31 Nedelja trudnoće – Sva bebina čula su razvijena

31 Nedelja trudnoće

Sadržaj

31 Nedelja trudnoće je treća nedelja osmog lunarnog meseca trudnoće. Kako izgleda beba u trideset prvoj nedelji trudnoće? Koje promene očekuju trudnicu?

KOJI PREGLEDI SU PREDVIĐENI U TREĆEM TRIMESTRU  TRUDNOĆE POGLEDAJTE OVDE

Kako se razvija beba u 31. nedelji trudnoće?

Beba je dugačka 41-42 centimetara ( od glave do pete) i teška oko 1,5-1,6 kilograma. Beba nadalje više dobija na težini, dok se rast usporava. Smatra se da će do kraja trudnoće beba dobiti do 2 kilograma, mada je to individualno.

Dozvolite ukućanima i partneru da vam u svemu pomognu, ne opterećujte se nošenjem težih stvari...
Dozvolite ukućanima i partneru da vam u svemu pomognu, ne opterećujte se nošenjem težih stvari…

Kako izgleda beba u 31 nedelja trudnoće?

Bebina koža je sada ružičaste boje jer se nakupilo dosta bele masnoće ispod kože. Nije više onako crvena kao ranije, i dosta je zaokrugljena, skoro kao na rodjenju. Možemo reći da je telo Vaše bebe bucmastije. Sadašnji bebin izgled liči na izgled na rodjenju.

Sada se pojvaljuje boja bebinih očiju koja će biti stalna boja, ali tek nakon šest do devet meseci od rodjenja. Usled dejstva svetla na pigmentaciju, najčešće plava boja očiju rodjenih beba dobija svoju trajnu boju naknadno.

Organ koji se i dalje najbrže razvija je mozak. Obzirom da je sazrevanje nervnih ćelija i njihovih završetaka završeno beba može da oseća dodir i bol. Pored rasta mozga koji je do sada bio glatke površine, još važnije je formiranje brazda i udubljenja na mozgu (povećava se zapremina). Time je moguće da značajno veći broj nervnih ćelija stane u istu površinu mozga. Usled stvaranja sve većeg broja nervnih ćelija i njihovog povezavanja ( sinapsi) sva bebina čula su razvijena, i ona može da ih koristi.

Ukoliko nosite dečaka, ovo je period kada se testisi spuštaju u skrotume. Mada nije retko i da se posle porodjaja spuste, u svakom slučaju pregled pedijatra nakon rodjenja će to utvrditi.

Beba uvežbava reflekse gutanja, sisanja, treptanja

Beba nastavlja da uvežbava reflekse gutanja, sisanja, treptanja,… Lanugo dlačice i dalje nestaju dok obrve i trepavice postaju gušće. Ostaju još samo pluća da se razviju do kraja u narednim nedeljama. To je razlog zašto je,  ako dodje do prevremenog  porodjaja, potrebno davati preparate za sazrevanje bebinih pluća (kortikosteroidi).

Pokreti bebe u 32 nedelje trudnoće

Beba ima sve duže periode spavanja, sada traju od 30 pa čak i do 90 minuta. Ako niste sigurni da li dovoljno često osećate bebine pokrete, beležite ih tokom 24 sati, ili se posavetujte sa ginekologom.

Sve duži san čini bebu jačom, te su i njeni pokreti sve jači, što Vi  najbolje osećate, obično se vidi kako se izboči deo stomaka.

 

31 Nedelja trudnoće
Boravak na čistom vazduhu je pravo uživanje i za vas i za bebu, koja oseća sva vaša raspoloženja.

Promene kod trudnice u trideset prvoj nedelji trudnoće

Ušli ste u treći trimestar i sve ste veći, mnoge stvari su Vam teže da uradite, ono o čemu ranije niste ni razmišljali da može da Vam bude problem sada se dešava. Prilagodite se novonastalom drugom stanju.  Shvatite da je uglavnom sve to uobičajeno i da Vi trebate da sagledate svoje mogućnosti uz pomoć partera i najbližih, i uz konsultaciju sa ginekologom.

Sindrom nemirnih nogu postaje češći sada.  Problemi sa hemoroidima kako napreduje trudnoća perzistiraju, moguć je i sindrom karpalnog tunela (trnjenje ili probadi u predelu palca, kažišrsta i trećeg prsta obično jedne ruke, već smo pominjali). Takođe,  oticanje nogu i ruku, sada se može primetiti da Vam lice poprima drugačiji, kao malo „otečen“ izgled.

I uvećana materica sve više pritiska Vašu mokraćnu bešiku i zbog toga češće idete u toalet. Dok naprotiv taj pritisak materice na debelo crevo izaziva zatvor, pa Vas i to muči. Trudite se da ishranom regulišete hemoroide i zatvor.  Uz češće obroke a količinski manje, sa dosta kuvanog, nezačinjenog i manje slanog jela. Planirajte da bude zastupljeno i voće i povrće sa dosta vlakana.

Zbog podizanja dijafragme i posledično želudca česta se javlja  gorušica.  Zato nemojte jesti uveče posle 19 sati, kad prilegnete i spavate stavite nešto višlji jastuk kako Vam se hrana ne bi vraćala i izazivala Vam gorušicu.

Pripremne kontrakcije (Braxton Hiksove)

Moguća je i dosta česta pojava Braxton Hiksovih, pripremnih kontrakcija. Ako niste sigurni da su lažne kontrakcije, pratite da li su ritmične. Ako ih ima više od 2 na sat vremena, ako je takav slučaj, obratite se ginekologu.

Da biste ostali mirni treba da znate kako izgledaju lažne kontrakcije. To su ritmičke kontrakcije mišića materice, koje treniraju glavni organ trudne žene da se kontrahuje. Tako da se, tokom porođaja, grlić materice otvara u pravom trenutku. Zato se lažne kontrakcije nazivaju i trening. Mnogi doktori takođe primećuju da Braxton-Hicksove kontrakcije obogaćuju placentu kiseonikom i hranljivim materijama. Jer, tokom kontrakcije krv dolazi aktivnije na fetus. Dakle, usledile su lažne kontrakcije, kako ih identifikovati? Mišići uterusa su napeti, možete osetiti ili opipati kako je to očvrsnuto. Ne boli, ali može doneti nelagodu, kontrakcija  traje od nekoliko sekundi do minuta.

31 Nedelja trudnoće
Grudi treba negovati još u periodu trudnoće, kao pripremu za dojenje. Koža se rasteže usled uvećanja volumena grudi i tako možemo da sprečimo i pojavu strija.

Ako želite da dojite bebu, vreme je da negujete bradavice

Vreme je da pripremate bradavice za dojenje. Vrlo često dolazi do pojave ragada kada počnete da dojite bebu. To se dešava neko vreme nakon početka dojenja. Kada Vaša beba počne jače da vuče a nežna koža bradavice nije naviknuta na tu vrstu pritiska i dolazi do njenog pucanja. To Vama stvara bolove pri dojenju, a pojavljuje se i sukrvica. U tom slučaju beba ne treba takvu dojku da sisa. Sada ima dosta preparata na tržištu koji su za pripremu bradavica za dojenje. Ako niste sigurni možete uzeti uljane AD kapi. Nakon tuširanja, svakodnevno, osušite bradavice i mažite ih preparatima ili uljanim AD kapima. Pri tom, uvrćite i izvlačite bradavice prema napred, kako biste ih očvrsli. Tako ćete ih pripremiti, da ih beba nakon rodjenja lakše pronadje i uhvati. Možete se posavetovati sa ginekologom u vezi pripreme bradavica za dojenje.

 

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Kakav je uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće? Šta kažu ispitivanja koja su ovo istraživala? To je, u mojoj ordinaciji često pitanje trudnica koje imaju bakterijsku vaginozu koju leče. Ranije...