Napravimo Sami Stimulativne Igračke

Napravimo sami stimulativne igračke za razvoj deteta

Napravimo sami stimulativne igračke za mališana. Mnoge igračke za stimulaciju razvoja malog deteta  su preskupe, mi sami možemo napraviti i biće podjednako efikasne!

Napravimo Sami Stimulativne Igračke

Stimulativne igračke za dete su važne za razvoj

Bebe i mala deca uče i upoznaju svetoko sebe pomoću čula: dodiruju, posmatraju, osluškuju i zato je višestruko značajno pravilno ih stimulisati od najranijih dana. Možda zvuči komplikovano, a zapravo je vrlo jednostavno. Evo i  nekih predloga.

Napravimo Sami Stimulativne Igračke

Kako da  stimulišemo položaj na stomaku?

Položaj na stomaku izuzetno važan u prvom trimestru, kako bismo motivisali bebu na ovu aktivnost možemo ispred nje postaviti crno-bele slike. Ovakvo sredstvo je jednostavno za pravljenje (crtanje), a bebi stimulišu razvoj vida i razvijaju pažnju u skladu sa uzrastom. Osim toga, istu aktivnost možemo izvesti i sa različitim dečijim knjigama… Možda imate neki komad zebraste crno bele odeće, peškir ili prostirku? Postavite na pod.

Napravimo Sami Stimulativne Igračke

Stimulacija boravka na podu

Kako bismo bebu naveli da što duže boravi na ravnoj, čvrstoj podlozi, čime se stimuliše  razvoj koštano-mišićnog sistema, tako i za otvaranje šaka, možemo joj napraviti zanimljive zvečke, koje će predstavljati motiv za pokret, dodir i vizuelno opažanje. Ono što je potrebno za pravljenje zvečki već svako ima u svom domu. To su: plastična flaša, pirinač/orah/ kukuruz, perle, trake u boji i različiti šareni materijali koji mogu stati u flašu.

Napravimo Sami Stimulativne Igračke

Kako stimulisati motoriku ruke, šake i pažnju?

Motoriku ruke i šake možemo podsticati igrama ubacivanja i izbacivanja. Kada detetu na svom primeru pokažemo princip ubacivanja kestenja u plastičnu flašu, povratni odgovor će najverovatnije biti samostalna igra. Kroz nju dete razvija pažnju i fokus na jednu aktivnost, što je osnova za kasnije logičko-matematičke operacije.Roditelji često nemaju vremena, naročito mame na kojima je najviše obaveza vezanih za dete, ali to nije prepreka za stimulativne aktivnosti. Još jedna sjajna igra može se pripremiti za svega nekoliko minuta i to sa kuhinjskim predmetima, ili pak sa onim iz špajza… jedini uslov koji treba da ispunjavaju jeste – bezbednost. Potrebni su:  Karton, Lepak, Bezbedni predmeti iz svakodnevne upotrebe različitih oblika i teksture. Izrežite karton i zalepite predmete!

Manipulacijom različitih predmeta dete razvija senzo-percepciju, koordinaciju oko-ruka, motoriku, vizuelnu percepciju, pažnju, motivisano je na pokret. Varijacije senzorne table su višestruke, pa tako za nešto stariju decu ovakvi materijali mogu sadržati i mehanizam (prekidače, poklopce, reze za vrata, rajsferšlus…). Neretko, ovakve table su vrlo skupe u prodaji, tako da je osmišljavanje sopstvene, pre svega povoljnije, kreativnije i svakako jedna draga uspomena.

Napravimo Sami Stimulativne Igračke

Da ne zaboravimo!

Pored svih navedenih primera ne zaboravimo da je aktivno učešće deteta u svakodnevnim porodičnim aktivnostima osnova za socio-emocionalni razvoj, razvoj empatije, samopouzdanja i odgovornosti. Dete koje je učesnik u aktivnostima svojih roditelja, ma kog uzrasta ono bilo, od najranijih dana uči se saradnji i timskom radu, što je značajno za polazak i boravak u vrtiću, a kasnije i školi. Na kraju krajeva, kolači će zasigurno biti slađi ako je pomoćni kuvar umrljao svoje prste i doprineo smesi za testo.

Fokusirana je na kreativne i razvojno podsticajne aktivnosti za decu jaslenog uzrasta, a uža specijalnost su logičko-matematičke, govorono-jezičke i umetničke aktivnosti sa decom predškolskog uzrasta.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…