Šta Pomaže Oporavku od Korone?

Sta Pomaze Oporavku od Korone

Šta pomaže bržem oporavku od korone? Posle preležane korone, savetuje se smanjena fizička naprezanja i aktivnost i rad na podizanju imuniteta.

Šta pomaže bržem oporavku od korone?

Dovoljno sna, odmor, boravak na svežem vazduhu, primerena fizička aktivnost, antioksidansi, zdrava ishrana i smanjenje stresa, doprineće bržem i boljem oporavku i ojačati vaš imunitet.

 Oporavak od korone je brži ako se  radi na boljem imunitetu i smanjenju stresa

Infekcija koronavirusom pored specifične kliničke slike donosi sa sobom velike strahove, neizvesnosti, stresa. Kada smo u stresu, naš mozak putem hormona iz krvi, dobija informacije da je telo u opasnosti. “Bori se ili beži”, reakcija koja nam je ostala od naših predaka, pračoveka, koji se ili borio ili bežao od tigra. Iako smo se evolutivno kao civilizacija jako razvili, fiziološke reakcije na stres (ubrzan puls, skok krvnog pritiska, napetost u mišićima, pad imuniteta, nervozna creva itd.) su nam ostala ista. Razlika je u tome, što su se fiziološke reakcije našeg pračoveka nakon prestanka opasnosti vratile u balans, a fiziološke reakcije čoveka 20.veka su takve, kao da će ga svakog momenta pojuriti tigar. Sada nam je jasno, zašto je oporavak dodatno otežan.

Kako se izboriti sa stresom?

Mnogobrojne aktivnosti pomažu u smanjenju i otklanjanju stresa a šta je najdelotvornije zavisi od osobe do osobe. Boravak u prirodi, druženje sa ljubimcem, smeh, druženje sa voljenim i nama zanimljivim ljudima, mašta, razne tehnike meditacije, tehnike disanja…I brojne druge aktivnosti nam pomažu da umanjimo stres, koji neće sam po sebi proći, ako ne donesemo odluku da se izborimo sa njim i pozitivno razmišljamo! Odvojite vreme za prirodu i za svestan dah u prirodi. Eterična ulja u borovoj šumi isceljuju kako drva, tako i naša pluća. Nadmorske visine do 1000 m najbolje vraćaju krvnu sliku na optimalne vrednosti. Naša zemlja je bogata takvim predelima, iskoristite tu mogućnost.

Sta Pomaze Oporavku od Korone

Meditacijom do smanjenje stresa, pročitajte OVDE

Kako da se rešimo strahova uz pomoć mašte, u trudnoći, pročitajte OVDE

Kako tehnike disanja delotvorno pomažu u borbi sa imunitetom i stresom?

Kada posvetimo pažnju svom telu, sednemo minumum 15 ak minuta, svesno udahnemo, svesno izdahnemo, oslušnemo dah, grudni koš, protok vazduha kroz nos,kroz grlo, kroz pluća, kroz telo, naš mozak dobija informaciju putem hormona da je sve u redu. Zapravo, ovaj momenat je najbitniji. Kada nema “opasnosti” fiziološki procesi se vraćaju na mesto. Na ovaj način tehnike disanja pomažu u podizanju imuniteta.

Kada objašnjavam tehnike disanja, objašnjavam tehnike Pranajame iz Yoga prakse, s obzirom da sam sama svedok njihovog benefita. Dakle postoje razne tehnike disanja, ali u ovom tekstu ću opisati one, koje su po mom mišljenju najkorisnije za period oporavka i za ublažavanje rekcije našeg tela na stres.Kada objašnjavam tehnike disanja, objašnjavam tehnike Pranajame iz Yoga prakse, s obzirom da sam sama svedok njihovog benefita.

Čovek “koji beži od tigra” diše samo gornjim delovima grudnog koša, kaže “kao da nema dovoljno daha”. Stres, u glavnom emotivne prirode, najviše se zadržava u predelu srca i grudnog koša, i nemogućnost potpunog udaha leži u tome. Ako na to dodajemo pogrbljenost u grudnom delu kičme i infekciju od covida, rezultat je jako plitko disanje. Grč u stomaku, takođe emotivne prirode, ne dozvoljava širenje stomaka prilikom udaha i skupljanje prilikom izdaha.

Kod pravilnog daha, prilikom udaha najpre širimo postepeno stomak, srednji deo grudnog koša, zatim gornji deo grudnog koša (kod ključnih kostiju), kada izdišemo, najpre se opušta gornji deo, zatim srednji na kraju stomak.

Lezite na pod rasirenih ruku i nogu opustenog tela. Jastuce stavite ispod grudnog dela.
Lezite na leđa, ispod grudnog dela stavite jastuče, tako da vam grudni deo bude „otvoren“ i izdignut.

Prvo da se opustimo i započenemo vežbe disanja

U ležećem položaju, postaviti jastuk ispod grudnog koša. Jednu šaku spustiti na stomak, drugu na grudnu kost, i lagano pratiti pokrete stomaka i grudnog koša. Dodir dlanova služi da opusti stomak i grudni koš. Bez forsiranja, lagano širiti najpre stomak zatim grudni koš. Postepen, lagan udah širi grudni koš, jača plućna krila, mišiće koji učestvuju u disanju, čisti disajne puteve, aktivira dijafragmu.  Postepen, lagan izdah opušta tenziju iz grudnog koša, opušta telo, umiruje čitav organizam.

Annuloma viloma , u cilju osvešćenja udaha. “Filujemo pluća vazduhom”

Zauzmite bilo koji sedeći položaj sa pravom kičmom. Kratko udahnite, pa stanite (bez izdisanja), zatim ponovo udah, pa stanite, udah, pa stanite, sve dok ne osećate da ste potpuno napunili pluća vazduhom. (osećaj “punoće”kod ključnih kostiju i lopatica). Nakon toga sledi lagan, produžen izdah. Zamislite kao da naduvavate postepeno balon, zatim lagano ispušate vazduh. Pažnja je sve vreme na plućima i osluškujte punjenje pluća vazduhom. Tehniku ponavljajte desetak minuta.

vezbe za oporavak od kovida 2
Sedite na stolicu ili svoje noge, onako kako vam je najudobnije za vežbanje.

Annuloma viloma, u cilju osvešćenja izdaha

Zauzmite bilo koji sedeći položaj sa pravom kičmom. Možete sedeti na nogama ili na stolici ako vam je to udobnije. Ovom tehnikom osvešćujemo proces istiskivanja vazduha iz pluća.  Lagan udah zatim sledi krtak izdah, pa stanite, izdah pa stanite izdah stanite i sve dok potpuno ne iscedite vazduh iz pluća i iz abdomena. Tehniku ponovite desetak minuta.

Sve što se dešava u našoj svesti utiče na disanje, dah nam se ubrzava kada se uznemirimo, a dublji je, usporeniji i tiši kada smo opušteni. Dah je veza između fizičkog i mentalnog tela. Naučite da se relaksirate vašim dahom/disanjem. Kvalitetno disanje je veština za ceo život i podrška u periodu oporavka.

Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…