30 Nedelja trudnoće – Beba više dobija na težini

30 Nedelja trudnoće

Sadržaj

30 Nedelja trudnoće je druga nedelja osmog lunarnog meseca trudnoće. Vaša beba je dugačka 40-41 centimetar i teška 1,3-1,4 kilograma. U tridesetoj nedelji trudoće očekujte promene i kod vas i kod bebe.

PREGLEDI U TREĆEM TRIMESTRU – POGLEDAJTE OVDE

Kako napreduje beba u 30 nedelja trudnoće

Od sada do kraja trudnće beba će više dobijati na težini nego u dužini, postoje individualne razlike. Uglavnom zavise od genetike roditelja. Smatra se da beba dobija oko 200 grama svake nedelje do kraja trudnoće.

30 Nedelja trudnoće

Postepeno se gube lanugo dlačice i sirasti maz

Nastavlja se nagomilavanje masnoće, pretežno bele masti ispod bebine kože, čime Vaša beba sve više dobija svoj individualni izgled. Tome doprinosi gubitak finih, paperjastih dlačica sa kože, u manjoj meri se zadržavaju na ramenima i ledjima. I sirasti maz (vernix) se postepeno gubi kako se bliži vreme porodjaja. Funkcija lanugo dlačica i sirastog maza je bila održavanje toplote tela bebe. Nije više potrebna, obzirom da tu funkciju preuzima masnoća koje je sve više ispod bebine kože. Kod beba koje se ranije rode može se videti veća količina sirastog maza i lanug dlačica.

 

30 Nedelja trudnoće
Važan je dobar unos belančevina. Istraživanja rađena u SAD ukazuju da je nutritivni unos u populaciji trudnica niži od preporučenih vrednosti za osam nutrijenata. To su: vitamin B6, D, E i folati, gvožđe, cink, magnezijum i kalcijum.

Bubrezi u potpunosti funkcionišu, stvaraju urin

Organi kao što su pluća, mozak i bubrezi nastavljaju dalji razvoj i rast. Bubrezi u potpunosti funkcionišu, stvaraju urin, koji beba ispiški u plodovu vodu, time utiču na količinu i sastav plodove vode. Ujedno je i guta, vežbajući jako važan refleks gutanja. Porast količine plodove vode od sada je nešto manji, uskoro dostiže svoj maksimum od 800-1000 ml, obzirom da plod ubrzano raste. Nakon čega će početi da se smanjuje, oko termina porodjaja se očekuje količina oko 600 ml.

Mozak bebe raste

Mozak bebe i dalje raste uvećavajući i oblikujući bebinu glavu. Bebi rastu nokti na nogama i rukama, kao i kosa na glavi. Neće se sve bebe roditi sa dugačkim noktima i kosom, svaka beba je individua za sebe i ima roditeljsku kombinaciju genetskog materijala.

Zenice bebinih očiju reaguju na svetlost a dužice dobijaju boju. Beba zauzima poznati položaj sa prekrštenim rukama i nogama. Lepo se vidi na UZ pregledu.

30 Nedelja trudnoće
Negujte se, možete ići na manikir, pedikir, masažu… ali u porodilište se ide bez laka na noktima!

Promene kod trudnice u tridesetoj nedelji trudnoće

Trudnicama je sve kraći dah, lakše i brže se zamore, sve veća materica podiže dijafragmu i pomera na gore pluća i srce. Ovo sve će za 3 do četiri nedelje biti lakše, kada se beba spusti na dole i oslobodi pluća.

Proteini u ishrani trudnice

Bazični proteinski unos u trudnoći se koristi za reperaciju i rast tkiva fetusa, posteljice, materice, dojki. Smatra se da su proteinske potrebe dnevno oko 0, 9 gr kod žena prosečne telesne mase, dok je unos 30 gr proteina dnevna potreba tokom trudnoće. Poželjno je da proteini budu iz namirnica životinjskog porekla kao što su meso, jaja, sir, riba, jer ove namirnice imaju optimalnu količinu aminokiselina.

Problemi sa spavanjem 

Gledajte da nadjete udoban položaj za spavanje, uzmite veći jastuk, i podignite grudni koš na višlji položaj. Moguće je da Vas muči nesanica. Ne brinite proći će brzo, nemojte da pijete kafu i zeleni i crni čaj posle podne i uveče. Trudite se da mislite šta sve treba da pripremite za dolazak Vaše bebe. Fizičke promene kao što su dobijanja na težini, rast bebe, položaj bebe, aktivnost bebe u stomaku. Ovi razlozi mogu uticati na to da trudnica ne može naći udoban položaj za spavanje. Takođe i gorušica, bolovi u leđima i čest odlazak u toalet.

30 Nedelja trudnoće
Odmarajte u toku dana. Noću, nađite udoban položaj za spavanje.

Češći odlasci u toalet zbog pritiska bebe na mokraćnu bešiku

Vrlo često je ovo period kada zbog pritiska bebe na Vašu mokraćnu bešiku imate potrebu za češćim odlaskom u toalet. Trudite se da idete kad god osetite potrebu (nije dobro zadržavati urin) i da se do kraja izmokrite, kako biste sprečili pojavu urinarne infekcije. Ako primetite da Vas pecka pri mokrenju, ili da nakon mokrenja i dalje imate nagon na mokrenje, posetite ginekolog.  On će Vam dati da uradite analize urina da se vidi da da li imate urinarnu infekciju. U slučaju pojave bolova u krsnom delu ledja, nemojte čekati idite ginekologu, može biti urinarna infekcija, pesak u mokraći i drugo.

30 Nedelja trudnoce
Fizička aktivnost je poželjna i u 30. nedelja trudnoće,  umerena i uz odobrenje ginekologa. Idealno je da radite sa stručnim trenerom, obučenim za rad sa trudnicama.

Pojava lažnih kontrakcija – Braxton-Hiksove kontrakcije

Možete osetiti da Vam se stvrdne stomak, ili pritisak kao da Vam je nešto tvrdo u donjem delu stomaka. Različito opisuju trudnice, moguća je pojava lažnih kontrakcija (Braxton-Hiksove kontrakcije). To su pripremne kontrakcije, tako se materica priprema za kasnije prave kontrakcije, one su sporadične, nemaju pravilan ritam, kratko traju, i ugalvnom se posle kraćeg perioda više ne javljaju za duži vremenski period. Ako nije takav slučaj ili niste sigurni idite kod ginekologa koji će Vas pregledati i reći šta treba da radite.

Vreme je da krenete na psihofizičku pripremu za porođaj

Kod trudnica koje imaju normalnu trudnoću a nisu još krenule na psihofizičku pripremu za porodjaj, nije kasno da krenu, Mnogo korisnih informacija i tehnika disanja će naučiti. U slučaju da mirujete i održavate trudnoću, posavetujte se sa ginekologom. Da li možete da prisustvujete na nekoliko vežbi samo da čujete i vidite šta Vas očekuje. Sigurno će Vam biti od koristi.

Razmišljajte o periodu pred porođaj

Počnite polako da spremate potrebne stvari za porodilište.  Konsultujte se sa partnerom oko svega što mislite da treba, uvek je bolje na vreme. Trudite se da sve što ste zamislili privedete kraju. I da naredne nedelje provedete u odmoru i iščekivanju sa partnerom.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...