Varičela (Ovčije Boginje) Kod Dece

Varičela, ovčije boginje kod dece, kako se leči

Varičela ili ovčije boginje se uglavnom javljaju u mlađem uzrastu dece. Koliko traje inkubacija, kako se leči a kako se deca neguju? 

Varičela /ovčije boginje/  je aktutno infektivno oboljenje, koje spada u grupu osipnih groznica. Izaziva ga virus iz grupe herpes virusa. Specifičnost ovog virusa je da, posle preležane infekcije, ostaje u organizmu domaćina i može, mnogo godina nakon ovčjih boginja, da izazove herpes zoster.

Ovčije boginje / varičela i deca

Kada se ovčije boginje najčešće javljaju, u kom uzrastu?

Ovčije boginje se uglavnom javljaju u mlađem uzrastu. Najčešće između 2. i 8. godine. Epidemije su česte u predškolskim i školskim kolektivima. Deca do 6 meseci zaštićena su antitelima prenetim preko posteljice, ako je majka preležala bolest. Odrasle osobe mogu da obole ukoliko nisu preležale bolest u detinjstvu. Kod njih je bolest ozbiljnija. Virus se sa obolele osobe prenosi kapljičnim putem, preko sekreta iz gornjih disajnih puteva. Zato  se lako širi sa deteta na dete. Kod male dece, naročito u kolektivu, može se preneti i direktnim kontaktom. Takođe,  preko igračaka i drugih predmeta koje deca zajednički koriste. Zato ne treba izgubiti iz vida da je pranje ruku i igračaka važna mera u sprečavanju širenja kapljičnih infekcija! Može se preneti i preko treće osobe koja je bila u kontaktu sa obolelim.  I to 15-ak minuta od kontakta. Inkubacija (vreme koje prođe od ulaska virusa u organizam do pojave prvih znakova bolesti) kod varičele obično traje od jedne do tri nedelje. Maksimalni period inkubacije je 28 dana.

Koliko dugo je dete zarazno? 

Obolelo dete je zarazno dva dana PRE izbijanja ospe i dok se sve promene na koži ne osuše, a nove ne izlaze. To je obično desetak dana od početka bolesti. Ako je vaše dete dobilo varičelu, odmah obavestite sve sa kojima je bilo u kontaktu prethodnih dana. Pre izbijanja ospe, a naročito ako je u pitanju trudnica ili dete sniženog imuniteta!

Koja je tipična kliniča slika varičele 

Pre izbijanje ospe dete može dan-dva da bude “kenjkavo”. Da se žali na glavobolju i malaksalost i da ima povišenu temperature. Kod velikog broja dece ova faza izostaje i pojava ospe je prvi znak bolesti. Promene su prvo crvene boje (papule). Zatim nastaju vodeni plikovi (vezikule) koje su prvo ispunjene bistrim, pa zamućenim sadržajem. Ospa je praćena svrabom i traje 6 do 7 dana. Zatim se promene sasušuju i stvaraju se kraste, koje posle nekoliko dana otpadaju. Na tim mestima je koža bleđe boje, a posle par meseci se vraća normalna prebojenost kože. Ospa izbija u naletima. Na jednom «polju» kože se obično vide različite faze boginja (takozvana multiformna ospa).

Gde izbijaju ospe?

Ospa izbija bez reda, na telu i na licu, ređe na rukama i nogama. A može se javiti i na sluznicama, kao što su usna duplja ili genitalije. Takođe i u spoljašnjem ušnom kanalu. Promene na sluzokoži usne duplje mogu da budu bolne i neprijatne za dete. Mala deca su nervozna, odbijaju hranu, imaju pojačano lučenje pljuvačke. Postarajte se da u ovoj fazi dobijaju dovoljno tečnosti! Ako je dete imalo promene u spoljnom ušnom kanalu, po završetku bolesti odvedite ga kod specijaliste za uho, grlo i nos da se ušni kanali isperu.

Izgled ospe je veoma karakterističan i dijagnoza se najčešće lako postavlja. Tako da i odrasle osobe od svojih roditelja mogu da dobiju informaciju da li su preležali varičelu. Nekada je ospa diskretna, bolest kratko traje i prepozna se samo zato što je dete bilo u kontaktu sa drugom obolelom decom.

Koliko traje varičela?

Obično ima nekoliko «naleta» ospe, koji najčešće traju sedam do deset dana. Potom se promene na koži suše, a kraste otpadaju još oko nedelju dana. Bolest traje 2-3 nedelje; za to vreme dete je izolovano.

 

Kako se varičela leči?Varičela i deca

Uglavnom se daje takozvana simptomatska terapija. Snižava se povišena temperatura (ako je ima). Boginje se posipaju posebno napravljenim puderom ili suspenzijom . Pošto ih ospa svrbi, deca se češu i tako pogoršavaju problem, jer dolazi do infekcije kožnih promena,  koja može da ostavi ružne ožiljkeosip svrbi, . Protiv svraba nema pravog leka ali ga mogu ublažiti suspenzije. Neophodno je da se detetu podrežu nokti, kako se ne bi češalo tokom sna. Ako do infekcije kožnih promena ipak dođe,  pred spavanje treba „tanko“ namazati promene antibiotskom mašću (ali nikako onom koja sadrži kortikosteroide).

Sme li se dete kupati dok ima ovčije boginje?

Decu sa varičelom treba redovno kupati.  Zabluda da je to štetno je veoma rasprostranjena. Kupanje ublažava svrab i sprečava infekciju kožnih promena. Dete treba svakodnevno kupati u mlakoj vodi. Kožu posušiti tapkanjem, da se ne izazove pucanje vezikula.

Ima li komplikacija? 

Ovaj virus značajno smanjuje detetovu otpornost, pa su moguće komplikacije. One se obično dešavaju na disajnim organima. Kao što su upala uha, sinusa, bronhija i pluća. Izuzetno retko se javlja blaga forma zapaljenja mozga ili druge neurološke komplikacije.  Većina komplikacija se lako uočava. Jer, umesto da se dete lepo oporavi, ono ponovo dobije (visoku) temperaturu, kašlje i izgleda loše.

Važan je dečiji imunitet za oporavak?

Varičela je najčešće blago oboljenje kod dece koja su inače zdrava i imaju snažan imunitet.  Nasuprot njima, za decu koja imaju imunodeficijenciju (deca  koja zbog teške ili dugotrajne bolesti imaju  oštećen imunološki sistem ili dobijaju lekove čiji je neželjeni efekat smanjenje imunog odgovora),  varičela je izuzetno opasna. Njima se daje antivirusni lek – Aciklovir koji, kada se sa terapijom počne na vreme, ubrzava izlečenje i smanjuje mogućnost nastanka teških komplikacija.

Varičela i deca

Oprez za odrasle

Kod odraslih, varičela može imati težu kliničku sliku i češće komplikacije. Obično se primenjuje antivirusna terapija (Aciklovir), u dogovoru sa infektologom. Ako Vam  prijatelji jave da im se dete razbolelo nekoliko dana posle rođendana ili vaše dete dobije varičelu, pozovite svoje roditelje i proverite da li ste je vi preležali!

Važno za oporavak deteta

Nakon bolesti, minimum nedelju dana nemojte svoje dete slati u kolektiv. Tako ćete ga zaštitili od mogućih virusnih infekcija koje vladaju među decom. Ovo je važno jer ovčije boginje značajno smanjuju imunitet  deteta.

Da li bolest može da se spreči?

Kod najvećeg broja dece varičela prođe bez komplikacija.  Tako da nema mesta za  preveliku zabrinutost roditelja. Izbegavanje kontakta sa decom koja su potencijalni izvor infekcije važno je naročito za trudnice i za decu čiji je imunitet smanjen. Ove rizične grupe mogu , ukoliko saznaju da su bile u kontaktu, biti zaštićene primenom specifičnog varičela-zoster imunoglobulina.

Može se vakcinom  prevenirati ova zarazna bolest. Ona se daje u dve doze, a najbolji period za vakcinaciju je kada dete napuni dve godine. Stepen zaštite vakcinom veoma je visok i dostiže 96 odsto.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…