Osmi Lunarni Mesec Trudnoće – Bebi se Formiraju Sva Čula

osmi lunarni mesec

Osmi lunarni mesec je uzbudljiv, jer bebi se formiraju sva čula! Ovo je vaša 29., 30., 31. i 32. nedelja trudnoće. Koje veličine je beba i kako se razvija? Koje veličine je beba i kako se razvija?

Koje tegobe može da oseća trudnica? Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Osmi Lunarni Mesec

U osmom lunarnom mesecu, bebi se formiraju sva čula?

Skoro svi organi ploda su sazreli, osim pluća, i zato nije dobro da se u ovom mesecu dogodi prevremeni porodjaj. Sazrevanje pluća tek sada započinje. Definitivno se formiraju sva čula, oči su plave boje kod svih fetusa (zbog nedostatka pigmenta). I dalje se povećava količina plodove vode, delom je stvara i fetus.

29. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE 

TRIDESET NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

TRIDESETPRVA NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

TRIDESETDRUGA NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

U tridesetdrugoj nedelji trudnoće eba je dužine 42-43 centimetara i težine oko 1,7 kilograma. Beba će do porođaja dobiti približno još toliko koliko je sada teška, za razliku od dužine koja će se uvećati za oko četvrtinu sadašnje vrednosti.

Vaša beba je vrlo aktivna u materici, još uvek ima dovoljno plodove vode da može da vežba i okreće se u svim pravcima. Količina plodove vode je sada oko 1 litar i i narednim nedeljama će se smanjivati, do porodjaja če dostići oko 600 ml, i beba će imati manje prostora za svoje akrobacije. Smatrajte da će učestalost pokreta bebe od ove nedelje biti konstantna (uglavnom ista) sve do porodjaja, dobro je znati kako bi mogli da pratite i alarmirate kada primetite razliku.

Trudnica počinje da otiče?

Trudnica polako počinje da otiče na rukama i nogama, naročito u letnjim mesecima i na kraju dnevnih aktivnosti, zbog povećanog volumena krvotoka (povećava se za trećinu). Na otoke utiču i vremenske prilike, oticanje je izraženije u letnjim mesecima i kada su velike vrućine. I dnevne aktivnosti trudnice dosta mogu uticati da se oticanje pojavi ranije ili bude izraženije. Svaka trudnica primeti kada počnu da joj otiču noge, ruke a retko i lice. Potrebno je da se javi svom ginekologu i prijavi šta je primetila. Oticanje nogu i ruku u trudnoći, koje je najčešće, može biti izazvano različitim uzrocima. U cilju postavljanja dijagnoze je važno da trudnica obrati pažnju kada joj se pojavljuju otoci, koliko traju, da li ih prate drugi simptomi. Posle koliko vremena spadnu, da li kada pritisne prstom ostaje otisak ili se odmah vrati koža, šta je jela pre pojave otoka. Da li je imala oticanje i u prethodnoj trudnoći i kada se pojavilo (ako je imala prethodnu trudnoću)? Ako ima mogućnosti korisno bi bilo da izmeri krvni pritisak.

Problemi s venama postaju izraženiji, kao i grčevi u nogama i gorušica.

Gorušica se opisuju kao osećaj pečenja i žarenja u gornjim partijama trbuha ili iza grudne kosti, česta  pojava, naročito u drugoj polovini trudnoće. Gorušica je posledica refluksa (vraćanja) želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka, što izaziva inflamaciju sluznice jednjaka, a samim tim i pojavu osećaja žarenja i pečenja.

Osmi Lunarni Mesec

Osmi lunarni mesec – Neka hrana vam izaziva gorušicu?

Ono što je važno napomenuti jeste da hrana ima izuteno važnu ulogu u nastanku, ali i prevenciji gorušice.  Pored direknog nadražajnog dejstva koja određena hrana može imati na sluznicu želuca (citrusi, ljuti začini, crni luk), ili uticaja na povećano lučenja želudačne kiseline (kofein, nikotin, alkohol), određena hrana može ispoljiti svoj nadržajni efekat i preko uticaja na donji ezofagusni sfinkter koji ima ulogu da spreči vraćanje želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka. Naime, čokolada, masna hrana (pre svega pržena), alkohol i mentol (uključujući i nanu). dovode do relaksacije sfinktera, a time je sprečeno njegovo potpuno zatvaranje što je direktno odgovorno za vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak i posledičnu upalu sluznice jednjaka i osećaj bola. Masna hrana dodatno i usporava pražnjenje želuca što dovodi do dužeg kontakta kiseline sa sluznicom želuca i samim tim do iritacije već upaljenje sluznice.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...