Osmi lunarni mesec je uzbudljiv, jer bebi se formiraju sva čula! Koje veličine je beba i kako se razvija?
Koje tegobe može da oseća trudnica? Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.
U osmom lunarnom mesecu, bebi se formiraju sva čula?
Skoro svi organi ploda su sazreli, osim pluća, i zato nije dobro da se u ovom mesecu dogodi prevremeni porodjaj. Sazrevanje pluća tek sada započinje. Definitivno se formiraju sva čula, oči su plave boje kod svih fetusa (zbog nedostatka pigmenta). I dalje se povećava količina plodove vode, delom je stvara i fetus. Fetus je dugačak do 40,5cm i težak do 1600 grama.
Trudnica počinje da otiče?
Trudnica polako počinje da otiče na rukama i nogama, naročito u letnjim mesecima i na kraju dnevnih aktivnosti, zbog povećanog volumena krvotoka (povećava se za trećinu). Problemi s venama postaju izraženiji, kao i grčevi u nogama i gorušica.
Gorušica se opisuju kao osećaj pečenja i žarenja u gornjim partijama trbuha ili iza grudne kosti, česta pojava, naročito u drugoj polovini trudnoće. Gorušica je posledica refluksa (vraćanja) želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka, što izaziva inflamaciju sluznice jednjaka, a samim tim i pojavu osećaja žarenja i pečenja.
Osmi lunarni mesec – Neka hrana vam izaziva gorušicu?
Ono što je važno napomenuti jeste da hrana ima izuteno važnu ulogu u nastanku, ali i prevenciji gorušice. Pored direknog nadražajnog dejstva koja određena hrana može imati na sluznicu želuca (citrusi, ljuti začini, crni luk), ili uticaja na povećano lučenja želudačne kiseline (kofein, nikotin, alkohol), određena hrana može ispoljiti svoj nadržajni efekat i preko uticaja na donji ezofagusni sfinkter koji ima ulogu da spreči vraćanje želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka. Naime, čokolada, masna hrana (pre svega pržena), alkohol i mentol (uključujući i nanu). dovode do relaksacije sfinktera, a time je sprečeno njegovo potpuno zatvaranje što je direktno odgovorno za vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak i posledičnu upalu sluznice jednjaka i osećaj bola. Masna hrana dodatno i usporava pražnjenje želuca što dovodi do dužeg kontakta kiseline sa sluznicom želuca i samim tim do iritacije već upaljenje sluznice.