Šta raditi – Brinete da dete jede premalo ili previše?

dete jede premalo ili previse

Sadržaj

 Brinete da vaše dete jede premalo ili previše? Kada dete dobija redovne obroke i užine u predviđeno vreme to pomaže dobrom apetitu za vreme obroka.

Brinete da dete jede premalo ili previše?

Treba odvojiti dovoljno vremena za obrok  – 20- 30 minuta.  I ne požurivati dete. Informacija da je stomak pun stiže do želuca tek za 20 minuta. Na apetit utiče i intenzitet fizičke aktivnosti deteta. Nekada dete više jede jer nadoknađuje manji unos prethodnih dana.

dete jede premalo ili previše

Ako brinete da Vaše dete ne jede dovoljno ili da dete nema apetit da dete jede malo

 • Ponudite obroke u približno isto vreme svakog dana. Veća je verovatnoća da će dete tako biti gladno u vreme obroka.
 • Smanjite užine. Česte ili obilne užine smanjuju apetit u vreme obroka.
 • Izbegavajte da nudite alternative ako dete ne jede svoj obrok. Dete možda samo u tom trenutku ima smanjen apetit.  I sve će nadoknaditi već pri sledećemo obroku ili sutradan.

RECEPTI ZA ZDRAVE KEKSIĆE  PROČITAJTE OVDE

dete jede premalo ili previše

Ako brinete da Vaše dete jede previše

 • Servirajte malo manje porcije hrane. Ako brzo završi i vidite da mu nije bilo dovoljno, ponudite mali dodatak. Ovo će dati vremena da do mozga stigne signal da je stomak pun.
 • Ako dete ne jede deo obroka (najčešće povrće) to je njegov izbor. Nemojte dodavati hranu koju voli. Na primer meso, da to nadoknadite.
 • Servirajte obrok u manjem tanjiru (dečijem priboru za jelo). Tako će dete dobiti preporučenu količinu hrane. Pri tome imaće pun tanjir.
 • Isključite TV, tablete i telefone da bi se dete usresredilo na jelo.

dete jede premalo ili previše

Ako brinete da je dete prekomerno uhranjeno

 • Proverite da li ima odgovarajući broj obroka. I da li su količina i sadržaj unete hrane u skladu sa preporukama optimalne ishrane za uzrast.
 • Ponudite više raznobojnog povrća. Posebno tamno zelenog, crvenog i narandžastog, i svežeg raznovrsno voće.
 • Čist, prirodni sok može piti samo u okviru obroka. Ne u većoj količini od 120 -180 ml.
 • Ponudite detetu čistu vodu kada je žedno. Umesto zaslađenih tečnosti ćajeva, gaziranih napitaka, industrijskih sokova.
 • Potrudite se da bar polovina hleba, testenina i žitarica bude od celog zrna.
 • Izaberite zdrave proteine. Piletinu, mahunarke, nemasne sireve i dr.
 • Deci starijoj od 2 godine dajte mleko i mlečne proizvode sa manjim procentom masti.
 • Izbegavajte da dajete detetu visokokaloričnu i slanu hranu. Kao masna peciva, grickalice, čips. Ona će ga zasititi i smanjiti apetit za unos korisnijih namirnica.
 • Izbegavajte da nudite detetu zaslađenu hranu. Slatkiše, kolače, čokoladu, čokoladno mleko.
 • Ograničite vreme sedenja ispred ekrana. Tableta, televizora, telefona,  na manje od 1 časa.
 • Razgovarajte sa Vašim detetom o načinu ishrane. Kao i uvođenju zdravih navika. Važno je da zna da ste mu podrška.
 • Budite pozitivan primer svom detetu. Najbolje rezultate ćete postići ako uvedete postepene promene u prehrambenim navikama. Naravno, i fizičkoj aktivnosti cele porodice.

Ako ste zabrinuti za rast vašeg deteta ili navike u ishrani obratite se lekaru!

dete jede premalo ili previše

Šta je dete jelo proteklih 7 dana?

Kako da se na najbolji način „izborite“ sa viškom informacija i preporuka za ishranu dece koje su danas dostupne roditeljima? Vi najbolje poznajete potrebe i apetit deteta. Porodične navike oko izbora i pripreme hrane. Ipak istraživanja pokazuju da većina roditelja servira deci znatno veću veće obroke. Veće u odnosu na preporuke za uzrast. A takođe i da je veliki broj roditelja zabrinut da li dete jede dovoljno.

 

ZDRAVA UŽINA ZA DETE 1-7 GODINA PROČITAJTE OVDE

Preporuke za broj i veličinu porcija namirnica iz različitih grupa mogu da deluju komplikovano. I da nepotrebno opterete roditelje. Posmatrajte ih samo kao smernice. Sedite i sagledajte šta je vaše dete jelo prethodnih 7 dana. Da li je dobilo preporučene namirnice iz svih pet grupa. Koliko je dobilo hrane ili napitaka koji nisu zdravi? Pokušajte da iskoristite preporuke da promenite i proširite jelovnik deteta. Zdrave užine su jedan od načina da ishrana deteta bude raznovrsnija.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....

Kako biti deo detetove igre a da ne prekidate samostalnu igru? Uvek govorim o tome koliko je samostalna igra deteta važna. Sa druge strane stalno ističem i koliko je roditeljska...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...