Poverenje u dete, kao krila detetove lakoće odrastanja

Poverenje u dete

Sadržaj

 Poverenje u dete, su zaista kao krila detetove lakoće odrastanja.  Verujem detetu, verujem u njegove kapacitete, snage, da može, da ume.

Poverenje u dete

Da li pripadam grupaciji roditelja koja ume da okači krila na detetovo odrastanje?  Poverenje u detetove snage ima moć da dete bezbrižno, srećno, uravnoteženo odrasta. Dete se sreće sa teškoćama, ali poduprto roditeljskom mudrošću da veruje da dete to može izneti, dete to iznosi, uči, ume.

Poverenje u dete
Ako u detetovom odrastanju ima dovoljno podrške i poverenja od strane odraslih, prvenstveno roditelja, dete se razvija kao sigurno i voljeno.

Magične reči upućene detetu

Reči, poruke i postupci koji imaju značenje „Ti to možeš“, „Verujem u tebe“, „Dobro ti to ide“, „Nisi uspeo, ali ćeš uspeti“ su pogon da dete gradi sliku o sebi kao biću koje ima moć da uspe. Da postaje sve sigurnije i samopouzdanije. Važno nam je da sve što činimo za dete i sa detetom tome doprinese, zar ne?

Sa druge strane poruke poput: „Pašćeš“, „Udarićeš se“, „Pazi“, „Nemoj“ imaju za dete osporavajuće značenje. Suprotno od vere u detetove snage, ali i snažan uticaj na detetovu sliku o sebi. Dete misli: odrasli ne veruju u mene, ja to ne mogu, slab sam, nespretan, odustajem… Krila se sporo razvijaju ili zakržljaju.

poverenje u dete
„Ti to možeš“, „Verujem u tebe“, „Dobro ti to ide“, „Nisi uspeo, ali ćeš uspeti“ su pogon da dete gradi sliku o sebi kao biću koje ima moć da uspe.

Podrška roditelja je ključna

Ako u detetovom odrastanju ima dovoljno podrške i poverenja od strane odraslih, prvenstveno roditelja, dete se razvija kao sigurno i voljeno. Postaje spremno da se oslanja na sve svoje potencijale i uravnoteženo odrasta. Ako u detetovom okruženju ima previše zabrana, prevelikih očekivanja, restrikcija detetovih potreba, prezaštićivanja, imaćemo dete sa ponašanjima koja imamo potrebe korigovati.

Tada se dešava da krenemo putem da od šume ne vidimo drvo. I dok tragamo za uspešnim načinom kako neka dečija ponašanja regulisati, promiče nam uzrok koji je doveo do tih ponašanja. Situacija biva sve kompleksnija, a samim tim sve manje vidljiva i prepoznatljiva u odnosu na početak njenog nastanka. Nekada se u tom traganju gde su nestala dečija krila toliko toga pomeša, da se sklizne u sliku da je samo dete odgovorno što su mu krila spala.

Poverenje u dete
Poverenje u dete, su zaista kao krila detetove lakoće odrastanja. Verujem detetu, verujem u njegove kapacitete, snage, da može, da ume.

Deca do sedme godine se prema svojim ponašanjima prepoznaju ako su prošla kroz navedene situacije: impulsivna dečija ponašanja, deca koja teško sarađuju, koja ne tolerišu zabrane, osetljiva na promene, promenljivog raspoloženja…

Videti dete baš onako kakvo jeste

Kako je važno znati da je put podrške detetovom odrastanju tako jednostavan – verovati u dete, u njegove snage, u njegova unutrašnja znanja i logiku. Na vreme odustati da od deteta „pravimo“ naše zamišljeno, očekivano dete. Upoznavati dete kroz njegovo ispoljavanje iz dana u dan. Videti dete onakvo kakvo jeste. I podupirati ga baš takvo kakvo jeste. Roditelj se menja i prilagođava detetu u tom procesu međusobnog upoznavanja, podešavanja i razume da je to bila prilika za obostrani rast i razvoj. Detetu da narastu krila, roditelju da ostvari svoju roditeljsku misiju.

avatar
Bavi se savetodavnim radom sa roditeljima dece do 7 godina, objavila značajan broj stručnih radova, Osnivač i predavač i art terapeut u “Iskon”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...