ženi (trudnici) da uradi na vreme  sve potrebne analize i sa nima se javi lekaru kako bi bili sigurni da je sve u redu sa trudnoćom.

Želim trudnoću, imala sam prekid trudnoće

Potrebno naglasiti ženi da kada naredni put ostane u drugom stanju (željena trudnoća), dođe na pregled čim ustanovi da joj kasni ciklus. I po uputstvima ginekologa radi potrebne analize i ne planira nikakav put dok ne prođe period u kojem se desio prethodni spontani pobačaj. Ovo je važno naglasiti na početku trudnoće,  jer često planiraju ili su već isplanirali neko putovanje, kako bi na vreme mogli da ga otkažu, a sve u interesu adekvatnog praćenja željene trudnoće.

Trudnoća Posle Prekida Trudnoće

Šta posle prekida trudnoće?

Potrebno je nakon prekida trudnoće odmah ordinirati  folnu kiselinu, koja će se nastaviti i tokom čitave naredne trudnoće bez pauze. Treba porazgovarati i uzeti pažljivu anamenzu od žene,  kada i u kojim okolnostima je primetila simptome da sa trudnoćom nešto nije u redu, i kako se dalje odvijalo sve do završetka trudnoće. Ovi podaci nam mogu biti korisni kako bi mogli ženi da na vreme kažemo na šta da obrati pažnju i šta od analiza da joj savetujemo da uradi, ako je potrebno i odmah nakon prekida trudnoće, ili nakon što ustanovimo da je ponovo ostala trudna.

Više faktora posle spontanog prekida trudnoće

Ne može se uopšteno reći šta je potrebno uraditi posle spontanog prekida trudnoće, jer to zavisi u kom mesecu se desio prekid , koliko godina ima žena, da li ima neku bolest, šta je od analiza uradila i još drugih činilaca koje je potrebno lekar da uzme u obzir.

Kod namernog prekida trudnoće je dovoljno savetovati ženi da napravi  pomenutu vremensku pauzi i počne da uzima folnu kiselinu ako je zdrava (nema nikakvih boesti i ne uzima druge lekove) i nema više od 35 godina.

Zašto su godine važne za ostvarenje trudnoće?

Potrebno je izneti podatak da se žena rađa sa određenim brojem folikula, što je individualno. Taj broj se ne povećava, već smanjuje kako počnu menstrualni ciklusi i iz godine u godinu. Mišljenje da ako žena dobije ranije menstruaciju, će kasnije i da izgubi, i da može i kasnije da ostane u drugom stanju nije tačna. Neke žene imaju sa rođenjem veći broj folikula u jajnicima (neko to naziva i rezervom jajnika za trudnoćom), a neke manji i ranije ulaze u menopauzu. Tendencija ranijeg ulaska u menopauzu je sve veća. Vrlo je važno pri posetama ginekologu pitati ženu da li planira trudnoću, i ako ne, a ima preko 30 godina objasniti joj važnost godina starosti za mogućnost ostajanja u drugom stanju.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…