Užina u 2. godini deteta – 7 predloga i recept sručnjaka

Uzina u 2. godini deteta

Sadržaj

Užina u 2. godini deteta je nutritivno bogata i drži energiju do glavnog obroka. Koliko užina i koliko velika treba da bude u ovom uzrastu, šta izbegavati?

U ovom periodu deca nemaju toliko fokus na hrani i često su probirljiva. Međutim, ishrana je važna tokom celog života. A posebno je značajna tokom perioda intenzivnog rasta i razvoja. Ona omogućava detetu da dostignu svoj puni potencijal.

Uzina u 2. godini deteta

Užina u 2. godini deteta

Balansirana ishrana deteta je jedan od preduslova za njegovu zdravu budućnost. Ona je bitna kako za pravilan rast tako i za pravilan emotivni, mentalni i socijalni razvoj deteta. Sada je pravo vreme za postavljanje dobre baze za izbalansirani obrok između dva glavna. Užina treba da bude obrok lak za konzumaciju.

Koliko užina treba dete da ima u drugoj godini?

Da bi deca zadovoljila svoje energetske potrebe, s obzirom da su jako aktivna, trebalo bi češće da jedu. Redovna rutina od 3 glavna obroka i 2 ili 3 užine, zavisnosti od stepena aktivnosti. Rutina može pomoći detetu da nauči kako da reguliše apetit, ali i da reaguje na znakove gladi i sitosti koje im šalje telo. Ovo u praksi znači da bi razmak između obroka trebalo da bude svakih 2,5 do 3 sata.

Uzina u 2. godini deteta

Kako treba da izgleda uravnotežena užina malog deteta?

Postoji 5 grupa namirnica, a užina treba da sadrže najmanje 3 od njih:

 • Voće i povrće. Idealno, birajte sveže ili zamrznuto ii izbegavajte sušeno voće i sokove kao užinu.
 • Skrobni ugljeni hidrati. Hleb, krekeri, štapići od hleba, testenine, ovseni kolači.
 • Proteinske namirnice. Puter od orašastih plodova.
 • Zdrave masti i ulja. Namaz na bazi maslina, GI puter.
 • Mlečne namirnice. Jogurt, sirevi, mleko.

Užine koje sadrže samo jednu hranu neće dati Vašem mališanu hranljive materije koje su mu potrebne. Zato kombinujte grupe namirnica. Naprimer:

 1. Pola jabuke (oguljene jabuke isečene na listiće) namažite se puterom od orašastih plodova. Pola čaše mleka ili biljne zamene za mleko obogaćene kalcijumom. Ako Vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.
 2. Tostirani hleb ili pirinčana galeta sa mladim neslanim sirom i nascekanom kajsijom.
 3. Štapići od hleba i štapići od šargarepe sa umakom na bazi humusa.
 4. Grčki jogurt sa zamrznutim malinama i posut mlevenim bademima.
 5. Tost od integralnog brašna sa puterom i zelenom salatom.
 6. Palačinka od heljde sa puterom od orašastih plodova i jedna trećina banane.
 7. Ovsene kuglice od jabuka i pola šolja mleka.

Uzina u 2. godini deteta

Recept – Kuglice od ovsa

Povremeno možete napraviti kuglice od ovsa. Napravljenu smesu možete i zalediti ili da Vam stoji nekoliko dana u hermetički zatvorenoj posudi.

Sastojci

200g skuvanog ovsa

1 kašika čia semena ili 1 jaje

Pola kašičice cimeta

Jedna kašika(15g) rastopljenog putera ili biljnog ulja

Dve kuvane veće jabuke

Pola kašike meda ili javorovog sirupa

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U srednjoj posudi pomešajte  suve sastojke, pa dodajte masnoću i jabuke. Utisnite smesu na dno posude za pečenje tako da bude ravnomeran sloj, debljine oko 1,5-2 cm.

Pecite na 180 stepeni Celzijusa 25 minuta, trebalo bi da bude čvrsto na dodir, ali ne i tvrdo. Ohladite i isecite na kvadrate.

Količina hrane za užinu deteta z drugoj godini

Uprkos tome što užine treba da bude sastavljena od  tri različite grupe hrane, njihova veličina ne bi smela da zameni glavni obrok.  Za decu, količina koju treba da jedu zavisi od njihove visine, težine i starosti. Grubi vodič, je da obrok treba da bude veličine dlana tog deteta. Veličina užine je polovina glavnog obroka. Pustite dete da samo proceni kada je sito. Kada deca često imaju male, a česte obroke nemaju mogućnost da razviju osećaj sitosti i gladi i da prave dobre obrazce hranjena.

Uzina u 2. godini deteta

U užunu treba povremeno  uključiti i „zabavnu hranu“

Možda ne biste želeli da svom detetu ponudite hranu kao što su čokolada ili čips, s obzirom da su nutritivno siromašne. Ali kada ograničite određenu hranu, činite je poželjnijom. Ograničenje je oblik kontrole, a to može dovesti do nesposobnosti deteta da samoreguliše unos hrane. Takođe i preterane konzumacije kad god se za to ukaže prilika. Deca kojima je neka hrana zabranjivana u potpunosti u tinejdžerskom i odraslom dobu se suočavaju sa različitim poremećajima u ishrani. Emotivnim prejedanjem i gojaznošću.

Ovaj tip namirnica svedete na minimum. Takođe, kombinujte sa zdravim namirnicama. Na primer pola štangle čokalade i iseckanih pola jabuke.

Hrana koju treba izbegavati u 2. godini deteta

Slana hrana. Deca imaju nezrele bubrege koji ne mogu da obrađuju mnogo soli. Zbog toga je najbolje svesti na minimum slanu hranu. Slana hrana su sosovi, konzervana hrana ili hrana u tegli. Potom suvo meso poput slanine, šunke i kobasica, dimljeni losos, masline i slani sirevi.

Šećer. Smanjite slatku hranu na minimum, ali je nemojte potpuno izbegavati. Prirodno slatke namirnice (voćni sokovi i suvo grožđe…) mogu dugo da se zadržavaju na zubima i da su povezane sa karijesom. Takođe, dodati šećer su samo dodate kalorije, bez nutritivnog bogatstva.

Hrana koja može da izazove gušenje

Mala deca su i dalje u opasnosti od gušenja iako su prošla kroz fazu odvikavanja i mogu bezbedno da jedu. To je zato što su njihovi disajni putevi mali. Učinite hranu bezbednijom, izbegavajte cele orašaste plodove. Pre koristite namaze ili mlevene. Okruglu hranu isecite na četvrtine poput grožđa, čeri paradajza i velikih borovnica.

avatar
Višegodišnje iskustvo u izradi individualnih nutritivnih planova kod zdravstvenih problema. Autor knjige “Ishrana u trudnoći i bebe do druge godine života”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....

Kako biti deo detetove igre a da ne prekidate samostalnu igru? Uvek govorim o tome koliko je samostalna igra deteta važna. Sa druge strane stalno ističem i koliko je roditeljska...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...