Da li je patlidžan često na vašoj trpezi? Ako nije, mi vam preporučujemo da ga uvrstite u redovno korišćenje. Izrazito je zdrava namirnica u ishrani dece, trudnica i svih odraslih osoba. Preporučen je kada ste zdravi ali i kada ste na posebnim režimima ishrane… Čuven je zbog bolje kontrole nivoa šećera u krvi, detoksikacije creva i visoka nutritivne a niske kalorijske vrednosti.
Možete ga naći u svim svojim bojama od plave do ljubičaste nijanse i dimenzijama od minijaturnih do raskošnih plodova. Patlidžan ima čvstu teksturu. Pravi je izvor korisnih materija, vitamina i minerala neophodnih za pravilan rad čitavog organizma.
Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće?
Ovo povrće sadrži odličnu količinu vitamina, minerala i vlakana sjedinjenih u malo kalorija.
- Ima značajan udeo vitamina, posebno C, K i B kompleks, ali i minerala kao što su kalijum, mangan, gvožđe i folna kiselina, zatim fosfor, magnezijum, bakar, tiamin i druge korisne materije, kao što su flavonoidi…. Patlidžan ima značajnu količinu dijetnih vlakana.
- Gvožđe i folna kiselina važni su za sprečavanje anemije, zbog čega se redovan unos patlidžana savetuje posebno trudnicama. Magnezijum je značajan za funkcije mišića, ali i nervnog sistema.
- Dijetalna vlakna ubrzavaju rad organa za varenje, omogućavaju redovno pražnjenje creva i eliminisanje viška materija, tečnosti i stranih čestica.
- Niska kalorijska vrednost čini da patlidžan treba da bude na visokoj poziciji kulinarskih recepata za pripremu dijetalnih, ali pre svega zdravih obroka.
- Patlidžan takođe, ima pozitivna dejstva na snižavanje holesterola, štiti krvne sudove i arterije, dok je prisustvo fitonutrijenata značajno za zaštitu mozga. Flavonoidi kojima je patlidžan bogat umanjuju rizik od moždanog i srčanog udara.
- Patlidžan sadrži više supstanci koje su u istraživanjima pokazale potencijal u borbi protiv ćelija karcinoma, među kojima i solasodin ramnozil glikozide (SRG).
- Ima nisku energetsku vrednost, samo 24 kalorije u 100 grama. Jednostavno i brzo se vari, pospešujući stanje organizma.
Prijatnog je ukusa, koji termičkom obradom bude intenzivniji. Može se peći u rerni, na roštilju, dinstati ili jesti kao salata sa maslinovim uljem, lukom i limunom, kao i sa drugim začinima i prelivima po želji.
Recepti sa patlidžanom
Predlozi recepata jela sa patlidžanom.
Salata od patlidžana i tikvica
Potreban materijal:
2 patlidžana srednje velicine
2 tikvice srednje veličine
Malo ulja za prženje (grilovanje) i 2 kašike maslinovog ulja
Jabukovo sirće (količina po ukusu)
2 čena belog luka
Persunov list
Origano
Morska so
Isecite oprane patlidžane i tikvice na tanje kolutove, posolite i pecite na roštiljskom tiganju koji ste prethodno četkicom namazali sa uljem. Kada se povrće prohladi dodajte iseckani beli luk, peršun, origano, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Salatu rashladiti u frižideru.
Patlidžan čamci
Potreban material za 2 osobe:
2 patlidžana srednje veličine
3 kašike ulja za prženje
1 glavica crnog luka
400 g mlevenog mesa (mešanog)
100 g. paradajz – pulpa
4 lista ementalera
So (morska)
Biber
Mešavina začina (vegeta bez glutaminata i soli)
Origano ili ruzmarin (po ukusu)
½ veze peršunovog lista
Patlidžane presecita na polovine. Izvadite meso patlidžana (središnji deo) kašikom. Iseckajte unutrašnjost patlidžana na sitne kockice, posolite i odložite 10 minuta. Zatim dobro iscedite vodu iz te mase.
Na tihoj vatri propržite na ulju sitno isečen crni i beli luk, dodajte meso i nastavite da pržite meso 5-6 minuta. Dodajte unutrašnjost patlidžana koju ste dobro procedili i nastavite da pržite još 5-6 minuta. Masi dodajte paradajz pulpu, origano/ruzmarin, biber, so, mešavinu začina i krčkajte još par minuta da voda ispari, uz mešanje.
U pleh stavite pek papir, patlidžane napunite smesom koja je sada pripremljena za punjenje, pred punjenje dodajte seckani peršunov list i promešajte masu. Pecite na 180 stepeni 30 minuta. Preko svakog čamca stavite list ementalera, isključite rernu i ostavite par minuta da se sir istopi.
Posna i mrsna pita sa patlidžanom
Za pleh srednje veličine potreban materijal:
300 – 350 g. Kora za pitu (tanke)
1,5 kg patlidžana
1 veća glavica crnog luka
Ulje
Biber
So (morska)
Šoljica kisele vode
(za mrsnu varijantu pite 2 jaja + 1 kisela pavlaka, 4-5 kašika mleka)
Patlidžan isecite na polovine, premažite uljem i stavite u rernu da se lepo ispeče. Izvadite unnutrašnjost patlidžana i iseckajte na sitno.
Izdinstajte glavicu luka i nakon toga skinite sa vatre. U tiganj dodajte meso pečenog usitnjenog patlidžana, biber i so i dobro izmešajte. To je vaš fil za pitu. Kore isecite na polovine – kolika je veličina pleha. Između kora i na kraju završnu koru premažite četkicom mešavinom mineralne vode i ulja.
Ređajte 3 kore na dnu, zatim fil, pa opet 2 kore, fil dok ne istrošite fil. Završite sa 3 kore na vrhu. Oštrim nožem isecite parčiće pite i stavite u rernu na pečenje na 180 stepeni.
Za mrsnu varijantu: Između kora i na kraju završnu koru premažite četkicom uljem. Umutite jaja, kiselu pavlaku i mleko i prelijte pitu. Sačekajte 5 min. Da kore upiju i tek tada stavite na pečenje.
Namaz od patlidžana
Potreban material:
1 veći patlidžan
1 čaša kisele pavlake
Morska so
Biber
2 čena belog luka
½ veze peršunovog lista sitno iseckanog
Patlidžan isecite na polovine, premažite uljem i stavite u rernu da se lepo ispeče. Izvadite unnutrašnjost patlidžana i iseckajte na sitno (možete i izblendati). Umešati sa ostalim sastojcima, staviti u staklenu posudu i u frižider. Odličan namaz preko ptrpečenog hleba.