Kultura Govora Malog Deteta

Lepi maniri i kultura govora deteta

Logoped sebavi patologijom govora ali i lepotom i kulturom govora dece.

Uz lepe manire vašeg deteta, sve je lepše a doslednost je neophodna da bi se stvorio „obrazac ponašanja“!

Prema Demostenu, najvećem govorniku antičke Grčke, u besedi su važne tri stvari: „Prvo, kako se nešto kaže, drugo, kako se nešto kaže i treće, kako se nešto kaže“.

Lepi maniri i kultura govora malog deteta (1)

Uz lepe manire – sve je lepše

Vaspitanje deteta treba da proizilazi iz ljubavi. Dobro vaspitanje omogućava Vašem detetu, mogućnost osvajanja nezavisnosti, stvaranje kvalitetnih odnosa sa drugim ljudima i dobru socijalizaciju ( uklapanje u društvenu sredinu). Budite strpljivi i znajte dačak i najjednostavnija pravila moraju da se objasne detetu.

 

“Dobar dan”, “Molim”, Hvala”, ‘Izvolite”, mogu da ostanu jednostavne formule koje će dete ponavljati i koristiti da bi vas razveseliloili da bi dete izbeglo grdnju ili kaznu, ali one mogu postati reči sa dubokim značenjem, ponavljane zato što je dete razumelo njihovu vrednost.

Detetu treba  objasniti da reči “Dobar dan”, ‘Molim”, “Hvala”, “Izvolite” znače uvažavanje i poštovanje drugih ljudi, a u isto vreme na jednostavan način pokazuju i pravo na to da i mi sami budemo poštovani.

Lepi maniri i kultura govora malog deteta (2)

Doslednost je važna!

Za decu vi ste model ponašanja, ne zbog onoga šta kažete već zbog onoga šta radite, posebno onda kada mislite da nemate detetovu pažnju…

Pravila, objašnjenja i male edukativne igre neće vredeti ništa ukoliko ne budu dosledno primenjivana u Vašem svakodnevnom ponašanju. Teško je naučiti dete da kaže “Dobar dan” ukoliko ni Vi sami ne pozdravljate Vaše komšije, prodavačicu u obližnjoj prodavnici i druge kada ih sretnete.

Da podsetimo i na lepo ponašanje za trpezom!

Usvajanje pravila lepog ponašanja za stolom je dugotrajni projekt i ulaganje u budućnost. Hvala, molim, prijatno, će dete usvojiti ako ih i vi koristite. Za vreme porodičnog obroka se lepo sedi za stolom. Naučite ga da ne govori punim ustima kao i da se sa hranom ne igra. Ustrajte da se pri jelu koristi pribor a ne ruke.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master defektolog, logoped „Marte Meo“ terapeut. Predsednik je „LOGO-centra za razvoj i igru“ i član Udruženja logopeda Srbije. NJen imperativ u radu je profesionalnost i visok nivo empatije u radu sa decom i roditeljima. Dve decenije neguje visoke eticke standarde u pogledu komunikacije, razvoja, dijagnostike i tretmana. Protivi se svakom obliku diskriminacije i podrzavam različitost.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…