Lepi maniri i kultura govora malog deteta

Lepi maniri i kultura govora deteta

Uz lepe manire vašeg deteta,sve je lepše a doslednost je neophodna da bi se stvorio „obrazac ponašanja“!Prema Demostenu, najvećem govorniku antičke Grčke, u besedi su važne tri stvari: „Prvo, kako se nešto kaže, drugo, kako se nešto kaže i treće, kako se nešto kaže“. Logopedse bavi patologijom govora ali i lepotom i kulturom govora dece.

Uz lepe manire – sve je lepše

Vaspitanje deteta treba da proizilazi iz ljubavi. Dobro vaspitanje omogućava Vašem detetu, mogućnost osvajanja nezavisnosti, stvaranje kvalitetnih odnosa sa drugim ljudima i dobru socijalizaciju ( uklapanje u društvenu sredinu). Budite strpljivi i znajte da čak i najjednostavnija pravila moraju da se objasne detetu.

“Dobar dan”, “Molim”, Hvala”, ‘Izvolite”, mogu da ostanu jednostavne formule koje će dete ponavljati i koristiti da bi vas razveseliloili da bi dete izbeglo grdnju ili kaznu, ali one mogu postati reči sa dubokim značenjem, ponavljane zato što je dete razumelo njihovu vrednost.

Lepi maniri i kultura govora malog deteta

Dete treba da razume da to nisu fraze već reči sa značenjem

Detetu treba  objasniti da reči “Dobar dan”, ‘Molim”, “Hvala”, “Izvolite” znače uvažavanje i poštovanje drugih ljudi, a u isto vreme na jednostavan način pokazuju i pravo na to da i mi sami budemo poštovani.

Doslednost je važna!

Za decu vi ste model ponašanja, ne zbog onoga šta kažete već zbog onoga šta radite, posebno onda kada mislite da nemate detetovu pažnju… Pravila, objašnjenja i male edukativne igre neće vredeti ništa ukoliko ne budu dosledno primenjivana u Vašem svakodnevnom ponašanju. Teško je naučiti dete da kaže “Dobar dan” ukoliko ni Vi sami ne pozdravljate Vaše komšije, prodavačicu u obližnjoj prodavnici i druge kada ih sretnete.

I lepo ponašanje za trpezom!

Usvajanje pravila lepog ponašanja za stolom je dugotrajni projekt i ulaganje u budućnost. Hvala, molim, prijatno, će dete usvojiti ako ih i vi koristite. Za vreme porodičnog obroka se lepo sedi za stolom. Naučite ga da ne govori punim ustima kao i da se sa hranom ne igra. Ustrajte da se pri jelu koristi pribor a ne ruke.

Lepe manire i navike za trpezom dete će najlakše usvojiti od 2. do 4. godine

Ugasite  televizor da mu ne odvraća pažnju. Za vreme obroka pričajte sa detetom. Ne požurujte ga, deca jedu sporije od odraslih. Poštujte potrebu deteta da izabere šta će, kada i koliko da pojede- ni jedna pojedinačna namirnica nije neophodna! Sagledajte šta je dete jelo tokom dužeg perioda (nedelja ili mesec dana), a ne samo u proteklih nekoliko dana.

Podstičite dete da se samo hrani

Ovo je veoma važan korak u razvoju samostalnosti i samopouzdanja kod deteta, a takođe i za razvoj fine motorne spretnosti. Budite strpljivi ako dete umaže lice i odeću i razbaca hranu oko sebe (roditelji često izgube strpljenje, uzmu kašiku i na kraju nahrane dete). Kada dete jede samo, ono poštuje sopstvenu regulaciju sitosti, što je izuzetno važno za pravilnu ishranu i regulisanje apetita i telesne težine kasnije u životu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master defektolog, logoped „Marte Meo“ terapeut. Predsednik je „LOGO-centra za razvoj i igru“ i član Udruženja logopeda Srbije. NJen imperativ u radu je profesionalnost i visok nivo empatije u radu sa decom i roditeljima. Dve decenije neguje visoke eticke standarde u pogledu komunikacije, razvoja, dijagnostike i tretmana. Protivi se svakom obliku diskriminacije i podrzavam različitost.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Otikon
Enterosgel
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja?
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja pomoći će mamama da uspešnije doje i sa svojom bebom postanu što pre pravi uigrani tim!Prvi dani dojenjaU prvih nekoliko dana  u vašim dojkama se nalazi kolostrum. To je prvo mleko koje beba dobija sisanjem, a ono je jako važno za bebin razvoj…
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…