Moja beba – Zašto je masaža beba toliko važna?

0

Ako krenemo od činjenice da beba samostalno ne može da preživi (bez majke, oca, staratelja), odnos/veza koji se uspostavljaju između bebe i majke,oca, staratelja je poseban.

Tu povezanost produbljuju majčin zagrljaj, osmeh, dojenje ili hranjenje, dodir kože na kožu, gledanje u oči.

Masaža beba nije nova moda ni hir, već je veština stara više od 1000 godina. To je drevna umetnost koja vas duboko povezuje sa osobom pred vama, vašom bebom. Prisutna je u kulturama mnogih naroda, naročito Indije, delovima Rusije i Kine. Generacijama unazad majke su znale da laganim pokretima umire, uteše i prenesu svoju ljubav deci.

U novije vreme su urađena mnogobrojna istraživanja koja potvrđuju blagodeti masaže, pozitivne efekte na rani rast i razvoj deteta ( Univerzitet Warwic, UK i drugi..).

Masaža predstavlja i vid komunikacije sa bebom, jer vam pomaže da razumete bebin specifičan neverbalni jezik i da joj odgovorite ljubavlju i razumevanjem. Ohrabruje vas kao roditelja, daje vam moć da postanete stručnjak za svoje dete i da odgovorite na bebine jedinstvene potrebe.

Umesto da odraste u sebičnu i zahtevnu osobu (mada sva deca prolaze kroz te faze u odrastanju), dete čiji se glas slušao, čije je srce ispunjeno i koje je zaštićeno ljubavlju, tom ljubavlju će obasipati i druge oko sebe prirodno i nesebično. Ono je naučilo kakvog kvaliteta je zdrav dodir, pun poštovanja, zato što je već imalo takvo iskustvo. Naučiće se samodisciplini posmatranjem svojih roditelja i imitirajući ih. Duboke emotivne kao što su poverenje, hrabrost, pouzdanost, vera i ljubav veze formirane u detinjstvu biće čvrst temelj u životu vašeg deteta.

Share.

About Author

Comments are closed.