Nega Trudnice i Mame – Da li Sunce ima Uticaj na Kosu?

0

Duže izlaganje nezaštićene kose suncu (UV zračenju) može dovesti do strukturnih promena kose i njenog isušivanja. Za razliku od UVB zraka koji imaju uticaj samo na kutikulu, UVA zraci mogu proći dublje do korteksa stabla dlake Pored direktnog uticaja na strukturu dlake, sunčevo zračenje (pre svega UVA zraci) može izazvati i stvaranje reaktivnih kiseoničnih vrsta (npr. slobodnih radikala) koje takođe izazivaju oštećenje strukture dlake, ali dovode i do njenog posvetljivanja (imaju uticaj na pigment melanin ili trajne boje kod farbane kose).

Da li sunce ima uticaj na kosu, nega trudnice i mame (2)

Pigment melanin je prirodni UV filter koji štiti kosu od UV zračenja, ali ovaj tip zaštite je ograničen, zbog čega je potrebno kosu dodatno štiti. Tokom leta kosu i kožu glave od UV zračenja najbolje je zaštiti nošenjem šešira ili marame. Međutim, ukoliko to nije moguće, na tržištu postoje različiti kozmetički proizvodi namenjeni zaštiti kose od sunčevog zračenja.

Kozmetički proizvodi namenjeni zaštiti kose od sunca sadrže UV filtere, određene silikone i antioksidanse. Antioksidansi u proizvodima za zaštitu kose od sunca sprečavaju oštećenje strukture kose i melanina. Primeri antioksidanasa prirodnog porekla u ovim proizvodima su: vitamin E, ekstrakt nara, artičoke, pirinča itd.

nega-trudnice-da-li-sunce-ima-uticaj-na-kosu

Ovi proizvodi se mogu koristiti u trudnoći, jer ne sadrže sirovine opasne po bebu. Takođe, da bi sastojci proizvoda omogućili zaštitu kose, neophodno je da ostanu na njenoj površini, tako da ne dolaze u kontakt sa površinom kože glave i ne mogu preko majke doći do bebe.

Share.

About Author

Comments are closed.