Kako razgovarati sa decom po uzrastima – Iz ugla pedagoga

Kako razgovarati sa decom

Sadržaj

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u smislu da budu vidjeni, potvrđeni i priznati takvi kakvi jestu, osnovna je potreba dece. U današnjoj porodici sa decom, gde su svi manje-više zauzeti raznim aktivnostima i obavezama, često se vodi žestoka borba za pažnju.

Sa decom treba razgovarati na način prilagođen njihovoj dobi i razvojnom nivou kako bi se razumeli i stvorila se čvrsta komunikacija. Komunikacija je ključna za izgradnju zdravog i održivog odnosa sa decom svih uzrasta. Evo kratkih smernica za razgovor sa decom po uzrastima.

Kako razgovarati sa decom

Kako razgovarati sa decom kroz sve uzraste

 • Stvorite sigurno okruženje gde se deca osećaju prijatno da razgovaraju sa vama.
 • Budite aktivni slušalac i pokažite im pažnju.
 • Izbegavajte kritike i pokušajte da razumete njihovu perspektivu.
 • Budite strpljivi i dosledni u komunikaciji.

Kako razgovarati sa decom

Kako razgovarati sa decom mlađom od 2 godine

Razgovaranje sa decom mladjom od dve godine može biti izazovno. To je neverovatan period u razvoju njihovih jezičkih sposobnosti. Evo nekoliko stručnih saveta kako da najbolje komunicirate sa vašom decom koja su mladja od 2 godine:

 • Koristite jednostavne rečenice i gestove: Govorite polako i jasno, koristeći kratke rečenice sa dve do tri reči. Praticite pokazivanje i pomeranje predmeta koje vaše dete trenutno gleda ili kojima se bavi.
 • Budite izražajni: Koristite razne tonove glasa i facijalne izraze kako biste održali

interesovanje svog deteta. Pevajte pesmice, pravite smešne zvukove i koristite živopisan jezik da opíšete svet oko njih.

 • Ponavljajte i rutine: Dečija se percepcija razvija kroz ponavljanje. Uvedite rutine u

svakodnevne aktivnosti i ponavljajte iste reči i fraze kako bi im pomogli da ih povezuju sa određenim ljudima, mestima i stvarima.

 • Budite strpljivi: Frustrirajuće je kada vaše malo dete ne može izraziti svoje potrebe

verbalno. Budite strpljivi, posmatrajte njihove signale i potvrdite njihove frustracije.

Pokušajte jednostavnim rečenicama opisati šта mislite da osećaju. Na primer, ako plaču, recite: “Vidim da si frustriran. Teško je kad ne možeš da imaš tu igračku.”

 • Čitajte knjige: Čitanje knjiga je fantastičan način za izgradnju rečenika, proširivanje vokabulara i stvaranje rutine povezivanja. Izaberite knjige sa sjajnim slikama i jednostavnim pričama koje se ponavljaju.

Uz malo vežbe i strpljenja, komunikacija sa vašom decom mladjom od dve godine postaće sve lakša i prijatnija za sve vas.

Kako razgovarati sa decom

Kako razgovarati sa decom predškolskog uzrasta od 3-5 godina

Ovo su osnovne smernice u periodu intenzivnog razvoja deteta. Vaše dete je već “mali čovek”. Radoznalo je, razgovara sa svima, smeje se. Možete zateci vašeg mališana kako u igri priča sam sebi i glumi uloge jer je mašta pokretač razvoja. Dete postavlja mnoga pitanja na koja očekuje vaš odgovor. Između 4,5 i pete godine se usvajaju i automatizuju svi glasovi. Mogu još tolerisati glasovi ć, č, dž đ  ako su u dužim rečima. Dete voli razgovor a rečnik deteta se stalno iz dana u dan bogati. Ima raspon aktivnog rečnika od 1500 do 3000 reč.i

 • Kratke i jednostavne rečenice.
 • Fokusirajte se na konkretne teme i predmete.
 • Koristite slike i knjige sa prelepim ilustracijama u skladu sa decijim interesovanjima.
 • Ponavljajte ključne reči i fraze.
 • Aktivno slušajte i ohrabrite ih da vam pričaju o svom danu.

Kako razgovarati sa decom

Kako razgovarati sa decom školarcima od 6 do 9 godina

Šestogodišnjaci imaju kontrolu nad svojim emocijama i razvijenu vezu mišljenja i govora. Rečnik je izuzetno razvijen. Govor i jezik deteta dostižu razvijenost govora i jezika odrasle osobe. Vaša komunikacija sa detetom, razgovor i zajedničke igre su od velikog značaja za dalji razvoj.

 • Možete koristiti složenije rečenice i apstraktnije koncepte.
 • Razgovarajte o školi, prijateljima i aktivnostima koje vole.
 • Postavljajte otvorena pitanja koja zahtevaju više od jednog rečeničnog odgovora.
 • Sa aktivnim slušanjem pokažite im da vam je stalo do njihovih misli i osećanja.
avatar
Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....