Beba u 11. mesecu – Rast i razvoj bebe

Beba u 11. mesecu

Sadržaj

Beba u 11. mesecu jasno izražava svoju volju i stavlja dobro do znanja šta hoće, a šta neće. To su sve znaci normalnog razvoja i dobar su znak da vaše dete postaje posebna ličnost.

Rast i razvoj – Beba u 11. mesecu

Rast je i dalje je veoma brz, ali se polako usporava u odnosu na prve mesece života, pa se roditeljima nekad čini da dete slabije napreduje. Tokom ovog perioda beba prosečno dobija 10 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 300gr.

U ovom uzrastu dete verovatno ima dva donja sekutića, a možda i dva gornja (u uzrastu 8-13 meseci obično su već iznikla četiri gornja sekutića). Čim zubi izbiju, treba voditi računa o njihovoj higijeni. Čistiti ih malom mekanom četkicom, samo vodom, bez paste. Ako se beba uspavljuje sa flašicom (što ne preporučujemo), neka u njoj bude samo voda, zaslađeni napici doprinose kvarenju zubića.

Beba u 11. mesecu

Ishrana bebe u jedanaestom mesecu

U ovom periodu dete bi trebalo da dobija hranu iz svih grupa namirnica. Potrebno je da hrana bude raznovrsna, trudite se da uz one na koje se već naviklo i koje voli uvodite nove namirnice, posebno nove vrste povrća i voća. Vaša beba sada uglavnom ima ustaljen raspored. Uz glavne obroke, užina pre podne i posle podne će detetu dati

energije za ceo dan. I dalje je detetu potrebno 500-600ml majčinog mleka ili formule.

Ohrabrite svaki pokušaj deteta da samo učestvuje u hranjenju. Beba od 11 meseci bi trebalo da se samostalno hrani prstima i da počinje da istražuje upotrebu kašike. Dete treba da pije iz šolje, koju već može samostalno da drži sa obe ruke.

Nemojte davati detetu kašice na flašicu sa cuclom, dokazano je da to remeti uspostavljanje osećaja sitosti i doprinosi gojaznosti u detinjstvu i kasnije u životu! Nastojte da dete do kraja prve godine prestane da koristi flašicu i cuclu. Trudite se da postepeno povećava upotrebu šolje sa piskom tokom dana, pre nego što se potpuno ne navikne na pijenje iz šolje. Ne zaboravite da ponudite detetu vodu više puta tokom dana!

Podsticanje samostalnog hranjenja ima brojne prednosti za dete, ali je neizbežno da obrok duže traje i hrana završi na podu, stoličici za hranjenje, garderobi, bebinoj kosi… Zato roditelji često prave grešku da brzo i efikasno nahrane dete, uz minimalan nered. Time uskraćuju detetu priliku da vežba svoju motoriku, istražuje hranu i uči. Hranite dete u stolici za hranjenje, okolo prostrate novine ili mušemu, koristite portiklu, a pre svega naoružajte se strpljenjem!

Beba u 11. mesecu

Dnevni ritam i rutine bebe i jedanaestom mesecu

Održavajte svakodnevnu rutinu hranjenja, kupanja, spavanja i igre. Decu su potrebne rutine, one im pružaju sigurnost I predvidljivost I pokušajte da ih se pridržavata kad god je moguće. Važna su i uvek jednaka pravila prilagođena detetovoj starosti jer ako ih iz dana u dan menjate odojče će se zbuniti i neće razumeti šta je dobro, a šta ne.

U proseku, bebi od 11 meseci je potrebno oko 13 i po do 14 i po sati sna, uključujući kratak san tokom jutra (20 do 30 minuta) i jedan duži poslepodnevni san (2 do 3 sata).

Boravak na svežem vazduhu prija bebi i pruža bezbrojne mogućnosti istraživanja i otkrivanja sveta. U parku ili u prirodi omogućite detetu da se slobodno kreće na prostirci na travi. Dete ne bi trebalo da bude u kolicima duže od sat vremena, jer je za to vreme sputano I fizički neaktivno.

Kraj porodiljskog bolovanja i povratak na posao je težak period za svaku mamu. Osećanja su pomešana, uzbuđenje i olakšanje zbog vraćanja svojoj profesiji, strah od razdvajanja i briga da li će drugi dovoljno dobro brinuti o bebi.

Započnite pripreme za povratak na posao unapred, organizujte čuvanje deteta i dajte vreme da se dete navikne na osobu sa kojom će provoditi vreme dok ste vi odsutni. Ako upisujete dete u jasle, započnite period adaptacije neko vreme pre povratka na posao, da bi se dete postepeno priviklo na novo okruženje.

Mnogo mama je pre vas prošlo kroz istu situaciju, potražite od njih savet kako da ovaj period prebrodite sa što manje stresa.

Beba u 11. mesecu

Šta beba ume u 11 meseci

 • sedi bez pridržavanja
 • puzi na rukama i kolenima, pokušava da se uspravi
 • počinje da pravi korake držeći se za oslonac
 • ponavlja zvuke i pokrete kako bi skrenulo pažnju na sebe
 • razume jednostavne zahteve i pitanja (ne diraj, gde je pametna glava)
 • uživa u igri skrivanja i tapšanja
 • hvata male predmete palcem i kažiprstom

Većina dece ovog uzrasta puzi ili hoda pridržavajući se za nameštaj. U ovom periodu pojavljuju se prvi znaci koji ukazuju da je prohodavanje blizu: ako dete može samo sebe da povuče (držeći se za nekoga ili nameštaj) u uspravni položaj, ako hoda držeći se za nameštaj, ako može makar i na kratko da se održi samostalno stojeći.

Svako dete ima svoj razvojni put, pa tako neka prohodaju i sa 9 meseci dok druga prohodaju sa punih 18. Dete će samostalno stajati i hodati onda kada za to bude spremno; nemojte cupkati dete da stoji dok ono samo ne ovlada tom veštinom i podsticati da hoda tako što ga držite za obe ruke, time detetu ne pomažete, već naprotiv nepotrebno opterećujete kičmu i mišiće koji je stabilizuju. Nemojte stavljati dete u dubak, dubak nije bezbedan za dete i ono u njemu usvaja nepravilnu šemu hodanja na prstima.

Na to kada će dete prohodati zavisi i okruženje, prostor i stimulacija deteta. Ako  dete dosta vremena provodi u sedeljkama, ljuljalicama, šetalicama, ono će moguće kasnije prohodati.

Ako je vaša beba počela da stoji i da hoda uz pridržavanje, možete se pitati da li joj trebaju cipelice ili patikice. Sve dok beba ne počne samostalno da hoda i redovno odlazi u šetnje, cipelice joj neće biti potrebne. Dajte bebi da hoda bosa u kući. Na ovaj način se najbolje jača luk stopala i mišići nogu. Ako oseća različite teksture tabanima dok hoda, beba će lakše održavati ravnotežu. Ako je hladno, možetejoj obuti čarapice koje se ne klizaju.

Beba u jedanaestom mesecu ima sve bolju tzv. finu motoriku:  Palac sa savijenim kažiprstom, poput pincete, hvata predmete, često vrlo sitne (mrvice sa poda, semenke i slično). Kako ih potom, po pravilu, stavlja  u usta, ne smete je ni za trenutak gubiti iz vida. Jedanaestomesečno odojče može da jede samostalno i da pije iz šolje, uz vašu malu pomoć. Samostalnost pokazuje i u želji da se samo oblači i svlači (što mu je lakše). Poznaje bliske osobe i raduje im se, ali se nepoznatih i dalje plaši.

Beba u 11. mesecu

Razvoj govora

Beba sa jedanaest meseci može da ponavlja i izgovara jednostavne i kratke reči. Stimulisaćete razvoj govora tako što ćete bebi čitati priče i pokazivati slikovnice. Svaku priliku tokom dana iskoristite za razgovor sa bebom, stalno imenujte predmete iz okruženja. Dok pričate bebi, bez obzira da li tokom šetnje ili joj čitate, uvek joj dajte prilike da se uključi u razgovor. Postavljajte pitanja i sačekajte odgovor. Ili joj dozvolite da ona započne, ponovite isto to i vidite kuda dalje ide vaš “razgovor”. Iako ovakve razmene deluju smešno i besmisleno, one ustvari vašu bebu uče da je komunikacija dvosmerna i da vam je drago što i ona učestvuje. Možete takođe imitirati glasove životinja, pa kasnije pokušati da navedete dete da ponovi za vama kako kaže krava, kako kaže pile.

Logopedi često ističu da je važno da roditelji u komunikaciji sa detetom izgovaraju reči pravilno i bez maženja jer će na taj način dete brže i pravilnije naučiti da govori.

Vaše dete sve više razume koncept stalnosti objekta i lakše će pronalaziti skrivene predmete. Vaša beba će polako početi da shvata da i dalje postojite kad izađete iz sobe, iako ste van vidokruga; vremenom će razumeti da ste i dalje tu i da je sve u redu.

Beba u 11. mesecu

Podsticanje razvoja bebe u 11. mesecu

Pružajte svom detetu nežnost i pokazujte mu ljubav. Budite svesni interesovanja koje vaše dete pokazuje i odgovorite na njih. Hvalite vaše dete za pokušaje da nauči nove veštine!

 • napravite što bezbedniji prostor za dete
 • sada kada vaša beba puzi i hoda uz pomoć, dajte joj da istražuje kroz dodir –  da oseti različite teksture ispod stopala, kao što su trava, tepih i pod.
 • nastavite da podstičete razvoj bebe kroz igru
 • pokazujte joj i imenujte predmete
 • podstičite dete da hvata različite predmete
 • učite ga šta može da radi sa igračkomda je uhvati, baci, otvori, zatvori,udara jednu o drugu, ređa jednu na drugu
 • dajte mu da stavlja predmete raznih oblika u  kutiju kroz odgovarajući prorez
 • posebno će ga interesovati igra stavljanja predmeta u kutiju i vađenja napolje, kao i sve druge igre skrivanja, koje ukazuju na početak pamćenja
 • igrajte se sa loptom, dete se raduje da je gura od sebe
 • igrajte se „taši-taši“, pokazujte „gde zeka pije vodu“, imenujte delove tela
 • podstičite samostalnost deteta, hvalite ga što se samo hrani
 • dajte detetu slikovnice, listajte ih zajedno sa njim
 • čitajte detetu svakog dana
 • Ohrabrite bebu da postane više nezavisno tokom oblačenja i hranjenja.

Dete sada jasno izražava svoju volju i stavlja dobro do znanja šta hoće, a šta neće. Deca nisu bezobrazna – to su sve znaci normalnog razvoja i dobar su znak da vaše dete postaje posebna ličnost. Imajte u vidu da bebe nemaju razvijen osećaj o tome šta je u redu, a šta nije. Pohvalite bebu kada pravi dobre izbore i odvraćajte je od opasnih situacija navođenjem na druge aktivnosti. Mirnim tonom joj recite “ne” ako vidite da povređuje druge. Mirno objasnite da to ponašanje nije u redu, a onda joj skrenite pažnju na drugu aktivnost. Lepo ponašanje nagradite pohvalom!

Beba u 11. mesecu

Uticaj bebinog temperamenta na razvoj

Svaka beba je posebna individua sa jedinstvenim osobenostima koje će oblikovati i formirati njenu ličnost i karakter. Neke bebe su prirodno stidljivije, dok su druge prirodno više zainteresovane za interakciju sa okolinom. Zadatak roditelja I drugih koji brinu o detetu je da aktivnosti I komunikaciju sa detetom prilagode njegovom /njenom temperamentu I tako na najbolji način podrže razvoj deteta.

Bebe koje su prirodno aktivnije će zahtevati i više prilika da svoju energiju troše, pa je na vama da im pružite dovoljno prostora za fizičke aktivnosti. Ove bebe će takođe verovatno biti otvorenije za komunikaciju sa osobama i van porodice, uživaće u energičnijim igrama, voleće da ih uzimate, prevrćete, bacate uvis, i često će tražiti ovakvu vrstu interakcija. Ipak, energičnim bebama će možda trebati više vremena da se umire, za šta će im trebati vaša pomoć, u vidu recimo rutine opuštanja pred spavanje ili hranjenje.

Bebe koje su prirodno stidljivije mogu da budu i manje fizički aktivne. Ovakve bebe će možda biti najsrećnije ako imaju puno prilika da razvijaju finu motoriku kroz hvatanje i proučavanje predmeta u okruženju. Ipak, kod prirodno “mirnijih” beba biće ključno važna stimulacija od strane roditelja kako bi se beba podstakla na više fizičkih aktivnosti, radi podrške njenom zdravom razvoju.

 

Bezbednost bebe

Veliki napredak u motornom razvoju, kao i radoznalost deteta, potreba da se igra i istražuje zahtevaju dodatnu brigu o bezbednosti deteta. Dete se više ne zadovoljava samo boravkom u zatvorenom prostoru, ono uživa napolju, gde mu je vidik neograničen (ali isto tako i opasnosti koje ga vrebaju). Vaše dete više neće da sedi u ogradici, buni se i u kolicima, a smiri se tek kada ga oslobodite ograničenja. Od sada pa još bar narednih godinu dana, moraćete da ga pratite u stopu i štitite od povređivanja, ali ga nemojte sputavati.

Imajte na umu da će dete možda već sutra savladati neku novu veštinu i izložiti se opasnosti o kojoj do tada niste razmišljali- kotrljati se po vašem krevetu na kome ste ga ostavili i pasti; ustati, dohvatiti stolnjak i srušiti na sebe sve predmete sa stola…bezbroj opasnosti vreba i najbolje je da ih unapred eliminišete.

 • Proverite sve predmete i igračke koje dajete detetu, da li imaju sitne delove koji se mogu odvojiti, boju koja se ljušti
 • Obezbedite fijoke, utičnice za struju, kablove, sklonite stolnjake
 • Obezbedite stepenice, ulazna vrata ili vrata terase
 • Vodite računa o temperature hrane koju dajete detetu
 • Pazite na vruće napitke; mnogo je dece koja imaju trajne ožiljke od opekotina izazvanih kafom ili vrućom hranom koja im je bila na dohvat ruke
 • Sklonite van dohvata deteta hemikalije za kućnu upotrebu, kao i lekove.

Ovo su samo neke od bezbrojnih opasnosti koje vrebaju radoznalo odojče! Postavite se u bebin položaj na podu i iz te perspektive sagledajte šta sve može da bude opasno. Biće vam mnogo lakše ako ove opasnosti uklonite, čak i ako to zahteva promenu rasporeda nameštaja I (privremenog) uklanjanja vama dragih sitnica i ukrasa, nego da stalno budete na oprezu i da stalno detetu govorite „ne“, „nemoj“, „pazi“!

Beba uostalom, u ovom uzrastu ni ne može da razume vaše zabrane. Ni za trenutak ne prepuštajte starijoj deci da brinu o bebi!

U kolima obavezno koristite sigurnosno sedište prilagođeno uzrastu deteta!

Beba u 11. mesecu

Preventivni pregledi i vakcinacija

Ukoliko je vaše dete primilo sve vaccine (kalendar vakcinacije) sledeći sistematski pregled treba da bude sa navršenih godinu dana. Ukoliko vakcinacija iz nekog razloga kasni (najčešće zbog prvih bolesti I prehlada bebe) zakažite sistematski pregled što pre, čim beba ozdravi.

Šta treba da zabrine u razvoju bebe

 • Dete nema apetit, odbija hranu.
 • Ne reaguje na tiše zvuke.
 • Ne proizvodi zvuke kao odgovor drugima.
 • Ne pokazuje interes za predmete oko sebe.
 • Predmete ne istražuje već ih stavlja u usta.
 • Često je uznemireno ili se zacenjuje.
 • Ne uspostavlja kontakt oči u oči.

Ukoliko vas nešto brine u vezi razvoja vašeg deteta obratite se pedijatru. Ako je strah bio neosnovan, jedna briga manje! Ako dete zaista ima kašnjenje u nekoj oblasti ili problem u razvoju, rana intervencija može uspešno da ga reši ili ublaži!

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...