29 Nedelja trudnoće – Početak trećeg trimestra

29 Nedelja trudnoće

29 Nedelja trudnoće je prva nedelja osmog lunarnog meseca, i početak trećeg tromesečja trudnoće.

PREGLEDI U TREĆEM TRIMESTRU: POGLEDAJTE OVDE

Kako napreduje beba u 29. nedelji trudnoće?

U dvadesetdevetoj nedelji trudnoće beba je dugačka 38-39 centimetara i teška 1,1-1.2 kilograma.

Svi vitalni organi Vaše bebe su razvijeni toliko da u slučaju preveremenog porodjaja je moguće da preživi ( 94%). Glava bebe nastavlja da  raste kako bi napravila prostor za rast i razvoj mozga koji je naročito ubrzan, skoro  pola energije beba koristi za razvoj mozga (koji značajno pomaže u regulisanju telesne temperature bebe). Preostalo vreme do porodjaja će doneti razvoj ogromnog broja nervnih ćelija, jer do rodjenja je njihov broj konačan.

29 Nedelja trudnoće
Mleko i mlečni proizvodi svakodnevno na trpezi trudnice

Bebine potrebe za vitaminima i mineralima su veće

Sa početkom trećeg tromesečja razvoj kostiju postaje sve značajniji i ubrzaniji, kosti su jače i čvršće, ugradnja kalcijuma u kosti se nastavlja. Smatra se da oko 200-250 grama kalcijuma treba svakodnevno da se unese za potrebe ugradnje u kosti bebe, trudite se da unosite hranu bogatu kalcijumom kao što su: mleko i mlečni proizvodi, sardine, brokoli, kelj, susam, pasulj i drugo.

I pluća i mišići nastavljaju svoj rast i razvoj. Potrebno je da unosite dovoljno proteina, folne kiseline, gvoždja i vitamina C, najbolje je kroz namirnice: zeleno povrće, meso, jaja, sir, jogurt, voće i drugo.

Kako napreduje trudnoća potrebe za vitaminima i mineralima su veće, gledajte da raznovrsnom ishranom unesete što više, i koristite suplemente. Smatra se da su namirnice siromašnije mineralima i vitaminima sada nego ranije, i da je neophodno unositi i suplemente.

Beba zauzima razne položaje u stomaku mame

Nastavlja se taloženje masnoće ispod kože kod bebe, ali sada pored braon masnoće ima i bele masnoće (koja se nalazi kod odraslih), i ona je potrebna. Braon masnoća je bila neophodna radi regulisanja telesne temperature, dok bela masnoća služi kao izvor energije bebi. Koža sada postaje sve zaokruženija i obrazi bucmastiji.  Moguće je na UZ-nom pregledu videti bebu u položaju sa glavom na dole, ali i ako je drugačiji položaj to ne znači da će tako ostati do porodjaja, još ima dosta vremena do porodjaja i moguće je da beba promeni položaj više puta. Beba ima i dalje već pomenute ritmične periode spavanja i budnog stanja, što ste i sami do sada naučili.

29 Nedelja trudnoće
Za sve što vama predstavlja napor, tražite podršku od ukućana.

Promene kod trudnice

Do sada ste dobili 7-8 kilograma na težini, stomak je dovoljno veliki da Vas omete u svakodnevnim aktivnostima, počev od obuvanja, izuvanja, saginjanja i drugih aktivnosti. Trudite se da prilagodite svakodnevne aktivnosti svom stanju, nosite ravnu, ili obuću sa ortopedskom niskom petom, udobnu, koja se lako obuva i izuva, bez pertli, garderobu koja Vas ne steže, da se lako oblači i da Vam je prijatna za nošenje, ako treba da se sagnete da dohvatite nešto, bolje je da čučnete nego da se savijate, sve što možete prepustite drugima da rade, naročita ako vidite da Vam je teško ili Vam ne prija.

Problemi sa zatvorom, oticanjem ruku i nogu, proširenim venama, otežanim disanjem, brzim zamaranjem su očekivani, hormoni trudnoće i sama uvećana materica uzrokuju sve navedeno. Najbolje je da koliko možete sami regulišete: raznovrsnom i češćom ishranom a što manje soli, lakom fizičkom aktivnošću, sa dosta odmaranja. Vodite računa da pri ustajanju, naročito iz kreveta (iz ležećeg položaja) to uradite tako što ćete se prvo okrenuti na stranu, prvo spustiti noge dole i tek onda ustati.  Usled otoka na prstima ruku, najbolje je skinete prstenje ako niste do sada. Primetićete i da su Vam se dojke dosta uvećale,otežale, bradavice  na njima postale tamnije, može se javiti i providna sekrecija iz njih (kolostrum), nemojte da Vas brine, to je sve normalno. Možete uzeti pamučne grudnjake, jedan ili dva broja veće usled uvećanja grudi, bez fišbajna i korpi je bolje, ako su Vam grudi teške, da Vam bude lakše.

29 Nedelja trudnoće
Uživajte u trudnoći 

Pojas za trudnice

U slučaju da osetite težinu, u donjem stomaku, ili kao da Vam nešto u stomaku vuče na dole idite kod ginekologa, može se desiti da je potrebno da uzmete pojas za trudnice, kako bi se podigao donji deo stomaka sa plodom i primetićete veliko olakšanje, nemojte sami donositi odluku, svakako to prepustite ginekologu. Pojas za trudnice se može nabaviti u većim apotekama, ili radnjama za bebe.

Bolji su pojasevi koji se pozadi pričvršćuju na čičak traku od onih koji su kao gaće. Pojas se nosi od kada ustanete dok ne legnete, bilo da je to u toku dana  (što se preporučuje) ili tek uveče. Najbolje možete sebi da pomognete ako slušate svoje telo i radite koliko i kada možete, a što više odmarate, ne zaboravite da ste ušli u treći trimestar trudnoće.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...