Kozje ovčije ili kravlje mleko za decu, koje je najbolje?

Kozje ovčije ili kravlje mleko za decu

Kozje ovčije ili kravlje mleko za decu, koje davati detetu? Mleko i mlečni proizvodi neophodni su u ishrani dece. Oni su odličan izvor proteina, minerala i vitamina, ali pre svega najvažniji izvor kalcijuma u ishrani.

Kozije, ovčije ili kravlje mleko za decu

Majčino mleko je tokom prvih 6 meseci jedina hrana potrebna detetu, a ostaje glavna hrana za dete tokom cele prve godine. Za ishranu dete koje ne dobija majčino mleko ili ga ne dobija u dovoljnoj količini preporučuju se komercijalne mlečne formulame. U prvoj godini ne preporučuju se kravlje, kozje ili ovčje mleko.

Kozje ovcije ili kravlje mleko za decu
Najboljeg kvaliteta su organska mleka.

Koje mleko je kvalitetnije i bolje za decu, kao i za odrasle?

Nakon prvog rođendana uvodimo u ishranu dece mleko životinskog porekla. Koje mleko izabrati, kravlje, kozje ili ovčje? Kozje i ovčije mleko imaju izvesne nutritivne prednosti u odnosu na kravlje. Neka deca ih bolje podnose nego kravlje (posebno kozje). Poslednjih godina su lakše dostupna u prodavnicama. Sve ovo ih čini dobrim izborom u svakodnevnoj ishrani male dece.

Koje su prednosti kozjeg i ovčijeg mleka u odnosu na kravlje mleko?

Kozje i ovčije mleko sadrže više masnoća nego kravlje, pa samim tim i više kalorija. Masnoće iz ovčijeg i kozjeg mleka su kvalitetnije, lakše se vare i povoljno utiču na nivo holesterola. Ovčije mleko ima više kalorija nego kozje. Ovo ima značaja pri izboru mleka za odrasle, ali ne i za decu.

Kozje ovcije ili kravlje mleko za decu
Kozje i ovčije mleko imaju više kalcijuma.

Kozje i ovčije mleko imaju više belančevina nego kravlje. Mnogo važnije je što se ove belančevine lakše vare. Kada popijemo mleko, u želucu se stvaraju ugrušci (slično kao tokom sirenja mleka). Belančevine kozjeg i ovčijeg mleka prave manje i mekše ugruške, koji lakše i brže prolaze kroz želudac i lakše se vare. Ovo može biti prednost pri izboru mleka za decu koja imaju gastroezofagealni refluks ili su sklona bljuckanju. Ova deca najbolje podnose kozje mleko.

Kozje mleko ima nešto manje ugljenih hidrata (šećera) nego kravlje, pa ga neka deca koja imaju intoleranciju lakotoze lakše vare.

Kozje i ovčije mleko imaju više kalcijuma (ovčije nešto više nego kozje), kalijuma, fosfora, magnezijuma, vitamina A i B6, bakra i anitioksidanta selena. Kravlje mleko, sa druge strane, ima više vitamina B12 i folne kiseline. Važno je naglasiti da je kozje mleko oskudeva u folnoj kiselini (samo 10% u odnosu na kravlje). Deci koja dobijaju isključivo kozje mleko potreban je drugi izvor folne kiseline.

Ukus kozjeg i ovčjeg mleka

Ovčije mleko ima ukus sličan kravljem, kremasto je i gušće nego kravlje. Kozje mleko može imati nešto drugačiji ukus, na koji će se dete navići ako ga redovno konzumira. Na ukus može da utiče i proces pasterizacije.

Kozje ovcije ili kravlje mleko za decu
Ovčije mleko ima ukus sličan kravljem.

Alergijski potencijal kozjeg ovčijeg i kravljeg mleka

Kozje mleko ima manji alergijski potencijal nego kravlje. Neka deca koja imaju intoleranciju na kravlje mleko dobro podnose kozje. Razlog može biti što kozje mleko jedan od potencijalnih alergena (alfa-S1 kazein) sadrži samo u tragu. Dete može ispoljiti alergiju i na kozje mleko (kao i na ovčije) jer ona sadrže druge alergene (beta-laktalbumin) kao i kravlje.

Da li deci možemo davati sirovo nepasterizovano mleko i mlečne proizvode?

Deci smemo dati samo pasterizovano mleko! Sveže, sirovo nepasterizovano mleko može da sadrži bakterije i druge mikroorganizme. Oni mogu izazvati ozbiljne infekcije, kao što su listerioza, bruceloza, tuberkuloza i dr.

Pasterizacija je proces kojim se mleko ili mlečni proizvodi zagrevaju do određene temperature. Primenjuje se već 120 godina i dokazano je da ne utiče na kvalitet i nutritivnu vrednost. Ipak, još uvek postoji neutemeljeno verovanje da je sveže, sirovo mleko kvalitetnije. Pasterizacija takođe ne uzrokuje intoleranciju laktoze i alergijske reakcije. Mleko i mlečni proizvodi koje kupujemo uglavnom su pasterizovani. Ipak, dobro je i ovde proveriti deklaraciju! Neke vrste sireva i drugih mlečnih proizvoda prave se od nepasterizovanog mleka i nisu pogodni za ishranu male dece.

U kućnim uslovima pasterizaciju može da zameni kuvanje mleka. Tokom kuvanja i hrađenja mleko treba mešati, da se ne bi na površini odvojio sloj masti.

Kozje ovcije ili kravlje mleko za decu
Mleko i mlečni proizvodi se čuvaju u frižideru, lako su kvarljivi.

Uvek je dobro naglasiti da su mleko i mlečni proizvodi lako kvarljive namirnice. Čuvaju se u frižideru i važno je pridržavati se roka trajanja navedenog na proizvodu.

Da li napici biljnog porekla mogu da zamene pravo mleko?

Tokom druge godine detetu je potrebno mleko životinjskog porekla. Biljni napici kao što su pirinčano, sojino ili bademovo mleko nisu odgovarajuća zamena. Ona ne sadrže neophodne nutrijente u potrebnim količinama. Ukoliko dete dobija ove napitke umesto životinjskog mleka potrebno je da oni budu obogaćeni kalcijumom (najmanje 100 mg kalcijuma na 100 ml napitka). Gledajte deklaracije na ovim proizvodima ako ih dajete detetu! Proverite da li su obogaćeni  vitaminima i kalcijumom. Naročito obratite pažnju da li imaju dodatni šećer ili veštačke arome!

Kozje ovcije ili kravlje mleko za decu
Proverite da li je napitak (zamena za „pravo mleko“ od badema, soje i dr.)  fortifikovano kalcijumom i vitaminima.

Ako dete ima intoleranciju ili alergiju na mleko i mlečne proizvode, najbolje je konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…