Tvrdoglavost okoTreće Godine

0

Malo dete dosta vremena provodi u pobuni, naročito oko treće godine (faza prkosa).Tada nastaje period slatkih svađa i tvrdoglavosti!

Tek nakon osvojene autonomije dete ulazi u mirniju fazu, postaje društveno i saradljivo.

U drugoj godini intenzivno se odigrava proces psihološkog odvajanja (separacije)  deteta od majke i osamostaljivanja (individualizacije). Usklađivanje ova dva procesa i ovladavanje autonomijom često je buran proces.

Slatke Svađe i Tvrdoglavost okoTreće Godine - Normalan Proces Razvoja Deteta (2)Šta se dešava?

Dete postaje sve više emocionalno inteligentno, i time se pojavljuju i problemi. Čest problem su svađe između braće i sestara, među drugarima koji su se do pre nekoliko minuta mirno igrali, pojave se izlivi tvrdoglavosti i nepristojne reči. Kod svađa je najvažnije pravilo da niko ne sme nikoga da uvredi ili fizički napadne.

Izrazita tvrdoglavost

Ako dete počne da pokazuje izrazitu tvrdoglavost, objasnite mu mirnim glasom zašto nećete da mu ugodite. Važno je da ostanete mirni. Sačekajte da ispad prođe, i zatim mu na njemu razumljiv način objasnite da takvo ponašanje nije lepo i zašto neke stvari nisu dobre za njega.

Utešite se saznanjem da je ovo samo jedna, prolazna, faza u razvoju deteta sa kojom treba da se izborite.

Sistematski pregledi dece (4)

Neka deca se boje lekara.

Pripremite dete na sledeću posetu lekaru. Objasnite mu kako će izgledati pregled i šta će lekar raditi. Ne zaboravite da mu spomenete da idete kod lekara da bi mu bilo bolje. Pročitajte mu neku slikovnicu o lekarima. Možda će detetov strah smanjiti igra u kojoj ćete vi ili ono biti lekar. Neka dete pregleda svoje »bolesne« igračke. Na taj način ćete videti čega se dete najviše plaši jer će u igri to tačno i odigrati. Isto tako prošetajte kraj doma zdravlja i posmatrajte događanja. Dete će videti da se kod lekara ne događa ništa dramatično. Ako se dete još uvek plaši, razgovarajte s njegovim pedijatrom.

U ovom uzrastu

Dete je zainteresovano za pričice, slike i potrebno je naoružati se zanimljivim i motivacionim sadržajima i putem dramskih tehnika i naglašavanja stimulisati razumevanje i govornu produkciju, govorno ponašanje u različitim situacijama: na ulici, u prodavnici, pošti… pričati detetu o predmetima,  pojavama i svakodnevnim aktivnostima.

Share.

About Author

Comments are closed.