Trudnica i Lekovi za Grčeve u Nogama, Bolove u Kičmi i Vratu

0

U drugoj polovini trudnoće neretko se javljaju i grčevi  u nogama u toku noći. Bolovi u kičmi i vratu su česti. Koji lekovi su dozvoljeni?

Većina trudnica danas koristi vitaminske preparate tokom čitave trudnoće, i smatra se da su neophodne potrebe za vitaminima i mineralima time podmirene.

Da li se koriste lekovi?

U takvim slučajevima može se dodati samo preparat magnezijuma i svež paradaiz ili sok od paradajza. Ako ni to ne pomogne, obratite se lekaru, može se desiti da je problem sa venama, a to zahteva terapiju.

Kod pojave bolova u kičmi i vratu nemojte uzimati nikakve lekove dok se ne javite lekaru i on vas pregleda. Ako imate bolove u krstima možda je urinarna infekcija i tada se javite lekaru, jer su zbog položaja mokraćne cevi urinarne infekcije češće u trudnoći.

 

Vežbe za rasterećenje donjeg dela leđa  možete pogledati OVDE.

Vežbe za bolove u ramenom pojasu i vratu možete pogledati OVDE.

Šta još meže pomoći?

U trudnoći se pojačavaju bolovi u vratu i ramenom delu, ukoliko ste ih ranije imali, odnosno ukoliko ih niste imali, mogu se pojaviti u trudnoći. Vrlo je važno da usvojite pravilno držanje tela u trudnoći. Ukoliko to vaše opšte zdravstveno stanje dozvoljava, konsultujte se sa lekarom i radite vežbe. Korigujte držanje glave u odnosu na telo (kičmu), pogledajte položaj tela i glave u ogledalu! Kada radite vežbe, radite ih polako, smireno i sporo, vežbe ne smeju da izazivaju bolove a mišići treba da budu opušteni. Napete mišiće najlakše možete opustiti laganom masažom vrata i ramenog pojasa (može pomoći vaš partner) i to je najprimerenije zagrevanje mišića pre vežbi.

Masaža trudnica je popularna širom sveta zadnjih decenija, mada svakako nije nov koncept masaže. Mnoge su dobrobiti od njene primene tokom trudnoće:  ublažava neke od tegoba koje prate svaku trudnicu kao što su otekle noge, utiče na regulisanje nivoa hormona stresa i stanja opuštenosti.

Share.

About Author

Comments are closed.