Napravimo Sami Stimulativne Igračke

Napravimo sami stimulativne igračke za razvoj deteta

Mnoge igračke za stimulaciju razvoja malog deteta su preskupe, mi sami možemo napraviti i biće podjednako efikasne!

stimulacija deteta
Bili ste u parku? Sačuvajte korisne
uspomene stimulativne za razvoj deteta (različiti oblici i tekstura)

 

 

 

Bebe i mala deca uče i upoznaju svet oko sebe pomoću čula: dodiruju, posmatraju, osluškuju i zato je višestruko značajno pravilno ih stimulisati od najranijih dana. Možda zvuči komplikovano, a zapravo je vrlo jednostavno. Evo i  nekih predloga.

stimulacija deteta 4
U prvim mesecima bebinog života najznačajniji
su čulni doživljaji koje ono dobija iz okruženja.

Kako da  stimulišemo položaj na stomaku?

Položaj na stomaku izuzetno važan u prvom trimestru, kako bismo motivisali bebu na ovu aktivnost možemo ispred nje postaviti crno-bele slike. Ovakvo sredstvo je jednostavno za pravljenje (crtanje), a bebi stimulišu razvoj vida i razvijaju pažnju u skladu sa uzrastom. Osim toga, istu aktivnost možemo izvesti i sa različitim dečijim knjigama…

Možda imate neki komad zebraste crno bele odeće, peškir ili prostirku? Postavite na pod.

 

 

stimulacija razvoja deteta 1
Bitno je da vaša zvečka ima raznobojne detalje,
možda i krupije perle koje više ne nosite?

Stimulacija boravka na podu

Kako bismo bebu naveli da što duže boravi na ravnoj, čvrstoj podlozi, čime se stimuliše  razvoj koštano-mišićnog sistema, tako i za otvaranje šaka, možemo joj napraviti zanimljive zvečke, koje će predstavljati motiv za pokret, dodir i vizuelno opažanje. Ono što je potrebno za pravljenje zvečki već svako ima u svom domu.

To su: plastična flaša, pirinač/orah/ kukuruz, perle, trake u boji i različiti šareni materijali koji mogu stati u flašu.

 

stimulacija deteta 3
Senzornu tablu pravite u odnosu na uzrast… Možete početi od 3. meseca.

Kako stimulisati motoriku ruke, šake i pažnju?

Motoriku ruke i šake možemo podsticati igrama ubacivanja i izbacivanja. Kada detetu na svom primeru pokažemo princip ubacivanja kestenja u plastičnu flašu, povratni odgovor će najverovatnije biti samostalna igra. Kroz nju dete razvija pažnju i fokus na jednu aktivnost, što je osnova za kasnije logičko-matematičke operacije.Roditelji često nemaju vremena, naročito mame na kojima je najviše obaveza vezanih za dete, ali to nije prepreka za stimulativne aktivnosti. Još jedna sjajna igra može se pripremiti za svega nekoliko minuta i to sa kuhinjskim predmetima, ili pak sa onim iz špajza… jedini uslov koji treba da ispunjavaju jeste – bezbednost.

Potrebni su:  Karton, Lepak, Bezbedni predmeti iz svakodnevne upotrebe različitih oblika i teksture. Izrežite karton i zalepite predmete!

Manipulacijom različitih predmeta dete razvija senzo-percepciju, koordinaciju oko-ruka, motoriku, vizuelnu percepciju, pažnju, motivisano je na pokret. Varijacije senzorne table su višestruke, pa tako za nešto stariju decu ovakvi materijali mogu sadržati i mehanizam (prekidače, poklopce, reze za vrata, rajsferšlus…). Neretko, ovakve table su vrlo skupe u prodaji, tako da je osmišljavanje sopstvene, pre svega povoljnije, kreativnije i svakako jedna draga uspomena.

stimulacija deteta 2
Najlepša zabava – a stimulativna za dete

Da ne zaboravimo!

Pored svih navedenih primera ne zaboravimo da je aktivno učešće deteta u svakodnevnim porodičnim aktivnostima osnova za socio-emocionalni razvoj, razvoj empatije, samopouzdanja i odgovornosti. Dete koje je učesnik u aktivnostima svojih roditelja, ma kog uzrasta ono bilo, od najranijih dana uči se saradnji i timskom radu, što je značajno za polazak i boravak u vrtiću, a kasnije i školi. Na kraju krajeva, kolači će zasigurno biti slađi ako je pomoćni kuvar umrljao svoje prste i doprineo smesi za testo.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master vaspitač Fokusirana je na kreativne i razvojno podsticajne aktivnosti za decu jaslenog uzrasta, a uža specijalnost su logičko-matematičke, govorono-jezičke i umetničke aktivnosti sa decom predškolskog uzrasta.
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…