Ginekološki ultrazvuk – 2 Vrste UZ, indikacije i dijagnostika

Ginekološki ultrazvuk

Sadržaj

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim ultrazvukom se mogu definisati položaj, veličina i građa grlića materice, materice, jajnika, jajovoda…

Ginekološki ultrazvuk preventivno

Lepota i zdravlje žene, pored primene zdravih stilova života i nege, podrazumeva i dobar odnos prema prevenciji zdravlja. U preporučene godišnje kontrole zdravlja žene, preglede kojima sami koordiniramo, spadaju sistematski pregledi žena kod ginekologa. I to, sa posebnim osvrtom na rano otkrivanje karcinoma materice i tumora dojke.

Ginekološki ultrazvuk

Ultrazvučni pregled je veoma čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Sastavni je deo kompletnog ginekološkog pregleda i omogućava procenu unutrašnjih reproduktivnih organa i okolnih organa.

2 Vrste ginekološkog ultrazvuka

Ginekološki ultrazvuk može se vršiti:

  • Transabdominalno (preko stomaka) – gde se sonda postavlja na trbuh zene. Transabdominalni ultrazvuk se najčešće vrši prilikom praćenja toka trudnoće. Ali se koristi i u ginekološkoj patologiji, nprimer da bi se dijagnostikovali miomi uterusa ili neki drugi zdravstveni problemi problemi.
  • Transvaginalno (vaginalnim putem). Transvaginalni ultrazvuk znači da se sonda ultrazvuka postavlja vaginalno. Ovaj pregled posebno je koristan jer omogućava bezbedno i brzo posmatranje I jasniju sliku. I to materice, jajnika i jajovoda , kao i okolnih organa kao što su bešika, ureteri, rektum i sigmoidno crevo.

Ginekološki ultrazvuk

Indikacije za ginekološki ultrazvuk

Indikacije za ovaj pregled su mnogobrojne:

–  Utvrdjivanje i praćenje rane trudnoće.

–  U okviru ispitivanja uzroka neplodnosti.

–  Kod pojave bolova u maloj karlici.

– Ispitivanje uzroka nepravilnosti menstrualnog ciklusa. Kao što su izostanak ciklusa, neredovni ciklusi, produžena ili obilna menstrualna krvarenja…

–  Dijagnostika infektivnih stanja u maloj karlici.

–  Dijagnostika i praćenje raznih vrsta ginekoloških tumora. Benignih kao što su miomi, ciste, polipi. Takođe i malignih tumora jajnika, materice…

– Utvrdjivanje položja intrauterine spirale.

– Prepoznavanje promene polozaja reproduktivnih organa.

– Kao preventivan godišnji pregled u cilju očuvanja i brige o zdravlju žene.

Ginekološki ultrazvuk

Kako se izvodi ginekološki ultrazvuk?

Pregled je bezbolan i moze trajati obično 5 do 10 min. Prednost transvaginalne sonografije je što se može izvesti u bilo kom trenutku i bez pripreme. Obično se izvodi sa praznom ili delimično ispunjenom bešikom. Za pregled, sonda se prekriva kondomom koji sadrži ultrazvučni gel. Da bi se povezao sa tkivom, kondom je takođe sa spoljašnje strane prekriven ultrazvučnim gelom. Pošto se ultrazvučna sonda postavlja direktno ispred grlića materice, dobijaju se veoma dobre slike karličnih organa.

Postoje li rizici kod vaginalne sonografije?

Vaginalna sonografija je pregled bez rizika i može se ponavljati koliko god je potrebno. To je zato što procedura ne zahteva zračenje. Za razliku od drugih postupaka snimanja kao što su rendgenski snimci.

Tokom trudnoće, ultrazvuk vagine se može raditi do 15-16. nedelje trudnoće. Fetus se tada više ne može adekvatno pregledati ovom procedurom. Zbog toga će se najkasnije od ovog trenutka raditi ultrazvuk preko trbušnog zida.

Ginekološki ultrazvuk

Kada ne bi trebalo da se uradi transvaginalni ultrazvuk?

Postoje neke okolnosti u kojima se ova vrsta pregleda neće preporučiti ili izvesti. Ove okolnosti  uključuju:

  • Prisustvo akutne vaginalne infekcije. Infekcija može biti pogoršana umetanjem ultrazvučne sonde i stoga bi trebalo da se potpuno reši pre procedure.
  • Mlade devojke ili žene koje još nisu imale seksualni odnos. Za ovu grupu zena vaginalna sonda može biti neprijatna ili izazvati anksioznost. Ultrazvuk abdomena može biti odgovarajuća alternativa.
  • Jako krvarenje: Ako postoji jako vaginalno krvarenje, može biti teško dobiti jasne slike. Takođe, umetanje vaginalne sonde može izazvati dodatnu nelagodnost.
  • Posle određenih operacija: Ako je nedavno izvršena operacija na reproduktivnim organima ili karličnom predelu. Lekar će verovatno preporučiti izbegavanje vaginalnog ultrazvuka .
  • Zahtev pacijenta. Neke žene se osećaju neprijatno pri pomisli na vaginalni ultrazvuk.

Ginekološki ultrazvuk

Zaključak

Transvaginalni ultrazvuk trebalo bi da bude sastavni deo kompletnog ginekološkog pregleda svake zene. Samim tim, jednom godišnje bi ga trebalo izvesti. Mnogi od problema koji se javlaju u oblasti reproduktivnih organa zene se relativno brzo i lako mogu dijagnostikovati transvaginalnim ultrazvukom. Naravno, u  kombinaciji sa ostalim segmentima ginekološkog pregleda.

avatar
Specijalizaciju završila u Getingenu, Nemačka. Bavi se preventivnom ginekologijom, onkologijom i reproduktivnim zdravljem žena u opštoj bolnici Atlas. Školu ultrazvuka završila na Klinici Šarite u Berlinu, sertfifikovani je član IOTA grupe za ultrazvučnu dijagnostiku bolesti jajnika.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Bakterijska vaginoza  ili nespesifični vaginitis je vaginalna infekcija izazvana prekomernim rastom bakterija koje normalno žive na vaginalnoj sluznici. Za razliku od drugih infekcija, BV nije izazvana spoljašnjim uzročnicima, nego do...

Prohodnost jajovoda je jedan od uslova za prirodno začeće. Koje metode za ispitivanje prohodnosti jajovoda se sprovode? Ukoliko Vi i vaš partner imate redovne, nezaštićene polne odnose duže od godinu...

Postnazalno slivanje je kada sluz u nosu teče niz zadnji deo grla. Drenaža sluzi je niz zadnji deo grla. Ovo se može dogoditi zato što Vaše telo proizvodi više sluzi nego što mu...