Voće i povrće u ishrani trudnica

Voće i povrće u ishrani trudnica

Sadržaj

Voće i povrće u ishrani trudnica imaju veliki značaj. Koliko voća i povrća jesti u trudnoći? Najmanje pet obroka voća i povrća dnevno može da obezbedi dovoljan unos vitamina i minerala i preporučene količine su 500 gr/dan.

Koje voće i povrće u ishrani trudnica je poželjno?

Od povrća poželjno je unositi šargarepu, sve vrste kupusastog povrća, brokoli, spanać, zelje, luk, krompir, batat, paradajz, papriku, zelenu salatu… Preporučuje se sveže sezonsko  voće kao užina. Dve porcije svežeg voća dnevno i jedna porcija tamnozelenog lisnatog povrća obezbediće zadovoljenje potreba za vitaminom C i folnom kiselinom.

Voće i povrće u ishrani trudnica

Neophodno je svakodnevno unositi voće bogato vitaminom C i porcije tamnozelenog lisnatog povrća. Vitamin C se nalazi u jagodama, dinjama, kupusu, paprikama, zelenpoj salati, prokelju. Obezbediće, vašoj bebi pravilan razvoj desni i tkiva, a vašem telu brže zarastanje rana i bolje apsorbovanje gvožđa.

Crveni kupus

Crveni kupus ima još jača antikancerogena jedinjenja od običnog kupusa,  koja potiču baš od te crvene boje. Fenolna jedinjenja kupusa sprečavaju aktivnost kancerogenih nitrita. Svež kupus sadrži veću količinu vitamina C (gubi se kuvanjem i dužim stajanjem isečenog kupusa ) i po branju odmah konzervisan (kiseli kupus i rasol) su dobar izvor vitamina C. Salate od crvenog kupusa treba da budu zasstupljene u ishrani trudnica.

Paprika – obilje vitamina i minerala

Pored toga, paprika sadrži i veće količine provitamina A (naročito crvena paprika) i drugih vitamina (vitamin B1, B2), mineralnih materija (kalijuma, natrijuma, kalcijuma, gvožđa) i niz drugih korisnih sastojaka (ugljenih hidrata, biljnih vlakana, nešto proteina i slobodnih amino-kiselina, malo masti, aromatičnih materija…). Sadrži dosta vode i niske je energetske vrednosti. Paprike su svakako preporučeno povrće u ishrani trudnica. Paprika je povrće u ishrani trudnice, koju treba koristiti pretežno u sirovom stanju – u kompleksnim salatama, ali i  grilovanu i u varivima.

Voće i povrće u ishrani trudnica

Voće izbora – jagoda

Jagode su svakako dobrodošle na trpezi trudnice ali i cele porodice, kao voće koje ima snažno antioksidativno dejstvo. Jagoda je sočno voće koje sadrži ugljene hidrate (šećere, nema skroba), veliku količinu pektina i drugih biljnih vlakana, a važan je izvor kalijuma, mangana, joda, magnezijuma, manje količine gvožđa, folatavitamina C (1 šolja jagoda sadrži 84 mg vitaimna C), vitamina B2 i B6, pantotenske kiseline, vitamina K. Sadrži malo masti, ali u njima su prisutne značajne omega-3 masne kiseline

Pomorandža

Njen značaj je u velikoj količini vitamina C, snažnog antioksidanta, antikancerogenog jedinjenja. Jedna narandža sadrži oko 130 mg neophodnog vitmina C . Vitamin C sprečava virusne infekcije. Pored toga, narandža je izvor folata (snabdeva organizam sa oko 12 odsto dnevnih potreba), beta- karotena, glutationa, terpena i flavonoida. Ovi antioksidansi narandže se dovode u vezu sa smanjenjem obolevanja od raka pankreasa. U pomorandži su prisutne veće količine vitamina B1, kalijuma (1 šolja obezbeđuje 427 mg K), a sadrži i kalcijum. Dobar je izvor biljnih vlakana, naročito pektina, značajnog za usporenu apsorpciju masti, sniženje holesterola i povećanje korisnog HDL-holesterola u krvi.

Voće i povrće u ishrani trudnica

Zelena salata

Zelena salata je svakako na trpezama pobornika pravilne i zdrave ishrane, pripremljena sama sa začinima ili u kompleksnim salatama sa više sastojaka. Zelena salata je niske energetske vrednosti, sadrži dosta vode, a značajan je izvor neophodne folne kisleine  i antioksidanata (naročito prisutan beta-karoten tamnijim listovima, lutein, folna kiselina i vitamin C. Takođe,  sadrži i vitamine B grupe(B1, B2, B6…), od mineralnih materija sadrži najviše kalijuma, a ima malo kalcijuma, gvožđa, bakra…), malo ugljenih hidrata, dosta biljnih vlakana, malo proteina i vrlo malo masti, sadrži enzime i značajni hlorofil.

Voće i povrće u ishrani trudnica

Paradajz u mediteranskim salatama i u varivima

Paradajz ima prijatan ukus, a pored velikog procenta vode sadrži i značajne količine antioksidanata: likopen, beta-karoten, vitamin C bolje održivosti, kafeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, zeoksantin. Kuvanjem se povećava antioksidativno delovanje likopena. Takođe, paradajz sadrži mineralne materije (pre svega veće količine kalijuma, zatim magnezijum, natrijum, cink, hrom, gvožđe, bakar), organske kiseline i aromatične materije, biljna vlakna (celuloza, hemiceluloza, pektinske materije).

avatar
Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Voće i povrće u ishrani trudnica
Voće i povrće u ishrani trudnica
Voće i povrće u ishrani trudnica
Voće i povrće u ishrani trudnica
Voće i povrće u ishrani trudnica
Voće i povrće u ishrani trudnica
Voće i povrće u ishrani trudnica
Voće i povrće u ishrani trudnica
Voće i povrće u ishrani trudnica
Melprohem D
Striamel D
Babymel D
Melproven
Ekcemon
Dynamic - Personalni treninzi
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic - Body Logic salon
Najnoviji članci

Preporučujemo vam...

Melprohem-D je u potpunosti prirodan preparat za hemoroide. Jedna od neprijatnih stvari sa kojima se veliki broj trudnica suočava, neretko se javljaju i na samom porođaju, ili u prvim nedeljama...

Kako se izboriti sa stresom u trudnoći i negativnim emocijama? Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih i najneverovatnijih iskustava u životu žene. Tokom trudnoće, žena doživljava ogroman broj emocija, koje mogu...

Trudnoća je magičan period u životu žene, ispunjen radošću, uzbuđenjem i iščekivanjem. Podrška tokom trudnoće je dragocena. Uprkos svim radostima, trudnoća može biti i izazov za par, posebno za partnera...

Osteoporoza u trudnoći se obično javlja od trećeg meseca trudnoće. Osteoporoza u trudnoći je stanje koje se može javiti kod trudnica zbog povećane potrebe za kalcijumom, supstancom koja se u...