Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće – 4 recepta

patlidžan

Sadržaj

Da li je patlidžan često na vašoj trpezi? Ako nije, mi vam preporučujemo da ga uvrstite u redovno korišćenje. Izrazito je zdrava namirnica u ishrani dece, trudnica i svih odraslih osoba. Preporučen je kada ste zdravi ali i kada ste na posebnim režimima ishrane…  Čuven je zbog bolje kontrole nivoa šećera u krvi, detoksikacije creva i visoka nutritivne a niske kalorijske vrednosti.

Možete ga naći u svim svojim bojama od plave do ljubičaste nijanse i dimenzijama od minijaturnih do raskošnih plodova. Patlidžan ima čvstu teksturu. Pravi je izvor korisnih materija, vitamina i minerala neophodnih za pravilan rad čitavog organizma.

Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće – 4 recepta

Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće?

Ovo povrće sadrži odličnu količinu vitamina, minerala i vlakana sjedinjenih u malo kalorija.

  • Ima značajan udeo vitamina, posebno C, K i B kompleks, ali i minerala kao što su kalijum, mangan, gvožđe i folna kiselina, zatim fosfor, magnezijum, bakar, tiamin i druge korisne materije, kao što su flavonoidi…. Patlidžan ima značajnu količinu dijetnih vlakana.
  • Gvožđe i folna kiselina važni su za sprečavanje anemije, zbog čega se redovan unos patlidžana savetuje posebno trudnicama. Magnezijum je značajan za funkcije mišića, ali i nervnog sistema.
  • Dijetalna vlakna ubrzavaju rad organa za varenje, omogućavaju redovno pražnjenje creva i eliminisanje viška materija, tečnosti i stranih čestica.
  • Niska kalorijska vrednost čini da patlidžan treba da bude na visokoj poziciji kulinarskih recepata za pripremu dijetalnih, ali pre svega zdravih obroka.
  • Patlidžan takođe, ima pozitivna dejstva na snižavanje holesterola, štiti krvne sudove i arterije, dok je prisustvo fitonutrijenata značajno za zaštitu mozga.   Flavonoidi kojima je patlidžan bogat umanjuju rizik od moždanog i srčanog udara.
  • Patlidžan sadrži više supstanci koje su u istraživanjima pokazale potencijal u borbi protiv ćelija karcinoma, među kojima i solasodin ramnozil glikozide (SRG).
  • Ima nisku energetsku vrednost,  samo 24 kalorije u 100 grama. Jednostavno i brzo se vari, pospešujući stanje organizma.

Prijatnog je ukusa, koji termičkom obradom bude intenzivniji. Može se peći u rerni, na roštilju, dinstati ili jesti kao salata sa maslinovim uljem, lukom i limunom, kao i sa drugim začinima i prelivima po želji.

Recepti sa patlidžanom

Predlozi recepata jela sa patlidžanom.

patlidžan

Salata od patlidžana i tikvica

Potreban materijal:

2 patlidžana srednje velicine

2 tikvice srednje veličine

Malo ulja za prženje (grilovanje) i 2 kašike maslinovog ulja

Jabukovo sirće (količina po ukusu)

2 čena belog luka

Persunov list

Origano

Morska so

Isecite oprane patlidžane i tikvice na tanje kolutove, posolite i pecite na roštiljskom tiganju koji ste prethodno četkicom namazali sa uljem.  Kada se povrće prohladi dodajte iseckani beli luk, peršun, origano, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Salatu rashladiti u frižideru.

patlidžan

Patlidžan čamci

Potreban material za 2 osobe:

2 patlidžana srednje veličine

3 kašike ulja za prženje

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

400 g mlevenog mesa (mešanog)

100 g. paradajz – pulpa

4 lista ementalera

So (morska)

Biber

Mešavina začina (vegeta bez glutaminata i soli)

Origano ili ruzmarin (po ukusu)

½ veze peršunovog lista

Patlidžane presecita na polovine. Izvadite meso patlidžana (središnji deo) kašikom. Iseckajte unutrašnjost patlidžana na sitne kockice, posolite i odložite 10 minuta. Zatim dobro iscedite vodu iz te mase.

Na tihoj vatri propržite na ulju sitno isečen crni i beli luk, dodajte meso i nastavite da pržite meso 5-6 minuta. Dodajte unutrašnjost patlidžana koju ste dobro procedili i nastavite da pržite još 5-6 minuta. Masi dodajte paradajz pulpu, origano/ruzmarin, biber, so, mešavinu začina i krčkajte još par minuta da voda ispari, uz mešanje.

U pleh stavite pek papir, patlidžane napunite smesom koja je sada pripremljena za punjenje, pred punjenje dodajte seckani peršunov list i promešajte masu. Pecite na 180 stepeni 30 minuta. Preko svakog čamca stavite list ementalera, isključite rernu i ostavite par minuta da se sir istopi.

patlidžan

Posna i mrsna pita sa patlidžanom

Za pleh srednje veličine potreban materijal:

300 – 350 g. Kora za pitu (tanke)

1,5 kg patlidžana

1 veća glavica crnog luka

Ulje

Biber

So (morska)

Šoljica kisele vode

(za mrsnu varijantu pite 2 jaja + 1 kisela pavlaka, 4-5 kašika mleka)

Patlidžan isecite na polovine, premažite uljem i stavite u rernu da se lepo ispeče. Izvadite unnutrašnjost patlidžana i iseckajte na sitno.

Izdinstajte glavicu luka i nakon toga skinite sa vatre. U tiganj dodajte meso pečenog usitnjenog patlidžana, biber i so i dobro izmešajte. To je vaš fil za pitu. Kore isecite na polovine – kolika je veličina pleha. Između kora i na kraju završnu koru premažite četkicom mešavinom mineralne vode i ulja.

Ređajte 3 kore na dnu, zatim fil, pa opet 2 kore, fil dok ne istrošite fil. Završite sa 3 kore na vrhu. Oštrim nožem isecite parčiće pite i stavite u rernu na pečenje na 180 stepeni.

patlidžan

Za mrsnu varijantu: Između kora i na kraju završnu koru premažite četkicom uljem. Umutite jaja, kiselu pavlaku i mleko i prelijte pitu. Sačekajte 5 min. Da kore upiju i tek tada stavite na pečenje.

patlidžan

Namaz od patlidžana

Potreban material:

1 veći patlidžan

1 čaša kisele pavlake

Morska so

Biber

2 čena belog luka

½ veze peršunovog lista sitno iseckanog

Patlidžan isecite na polovine, premažite uljem i stavite u rernu da se lepo ispeče. Izvadite unnutrašnjost patlidžana i iseckajte na sitno (možete i izblendati). Umešati sa ostalim sastojcima, staviti u staklenu posudu i u frižider. Odličan namaz preko ptrpečenog hleba.

avatar
Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće – 4 recepta
Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće – 4 recepta
Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće – 4 recepta
Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće – 4 recepta
Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće – 4 recepta
Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće – 4 recepta
Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće – 4 recepta
Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće – 4 recepta
Zašto je patlidžan toliko zdravo povrće – 4 recepta
Melproven
Striamel D
Ekcemon
Babymel D
Melprohem D
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic - Personalni treninzi
Dynamic - Body Logic salon
Najnoviji članci

Preporučujemo vam...

Melprohem-D je u potpunosti prirodan preparat za hemoroide. Jedna od neprijatnih stvari sa kojima se veliki broj trudnica suočava, neretko se javljaju i na samom porođaju, ili u prvim nedeljama...

Poruke o hrani putuju kroz generacije DA! Hrana nikada nije bila samo izvor energije, ona ima i psihološki, emotivni i socijalni, ali i kulturološki efekat. Hrana je deo identiteta i...

Kako se izboriti sa stresom u trudnoći i negativnim emocijama? Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih i najneverovatnijih iskustava u životu žene. Tokom trudnoće, žena doživljava ogroman broj emocija, koje mogu...

Trudnoća je magičan period u životu žene, ispunjen radošću, uzbuđenjem i iščekivanjem. Podrška tokom trudnoće je dragocena. Uprkos svim radostima, trudnoća može biti i izazov za par, posebno za partnera...