Porođaj u Kućnim Uslovima

0

Na kraju trudnoće sledi porođaj, najlepše je da bude prirodan porodjaj, Kako se sprovodi u kućnim uslovima u svetu, uz podršku zadravstvenog sistema?

Najbolji i najbezbedniji način porođaja i za majku i za bebu svakako je prirodan porođaj, koji eventualno može da se obezboli, a lekari ne treba mnogo da se mešaju u ovaj proces, već treba dopustiti da krene kad mu je vreme. Doktor treba da bude tu i da se umeša u 10 odsto onih porođaja koji se ne odvijaju kako treba, a u 90 odsto priroda je osigurala optimalni način rađanja.

U svetu je nastao  pokret za prirodni porođaj koji prednost daje porođaju u kućnim uslovima, uz podršku zdravstvenog sistema, babice koja je prisutna i dule i prisustvu porodice. Koriste se nefarmakološka sredstva za olakšanje porođaja i umanjnja bola.

Porođaj u kućnim uslovima kod nas i u svetu (2)

Ovaj program  se već sprovodi  u Švedskoj i Norveškoj, ali da biste mogli tako nešto da radite, morate da imate dobro organizovanu primarnu zdravstvenu zaštitu.

 

VAŽNO:Ako se porođaj dešava u kući morate da imate logistiku sa bolnicom, ukoliko nešto krene kako ne treba, da imate parkiran sanitet ispred kuće, koji će zagarantovati brz transport do porodilišta. Ali, da bi se to obezbedilo potrebno je veće ulaganje u zdravstveno osiguranje.

U kadi treba da  postoje specijalni termostati i grejači koji regulišu da temperatura vode bude oko 37 stepeni. Kada se pre svake upotrebe pere i dezinfikuje, a s njene površine uzimaju se i kontrolni brisevi da bi se sprečile infekcije.

 

Share.

About Author

Comments are closed.