Namirnice u makrobiotičkoj ishrani

Namirnice u makrobiotičkoj ishrani

Sadržaj

Namirnice u makrobiotičkoj ishrani su važne, koje namirnice preporučuje makrobiotička dijeta (izbor načina ishrane) a koje treba izbegavati. Evo kratkog prikaza “poželjne” i “nepoželjne” hrane.

Namirnice u makrobiotičkoj ishrani

Namirnice u makrobiotičkoj ishrani koje su dobrodošle

  • Sve vrste svežeg povrća, naročito rotkvice, kuvano ili sveže lisnato povrće kao što su kupus, pečurke, luk, praziluk, brokoli, šargarepa, repa, razne vrste zeleniša, potočarka i karfiola, pečurke… osim dole navedenog “nepoželjnog” povrća
  • Sveže bilje, uključujući đumbir, klice, beli luk, itd., takođe soja sos, tamari sos, riblji sos, sirup od braon pirinča
  • Morsko povrće (morske trave) alge (laminarija, vakame, nori)
  • Pasulj i mahunarke, tofu, tempeh, pasulj azuki,sočivo, crni pasulj, leblebije, soja, naut
  • Orašasti plodovi i semena, uključujući susam, bundeve, badem i indijski orah
  • Neobrađene žitarice – to uključuje sve vrste riže (posebno smeđe), proso, ječam, heljdu, spelta, kinoa, raž, zob i organski gajeni kukuruz
  • Rezanci smeđeg pirinča, od heljde i drugih žitarica
  • Miso ili fermentisani sojini začin (i miso supa)
  • Nerafinisana ulja semenki sezama ili bundeve

Namirnice u makrobiotičkoj ishrani

  • Čaj – zeleni, crni, jasmin, beli, banča, maslačak, biljni itd.
  • Med, malteks, urma kao zaslađivači, pirinčani slad, prirodne arome
  • Morska so a kao začin  gomašio ( dobija se mlevenjem 12 delova pečenog susama I jednog dela morske soli)
  • Sojino mleko, mleko od riže, bademovo mleko
  • Riba i morski plodovi najviše 3 puta nedeljno
  • Voće se jede sušeno ili sveže , pretežno sa područja (lokalno) kada mu je sezona, izbegava se tropsko voće na ovom podneblju.

Namirnice u makrobiotičkoj ishrani

Ulja u makrobiotičkoj ishrani

Zbog optimalnog unosa “dobrih masti”, trebalo bi koristiti više vrsta devičanskih ili  hladnoceđenih ulja za začinjavanje salata. Ulje iz repice ili pšeničnih klica, kao i sojino i orahovo ulje, obezbeđuju omega 3 masne kiseline, suncokretovo ulje ili ulje od kikirikija – omega 6, a maslinovo – mononezasićene masne kiseline. Za pečenje ili kuvanje namirnica koristite suncokretovo ili maslinovo ulje, mešavine ulja siromašnih zasićenim mastima ili kukuruzno ulje za blago dinstanje.

Namirnice u makrobiotičkoj ishrani

Hrana koju treba izbegavati u makrobiotičkoj dijeti

  • Prerađena hrana
  • Mlečni proizvodi
  • Meso
  • Jaja
  • Rafinisani šećer i zaslađivači
  • Čokolada ili proizvodi od kakaa
  • Većinu voća, pogotovu tropska
  • Kafa
  • Jaki ili ljuti začini
  • Odredjeno povrće: Ovo uključuje tamno obojena povrća, kao što je  plavi patlidžan, krompir i paprika.
avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Namirnice u makrobiotičkoj ishrani
Namirnice u makrobiotičkoj ishrani
Namirnice u makrobiotičkoj ishrani
Namirnice u makrobiotičkoj ishrani
Namirnice u makrobiotičkoj ishrani
Namirnice u makrobiotičkoj ishrani
Namirnice u makrobiotičkoj ishrani
Namirnice u makrobiotičkoj ishrani
Namirnice u makrobiotičkoj ishrani
Melprohem D
Babymel D
Ekcemon
Striamel D
Melproven
Dynamic - Personalni treninzi
Dynamic.rs
Dynamic - Body Logic salon
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Preporučujemo vam...

U kakvoj su vezi mikrobiom i pamćenje? 100 Triliona mikroba žive u našem gastrointestinalnom traktu. Ove različite vrste bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroorganizama, zajednički poznate kao crevni mikrobiom, igraju...

Ekcemon-D je potpuno prirodan proizvod na biljnoj bazi namenjen nezi i zaštiti kože. Ne sadrži konzervanse ni kortikosteroide, što ga čini bezbednim za upotrebu kod dece i odraslih, uključujući trudnice...

Melprohem-D je u potpunosti prirodan preparat za hemoroide. Jedna od neprijatnih stvari sa kojima se veliki broj trudnica suočava, neretko se javljaju i na samom porođaju, ili u prvim nedeljama...

Poruke o hrani putuju kroz generacije DA! Hrana nikada nije bila samo izvor energije, ona ima i psihološki, emotivni i socijalni, ali i kulturološki efekat. Hrana je deo identiteta i...