Kamilica, Kada je Preporučena a Kada Ne

Kamilica, Kada je Preporučena a Kada Ne

Kamilica, kada je preporučena a kada ne? Kamilica se pije kao čaj,  ali se koristi i kao oblog i za ispiranje. Kada treba biti oprezan i kada se pogrešno koristi?

Kamilica, čaj i obloge za sve generacije, koje su mere opreza?

Kamilica (Chamomilla recutita (L.) Rauschert)  je jedna od najčešće korišćenih biljaka  u našoj tradicionalnoj medicine. Ali kamilica nije samo deo tradicionalne, već i medicine zasnovane na dokazima  i zbog toga postoje zvanične monografije za kamilicu izdate od strane Svetske zdravstvene organizacije (engl. World Health Organisation, WHO), Evropske agencije za lekove (engl. European Medical Agency, EMA) i  Komisije E (engl. Commission E). Ove monografije, zasnovane na opsežnim podacima iz naučne literature, propisuju jasne indikacije, doziranje, ali i ograničenja, mere opreza i kontraindikacije za primenu kamilice ali i drugih lekovitih biljaka.

Blagotvorna umerena količina čaja od kamilice za trudnice i dojilje?

Ono što je zaključak ovih zvaničnih dokumenata jeste da je umerena primena čaja od kamilice bezbedna tokom trudnoće i dojenja.

Kamilica, Kada je Preporučena a Kada Ne

Kamilica za bebe i decu

Primena čaja od kamilice je bezbedna za tretman blažih gastrointestinalnih tegoba kod dece starije od 6 meseci (propisana pojedinačna terapijska doza je oko 0,5 g cveta kamilice potopljena u 150 ml kipuće vode). Za decu mlađu od 6 meseci nema dovoljno podataka kako bi se ustanovila bezbednost primene, a samim tim se njegova primena i ne preporučuje kod dece ovog uzrasta.

Kamilica NE za ispiranje očiju?

Ni jedna zvanična monografija ne propisuje primenu preparata na bazi kamilice kod iritacija i infekcija oka jer rastvori kojima se treteraju oči moraju biti isključivo sterilni kao što su i fiziološki rastvor i kapi za oči! Zato je važno naglasiti da se pripremljeni čaj od kamilice ne preporučuje za ispiranje očiju, naročito kod beba i male dece, iako u našoj tradici postoji veoma ustaljena ovakva primena kamilice. Pored toga što ovaj rastvor nikad nije sterilan i samim tim može da nosi rizik od infekcije, primena kamilice može dovesti i do mogućeg nadržaja oka kod bebe usled razvoja alergijske reakcije na kamilicu.

Za mame koje doje oprezno!

Ono o čemu takođe mame koje doje moraju da vode računa jeste da ukoliko tretiraju bradavice i dojke preparatima na bazi kamilice obavezno ga uklone sa kože primenom sapuna i vode pre podoja kako ne bi došlo do razvoja alergijskih reakcija kod odojčeta.

Kamilica, Kada je Preporučena a Kada Ne

Ko treba da izbegava kamilicu?

Primenu čaja od kamilice može pratiti i pojava neželjenih reakcija. Primena proizvoda na bazi cveta kamilice može da izazove alergijske reakcije i kontaktni dermatitis kod preosetljivih osoba.  Ono što je posebno važno naglasiti jeste da se alergijske reakcije na kamilicu mogu javiti  kod osoba alergičnih na biljke koje pripadaju istoj familiji (familija Asteraceae) kao i kamilica, usled ukrštene alergijske reakcije. Među njima je posebno važno istaći ambroziju na koju alergiju razvija značajan procenat osoba u opštoj populaciji. Upravo zbog toga je primena cveta kamilice kontraindikovana kod pacijenata sa poznatom istorijom preosetljivosti na ambroziju .

Ne preporučuje se česta primena čaja od kamilice ali i drugih biljnih čajeva kod osoba sa deficitom gvožđa i anemijama jer tanini iz čaja mogu sprečiti resopciju gvožđa iz obroka ali iz preparat gvožđa. Posebno je potrebno voditi računa da se biljni čajevi ne konzumiraju uz obroke koji su bogati izvor gvožđa kao što su crvena i bela mesa, ali ni istovremena primena sa preparatima gvožđa.

Spoljašnja primena kamilice

Jedna od čestih primena kamilice jeste spoljna primena, a preparati na bazi kamilice se preporučuju za tretiranje inflamacije i iritacije kože i sluzokože (ragade, modrice, promrzline i ujedi insekata), uključujući i iritaciju usne duplje i desni, kao i hemoroida.

Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…