Zašto je dete tvrdoglavo – Tvrdoglavost oko treće godine

Zašto je dete tvrdoglavo

Sadržaj

Zašto je dete tvrdoglavo, pitaju se mnogi roditelji male dece… Malo dete dosta vremena provodi u pobuni, naročito oko treće godine (faza prkosa).

Tada nastaje period slatkih svađa i tvrdoglavosti!

Zašto je dete tvrdoglavo, i kada će faza tvrdoglavosti proći?

Tek nakon osvojene autonomije dete ulazi u mirniju fazu, postaje društveno i saradljivo. U drugoj godini intenzivno se odigrava proces psihološkog odvajanja (separacije)  deteta od majke i osamostaljivanja (individualizacije). Usklađivanje ova dva procesa i ovladavanje autonomijom često je buran proces. Šta se dešava, zašto je dete oko treće godine izrazito tvrdoglavo?

Zašto je dete tvrdoglavo
Pojavljuju se i strahovi a najčešći su od lekara, životinja… Ne zaboravite, za decu su strahovi stvarni.

Dete postaje sve više emocionalno inteligentno, i time se pojavljuju i problemi. Čest problem su svađe između braće i sestara, među drugarima koji su se do pre nekoliko minuta mirno igrali, pojave se izlivi tvrdoglavosti i nepristojne reči.

Kako reagovati kada je dete tvrdoglavo?

Kod svađa je najvažnije pravilo da niko ne sme nikoga da uvredi ili fizički napadne. Ako dete počne da pokazuje izrazitu tvrdoglavost, objasnite mu mirnim glasom zašto nećete da mu ugodite. Važno je da ostanete mirni. Sačekajte da ispad prođe, i zatim mu na njemu razumljiv način objasnite da takvo ponašanje nije lepo i zašto neke stvari nisu dobre za njega.

Zašto je dete tvrdoglavo
Samo faza u razvoju deteta.

Faza u razvoju deteta oko treće godine

Utešite se saznanjem da je ovo samo jedna, prolazna, faza u razvoju deteta sa kojom treba da se izborite. Neka deca se boje lekara u oivom uzrastu.  Pripremite dete na sledeću posetu lekaru. Objasnite mu kako će izgledati pregled i šta će lekar raditi. Ne zaboravite da mu spomenete da idete kod lekara da bi mu bilo bolje. Pročitajte mu neku slikovnicu o lekarima. Možda će detetov strah smanjiti igra u kojoj ćete vi ili ono biti lekar. Neka dete pregleda svoje »bolesne« igračke. Na taj način ćete videti čega se dete najviše plaši jer će u igri to tačno i odigrati. Isto tako prošetajte kraj doma zdravlja i posmatrajte događanja. Dete će videti da se kod lekara ne događa ništa dramatično. Ako se dete još uvek plaši, razgovarajte s njegovim pedijatrom.

Najčešći strahovi kod dece su strah od napuštanja, strah od belog mantila a posebno od inekcije, strah od životinja i buba, mraka i babaroga i veštica iz priča i strah od vrtića, odnosno od odvajanja od roditelja. Strah je primarna, urođena emocija koju i deca osećaju i reaguju. Strahovi male dece je faza u razvoju kroz koju svi prolaze. Roditelji ne treba da prenose svoje strahove na dete!

Zašto je dete tvrdoglavo
Naoružajte se strpljenjem.

Za šta je dete zainteresovano u ovom uzrastu?

Dete je zainteresovano za pričice, slike i potrebno je naoružati se zanimljivim i motivacionim sadržajima.  I putem dramskih tehnika i naglašavanja stimulisati razumevanje i govornu produkciju. Govorno ponašanje u različitim situacijama: na ulici, u prodavnici, pošti… pričati detetu o predmetima,  pojavama i svakodnevnim aktivnostima.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....

Kako biti deo detetove igre a da ne prekidate samostalnu igru? Uvek govorim o tome koliko je samostalna igra deteta važna. Sa druge strane stalno ističem i koliko je roditeljska...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...