Trudnica – Lekovi za grčeve u nogama i bolove u kičmi i vratu

Lekovi za grčeve u nogama

Sadržaj

Koji lekovi za grčeve u nogama su dozvoljeni trudnici? U drugoj polovini trudnoće neretko se javljaju i grčevi  u nogama u toku noći.

Bolovi u kičmi i vratu su česti. Koji lekovi su dozvoljeni? Šta još može da pomogne kod ovih tegoba?

Da li se koriste lekovi za grčeve u nogama?

U takvim slučajevima može se dodati samo preparat magnezijuma i svež paradaiz ili sok od paradajza. Ako ni to ne pomogne, obratite se lekaru, može se desiti da je problem sa venama, a to zahteva terapiju. Potrebe za magnezijumom u trudnoći su povećane. Magnezijum je značajan mineral u ishrani svih ljudi, posebno je važan u ishrani trudnica, kada se potrebe za magnezijumom povećavaju! Nedostatak magnezijuma može uzrokovati grčeve u nogama.

Lekovi za grčeve u nogama

Kod pojave bolova u kičmi i vratu nemojte uzimati nikakve lekove dok se ne javite lekaru i on vas pregleda. Ako imate bolove u krstima možda je urinarna infekcija i tada se javite lekaru, jer su zbog položaja mokraćne cevi urinarne infekcije češće u trudnoći.

Vežbe za rasterećenje donjeg dela leđa  možete pogledati OVDE.

Vežbe za bolove u ramenom pojasu i vratu možete pogledati OVDE.

Šta još može pomoći za bolove u kičmi i vratu?

U trudnoći se pojačavaju bolovi u vratu i ramenom delu, ukoliko ste ih ranije imali, odnosno ukoliko ih niste imali, mogu se pojaviti u trudnoći. Vrlo je važno da usvojite pravilno držanje tela u trudnoći. Ukoliko to vaše opšte zdravstveno stanje dozvoljava, konsultujte se sa lekarom i radite vežbe. Korigujte držanje glave u odnosu na telo (kičmu), pogledajte položaj tela i glave u ogledalu! Kada radite vežbe, radite ih polako, smireno i sporo, vežbe ne smeju da izazivaju bolove a mišići treba da budu opušteni. Napete mišiće najlakše možete opustiti laganom masažom vrata i ramenog pojasa (može pomoći vaš partner) i to je najprimerenije zagrevanje mišića pre vežbi.

Lekovi za grčeve u nogama

Obuća i dug boravak u stojećem položaju trudnice

  • Nosite udobnu obuću, stabilnu, od prirodnih materijala, sa potpeticom od 3-5 cm, dovoljno prostranu (oko 1cm od prsta do ruba obuće) pogotovu u zadnja tri meseca trudnoće. Nosite korektivne ortopedske uloške ukoliko imate deformitet stopala (ako su vam ravni tabani) ili pak zbog prevencije spuštanja svoda stopala. Trudnicama je preporučena medicinska anatomska obuća, jer je udobna, sigurna, prsti i pete su zaštićeni, a materijali imaju antimikrobno dejstvo (sprečavaju pojavu bakterija i gljivica)
  • Ako je trudnica prisiljena da bude dugo na nogama, trebala bi da stopala razmakne vise nego obično, jer taj položaj  olakšava stajanje zbog šire površine oslonca. U isto vreme trudnica bi trebala da simuliše stezanje glutealnih mišića povremeno, jer na taj način gura karlicu u pravilan položaj i ispravlja prenaglašenu lordozu što smanjuje opterećenje i pojavu bola.

Vežbajte primereno vašem stanju ukoliko vam lekar to dozvoli, pod nadzorom stručnih osoba, time ćete sigurno olakšati sebi kako period trudnoće, tako i sam porođaj.

Kako masaža deluje?

Masaža trudnica je popularna širom sveta zadnjih decenija, mada svakako nije nov koncept masaže. Mnoge su dobrobiti od njene primene tokom trudnoće. Ona  ublažava neke od tegoba koje prate svaku trudnicu kao što su otekle noge. Utiče na regulisanje nivoa hormona stresa i stanja opuštenosti. Poboljšava cirkulaciju.

Ako izbegavate primenu i dozvoljenih lekova kada vas nešto boli, probajte da bol umanjite sa masažom. Masažom se oslobađa endorfin koji je prirodni lek protiv bolova. Mišići postaju manje napeti, dovodite svoje telo i um u stanje relaksiranosti, opuštennosti, što smanjuje pritisak na određene strukture koje nam šalju senzacije bola.

Lekovi za grčeve u nogama

Masažu trudnica prate brojna istraživanja koja pokazuju da je kod žena, koje su bile masirane dva puta nedeljno tokom pet nedelja, nivo hormona stresa, kortizol i norepinefrin bio smanjen, što vodi jačanju imunog sistema i smanjenju upalnih procesa, a samim tim i manje bola u telu.Ne samo da su nivoi hormona stresa bili smanjeni, nego su i nivoi hormona relaksacije/sreće (dopamin i serotonin) bili povećani, što smanjuje rizik od depresije, anksioznosti ili drugog poremećaja raspoloženja, ali i boljeg sna tokom trudnoće.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...