Kamilica, Kada je Preporučena a Kada Ne

Kamilica, Kada je Preporučena a Kada Ne

Kamilica, kada je preporučena a kada ne? Kamilica se pije kao čaj,  ali se koristi i kao oblog i za ispiranje. Kada treba biti oprezan i kada se pogrešno koristi?

Kamilica, čaj i obloge za sve generacije, koje su mere opreza?

Kamilica (Chamomilla recutita (L.) Rauschert)  je jedna od najčešće korišćenih biljaka  u našoj tradicionalnoj medicine. Ali kamilica nije samo deo tradicionalne, već i medicine zasnovane na dokazima  i zbog toga postoje zvanične monografije za kamilicu izdate od strane Svetske zdravstvene organizacije (engl. World Health Organisation, WHO), Evropske agencije za lekove (engl. European Medical Agency, EMA) i  Komisije E (engl. Commission E). Ove monografije, zasnovane na opsežnim podacima iz naučne literature, propisuju jasne indikacije, doziranje, ali i ograničenja, mere opreza i kontraindikacije za primenu kamilice ali i drugih lekovitih biljaka.

Blagotvorna umerena količina čaja od kamilice za trudnice i dojilje?

Ono što je zaključak ovih zvaničnih dokumenata jeste da je umerena primena čaja od kamilice bezbedna tokom trudnoće i dojenja.

Kamilica, Kada je Preporučena a Kada Ne

Kamilica za bebe i decu

Primena čaja od kamilice je bezbedna za tretman blažih gastrointestinalnih tegoba kod dece starije od 6 meseci (propisana pojedinačna terapijska doza je oko 0,5 g cveta kamilice potopljena u 150 ml kipuće vode). Za decu mlađu od 6 meseci nema dovoljno podataka kako bi se ustanovila bezbednost primene, a samim tim se njegova primena i ne preporučuje kod dece ovog uzrasta.

Kamilica NE za ispiranje očiju?

Ni jedna zvanična monografija ne propisuje primenu preparata na bazi kamilice kod iritacija i infekcija oka jer rastvori kojima se treteraju oči moraju biti isključivo sterilni kao što su i fiziološki rastvor i kapi za oči! Zato je važno naglasiti da se pripremljeni čaj od kamilice ne preporučuje za ispiranje očiju, naročito kod beba i male dece, iako u našoj tradici postoji veoma ustaljena ovakva primena kamilice. Pored toga što ovaj rastvor nikad nije sterilan i samim tim može da nosi rizik od infekcije, primena kamilice može dovesti i do mogućeg nadržaja oka kod bebe usled razvoja alergijske reakcije na kamilicu.

Za mame koje doje oprezno!

Ono o čemu takođe mame koje doje moraju da vode računa jeste da ukoliko tretiraju bradavice i dojke preparatima na bazi kamilice obavezno ga uklone sa kože primenom sapuna i vode pre podoja kako ne bi došlo do razvoja alergijskih reakcija kod odojčeta.

Kamilica, Kada je Preporučena a Kada Ne

Ko treba da izbegava kamilicu?

Primenu čaja od kamilice može pratiti i pojava neželjenih reakcija. Primena proizvoda na bazi cveta kamilice može da izazove alergijske reakcije i kontaktni dermatitis kod preosetljivih osoba.  Ono što je posebno važno naglasiti jeste da se alergijske reakcije na kamilicu mogu javiti  kod osoba alergičnih na biljke koje pripadaju istoj familiji (familija Asteraceae) kao i kamilica, usled ukrštene alergijske reakcije. Među njima je posebno važno istaći ambroziju na koju alergiju razvija značajan procenat osoba u opštoj populaciji. Upravo zbog toga je primena cveta kamilice kontraindikovana kod pacijenata sa poznatom istorijom preosetljivosti na ambroziju .

Ne preporučuje se česta primena čaja od kamilice ali i drugih biljnih čajeva kod osoba sa deficitom gvožđa i anemijama jer tanini iz čaja mogu sprečiti resopciju gvožđa iz obroka ali iz preparat gvožđa. Posebno je potrebno voditi računa da se biljni čajevi ne konzumiraju uz obroke koji su bogati izvor gvožđa kao što su crvena i bela mesa, ali ni istovremena primena sa preparatima gvožđa.

Spoljašnja primena kamilice

Jedna od čestih primena kamilice jeste spoljna primena, a preparati na bazi kamilice se preporučuju za tretiranje inflamacije i iritacije kože i sluzokože (ragade, modrice, promrzline i ujedi insekata), uključujući i iritaciju usne duplje i desni, kao i hemoroida.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…