Lepi maniri i kultura govora malog deteta

Lepi maniri i kultura govora deteta

Sadržaj

Uz lepe manire vašeg deteta, sve je lepše a doslednost je neophodna da bi se stvorio „obrazac ponašanja“!Prema Demostenu, najvećem govorniku antičke Grčke, u besedi su važne tri stvari: „Prvo, kako se nešto kaže, drugo, kako se nešto kaže i treće, kako se nešto kaže“. Logoped se bavi patologijom govora ali i lepotom i kulturom govora dece.

Uz lepe manire – sve je lepše

Vaspitanje deteta treba da proizilazi iz ljubavi. Dobro vaspitanje omogućava Vašem detetu, mogućnost osvajanja nezavisnosti, stvaranje kvalitetnih odnosa sa drugim ljudima i dobru socijalizaciju ( uklapanje u društvenu sredinu). Budite strpljivi i znajte da čak i najjednostavnija pravila moraju da se objasne detetu.

“Dobar dan”, “Molim”, Hvala”, ‘Izvolite”, mogu da ostanu jednostavne formule koje će dete ponavljati i koristiti da bi vas razveseliloili da bi dete izbeglo grdnju ili kaznu, ali one mogu postati reči sa dubokim značenjem, ponavljane zato što je dete razumelo njihovu vrednost.

Lepi maniri i kultura govora malog deteta

Dete treba da razume da to nisu fraze već reči sa značenjem

Detetu treba  objasniti da reči “Dobar dan”, ‘Molim”, “Hvala”, “Izvolite” znače uvažavanje i poštovanje drugih ljudi, a u isto vreme na jednostavan način pokazuju i pravo na to da i mi sami budemo poštovani.

Doslednost je važna!

Za decu vi ste model ponašanja, ne zbog onoga šta kažete već zbog onoga šta radite, posebno onda kada mislite da nemate detetovu pažnju… Pravila, objašnjenja i male edukativne igre neće vredeti ništa ukoliko ne budu dosledno primenjivana u Vašem svakodnevnom ponašanju. Teško je naučiti dete da kaže “Dobar dan” ukoliko ni Vi sami ne pozdravljate Vaše komšije, prodavačicu u obližnjoj prodavnici i druge kada ih sretnete.

I lepo ponašanje za trpezom!

Usvajanje pravila lepog ponašanja za stolom je dugotrajni projekt i ulaganje u budućnost. Hvala, molim, prijatno, će dete usvojiti ako ih i vi koristite. Za vreme porodičnog obroka se lepo sedi za stolom. Naučite ga da ne govori punim ustima kao i da se sa hranom ne igra. Ustrajte da se pri jelu koristi pribor a ne ruke.

Lepe manire i navike za trpezom dete će najlakše usvojiti od 2. do 4. godine

Ugasite  televizor da mu ne odvraća pažnju. Za vreme obroka pričajte sa detetom. Ne požurujte ga, deca jedu sporije od odraslih. Poštujte potrebu deteta da izabere šta će, kada i koliko da pojede- ni jedna pojedinačna namirnica nije neophodna! Sagledajte šta je dete jelo tokom dužeg perioda (nedelja ili mesec dana), a ne samo u proteklih nekoliko dana.

Podstičite dete da se samo hrani

Ovo je veoma važan korak u razvoju samostalnosti i samopouzdanja kod deteta, a takođe i za razvoj fine motorne spretnosti. Budite strpljivi ako dete umaže lice i odeću i razbaca hranu oko sebe (roditelji često izgube strpljenje, uzmu kašiku i na kraju nahrane dete). Kada dete jede samo, ono poštuje sopstvenu regulaciju sitosti, što je izuzetno važno za pravilnu ishranu i regulisanje apetita i telesne težine kasnije u životu!

avatar
Predsednik je “LOGO-centra za razvoj i igru” i član Udruženja logopeda Srbije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....