Kako pratiti razvoj bebe u 9. i 10. mesecu

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu

Sadržaj

Razvoj bebe u 9. i 10. mesecu je i dalje intenzivan. Bebe postaju još aktivnije, razvijajući nove veštine i postajući sve nezavisnije.

Važno je da su u sigurnom prostoru za istraživanje kako bi razvijale svoje veštine i stekle samopouzdanje. Podrška u samostalnosti bebe ne znači da ćete vi da uradite nešto umesto nje. Već znači da vodite bebu na način kako će to raditi sama.

Razvoj bebe u 9. i 10. mesecu

Pratite ključne razvojne faze. Kao što su samostalno sedenje, puzanje i prvi pokušaji stajanja, kako biste pratili razvoj vaše bebe.

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu

Karakteristike ključnih razvojnih faza za ovaj uzrast su sledeće.

Samostalno sedenje

Većina beba u ovom uzrastu može samostalno sedeti bez potpore i održavati ravnotežu. Ovo im omogućava bolji pregled okoline i interakciju sa igračkama. Samostalnost u sedenju podrazumeva da je beba došla u toj položaj iz nekog drugog položaja Na primer bila je na stomaku pa se podigla u kosi sed ili sedi ravno sa nogicama ispruženim ispred sebe. Takođe igra se u položaju a onda ga lako promeni ka četvoronožnom položaju da krene da puzi.

Pravilno puzanje bebe

Puzanje postaje sve veštije, a bebe se mogu kretati brže i preciznije. Nekada bebe mogu prvo puzati unazad i to može biti deo razvojnog procesa učenja o kretanju.

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu

Takođe jedan od načina kretanja može biti i puzanje ili kretanje po stražnjici. Iz sedećeg položaja će pomeranjem nožica postići da se kreću na stražnjici. Jer nekim bebama je tako lakše. U tom slučaju biste mogli da se uključite sa stimulacijom bebe u pravcu pravilnog puzanja sa osloncem na šake i kolena. Budite strpljivi dok ih učite kako da to rade. Može da se desi da karlica nije dovoljno odignuta od pologe ili mišići trupa nisu dovoljno jaki da drže bebu u pravilnom položaju.

Pokušaji stajanja se nastavljaju

Bebe mogu pokušavati da stoje uz potporu i često vole da se drže za nameštaj ili roditeljsku ruku. Da bi iskusile vertikalni položaj. Sad je prava prilika i da se obrati pažnja na način kako će beba ustajati u položaj. Posmatrajte stopala i kakav je iskorak. Usmeravajte bebu da u iskorak ide i preko jedne i preko druge noge.

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu

Neke bebe će osim stajanja, napraviti i svoje prve korake. Obično uz nameštaj, krećući se bočno. Dajte im dovoljno vremena da savladaju bočni hod. Pa tek onda da ih usmeravate da hodaju napred. Nećete im učiniti uslugu ako podignete njihove ruke u vazduh i vi ih vodite da hodaju. Tako im namećete svoj ritam, oni se ljuljaju i naginju unapred. A posle će to biti dupli posao. Da se ruke iz vazduha spuste dole i da se nauči kako da se održava ravnoteža.

Igra bebe u 9. i 10. mesecu

Bebe u ovom uzrastu svoju radoznalost pokazuju kroz istraživanje predmeta, različitih površina i tekstura. Dajte im igračke različitih oblika i boja da bi učili kroz  dodir, okretanje, podizanje i guranje i slobodno kretanje.

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu

Ako ne pre, često su roditelji ranijih godina u ovom uzrastu kupovali bebama pomagala za kretanje kao što je dubak . Za šta se kasnije, kroz različita istraživanja ispostavilo da je loše utiče na razvoj kretanja kod bebe. Tako da nemojte bacati novac na nešto što bebi nije potrebno, a pri tome je i štetno!

Interakcija

Bebe mogu razvijati interaktivne veštine. Kao što je mahanje, udaranje rukama i reagovanje na igru sa odraslima.

Emocionalni razvoj bebe

Razvijaju se bliski odnosi s roditeljima i drugim članovima porodice. Bebe pokazuju svoje emocije sve izraženije.

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu

Komunikacija bebe u 9. i 10. mesecu

Bebe razvijaju govor, uključujući razumevanje više reči, ponavljanje zvukova i reči. I možda, izgovaranje prvih jednostavnih reči.

Razgovarajte sa bebom i ohrabrujte razvoj njenog rečnika. Pomozite joj da razume osnovne reči i pojmove. Čitajte, pričajte, pevajte zajedno!

Napomena

Kao i u prethodnim fazama razvoja, važno je pratiti individualni ritam vaše bebe. Bebe se razvijaju različito. Ne brinite ako vaša beba postiže ove faze ranije ili kasnije. Redovne posete pedijatru će pomoći da se osećate sigurno po pitanju pravilnog razvoja kretanja. Ako primetite bilo kakva odstupanja, pitajte. Tražite drugo mišljenje ostalih stručnjaka.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...