Ispitivanja – Uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće

Uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće

Sadržaj

Kakav je uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće? Šta kažu ispitivanja koja su ovo istraživala? To je, u mojoj ordinaciji često pitanje trudnica koje imaju bakterijsku vaginozu koju leče.

Ranije objavljena istraživanja otkrila su značaj normalne vaginalne mikroflore. Kao i negativan uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće. Novi dokazi ukazuju na prisustvo Candide i BV u trudnoći mogu povećati rizik od abortusa i prevremenog porođaja (PVB). Vaginoza u trudnoći može dovesti do niza teških komplikacija. Kao što su spontani pobačaj, prevremeni porođaj, horioamnionitis, mala porođajna težina i endometritis. Zato je od izvanredne važnosti raditi kontrolne briseve i lečiti infekciju.

Uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće
Ureaplazma je deo normalne flore genitalnog trakta. Problemi nastaju ukoliko dođe do njihovog prekomernog razmnožavanja.

BAKTERIJSKE I GLJIVIČNE INFEKCIJE U TRUDNOĆI

Uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće

Da bi se utvrdila stvarna prevalencija U. urealiticum u genitalnom traktu trudnica u poređenju sa ženama koje nisu trudne, potrebno je uzeti u obzir sve brojne faktore. Iz tog razloga, pouzdani podaci još uvek nisu dostupni. Iako se ove vrste infektivnih agenasa češće identifikuju kod trudnica nego kod žena koje nisu trudne. Na prevalenciju infekcije U. urealiticum u opštoj zajednici takođe utiču isti faktori, koji nisu precizno utvrđeni.

  • Bakterijski prenos sa majke na dete može se desiti putem intrauterine infekcije. Bakterija se umnožava u amnionskoj tečnosti, a zatim se prenosi u pluća fetusa. Ova vrsta infekcije može se javiti na početku trudnoće i kada su membrane još netaknute.
  • Alternativno, infekcija hematogenim putem, uključuje krvne sudove pupka iz inficirane placente.
  • Treći način prenošenja može se desiti preko respiratornih i kožnih membrana. U periodu dok beba prolazi kroz porođajni kanal.
Uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće

Kandida je prirodni stanovnik ljudskog tela, gljivica koja nastanjuje crevni trakt. Normalno je da je kandida u malom broju uvek prisutna i u vagini. Kada se umnoži nastaje kandidijaza.

Šta kažu stručne studije

Od 1194 uključenih studija, 39 je bilo iz zemalja sa visokim dohotkom. Prevremeni porođaj je značajan perinatalni problem koji doprinosi perinatalnom morbiditetu i mortalitetu. Prevremeni porođaj (PVB – preterminski porođaj)) se definiše kao porođaj pre 37. nedelje gestacije prema poslednjoj menstruaciji žene i podacima dobijenim ultrazvukom .

PTB se može klasifikovati prema gestacionoj starosti na sledeći način:

  • U rasponu od 24-28 nedelja gestacije kao izuzetno prevremeno rođeni;
  • Od 29-32 nedelje gestacije kao veoma nedonoščad; i
  • Od 32-36 nedelje gestacije kao umereno ili kasno nedonoščad.

PTB je glavni uzrok neonatalnog morbiditeta i mortaliteta. Ima godišnju globalnu incidencu od oko 15 miliona slučajeva. Etologija PVP-a je multifaktorska. Međutim, infekcija i/ili upala ostaju jedine etiologije koje imaju čvrstu pozadinu zasnovanu na dokazima. Polovina svih PTB-a koji se javljaju pre 30. nedelje trudnoće jasno se pripisuju horioamnionitisu (infekcija placente i amnionske tečnosti).

Ureaplasma i Micoplasma vrste ostaju najčešće izolovani infektivni agensi povezani sa horioamnionitisom. I to bez obzira na gestacionu starost . Rizik od razvoja horioamnionitisa je povećan kod trudnica sa temperaturom >38˚C i/ili jednim ili više od kliničkih znakova. I to: leukocitoza majke (>15.000 ćelija/mm ), tahikardija majke i/ili fetusa i gnojna leukoreja.

Glavni uzrok PVB-a je infekcija gornjeg genitalnog trakta kod žena. Skoro 30% žena doživi infekciju gornjeg genitalnog trakta tokom trudnoće. Podaci iz literature sugerišu da 25-40% svih PTB ima nešto zajedničko. I to infekciju U. urealiticum. U prethodnim studijama o PVB-u iz literature, prijavljeno je da je stopa infekcije U. urealiticum ~42%.

Implikacije infekcije U. urealiticum u ovoj patologiji su veoma složene. Infekcije gornjeg genitalnog trakta kod žena koje se javljaju <32 nedelje gestacije su često polimikrobne. Smanjena virulencija ovog infektivnog agensa objašnjava odsustvo kliničkih simptoma u različitim slučajevima. Ovo može objasniti hroničnost koja se može primetiti u nekim slučajevima, pri čemu infekcija U. urealiticum može da opstane nekoliko nedelja u gornjem ženskom genitalnom traktu, pre nego što dođe do prevremenog porođaja ili rupture membrane.

Uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoce
Ureaplazma su male bakterije, nemaju ćelijski zid i ne mogu opstati van ćelija domaćina.

Gde su pronađene komplikacije u trudnoći?

Komplikacije u trudnoći  pronađene su u slučajevima gde su leukociti prekrivali vidno polje u analizi mrlja vaginalnog iscedka po Gramu. Verovatno je  obilje leukocita u vaginalnom razmazu uzrokovano snažnim imunološkim odgovorom i odbranom protiv ureaplazmatske infekcije.

Dalja istraživanja bi trebalo da se fokusiraju na identifikaciju dodatnih faktora rizika za prenos bakterija. Kao što su tretmani plodnosti, koji su postali sve češći poslednjih godina.

Pored toga, istraživanja bi trebalo da procene težinu socioekonomskih faktora. Novorođenčad treba pratiti duži vremenski period kako bi se ispitala mogućnost povezanosti između neonatalne infekcije i dugotrajnog morbiditeta. Sve u svemu, veličinu uzorka treba povećati radi statističke moći. Posebno u pogledu utvrđivanja potrebe za daljim skriningom ovih patogena kod trudnica.

Efekti bakterijskih patogena na imuni odgovor i trudnoću

Studije su pokazale da su pro i antiinflamatorni odgovori na bakterije istovremeno prisutni u amnionskoj tečnosti. Imuni odgovor varira u zavisnosti od okruženja, gestacijske starosti i otkrivenih patogena. Ovaj aspekt podvlači potrebu da se pacijenti procene na individualnoj osnovi. Kako bi se potpuno razjasnili i razumeli efekti bakterijskih patogena na imuni odgovor i trudnoću.

Uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće

Ureaplazme izazivaju različite oblike urogenitalnih infekcija koje uglavnom nemaju simptome. Ukoliko se ne leče, infekcije mikoplazmama mogu da dovedu do problema u trudnoći.

Opisan  je  kombinovani efekat vaginalnog U. urealiticum zajedno sa prisustvom abnormalne vaginalne flore, koja olakšava širenje infekcije ovim određenim agensom. To može povećati rizik od prevremenog porođaja. Štaviše, drugo moguće objašnjenje je da mikrobni poremećaji koji se javljaju u slučajevima sa abnormalnom vaginalnom florom pojačavaju rast U. Urealiticum.  I to izazivajući veoma veliko opterećenje Ureaplasmom. 

PCR (analiza brisa) je odlična alternativa kulturi za otkrivanje prisustva ovih organizama. Ali kultura omogućava testiranje osetljivosti na antibiotike. Da li antimikrobni tretman trudnica kolonizovanih mikoplazmom može efikasno da smanji incidencu neželjenih ishoda trudnoće zahteva dalja istraživanja.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...