Ako imate blizance – Blizanci su dar sa neba

blizanci

Sadržaj

Blizanci su pravi dar sa neba! Ko nema blizance ne zna  šta propušta! U mnogim plemenima mame koje rode blizance bile su smatrane gotovo božanstvom.

BLIZANAČKI GOVOR – KAKO BLIZANCI MEĐUSOBNO KOMUNICIRAJU PROČITAJTE OVDE

Mame blizanaca kažu: Blizanci su dar sa neba

Kažu meni prolaznici na ulici: „Lepo ih je videti, ali sigurno je lepo samo za gledati“, „Meni je najveći strah kad sam zatrudnela bio da budu blizanci“. I ona neduhovita rečenica: „Bolje ti nego ja“.

blizanci

Pa naravno da je bolje!

Ljudi koji nemaju blizance predstavu nemaju šta propuštaju! U mnogim plemenima mame koje rode blizance bile su smatrane gotovo božanstvom. Ovaj istinit podatak sam navela da i sebi i koleginicama mamama malo zagladim perje. Mada, kao da nam pa nedostaje da nam neko gladi perje! Pa sa blizancima gde god da se pojaviš ostavljaš utisak. Ako su bebe ništa posebno ne moraš da radiš, a ako su veći, samo ih obuci isto i ti ne motraš ni da se doteraš i našminkaš, samo njih povedeš i već si zvezda bala. Naravno, ako uspeš da ignorišeš činjenicu da zapravo niko tebe ni ne gleda, nego gledaju decu.

Svugde pišu o blizanačkoj trudnoći kao rizičnoj, o krvnom pritisku, dijabetesu itd. E, ne mora da bude! Jeste da nam se trudnoća zove rizična trudnoća samim tim što nosimo dve bebe, ali može da bude lakša od mnogih trudnoća sa jednom bebom. Moja je bila savršena – nije bilo mučnina uopšte, a rekli su mi da me očekuju strašne. Ugojiću se više nego druge trudnice, rekli su mi, a ja sam nakon trudnoće imala jednako kilograma kao i pre, bez ijedne strije, gotovo da mi je jednako ravan stomak ostao. Veća šansa za dijabetes i pritisak, kažu, a ja sam sa lakoćom radila do osmog meseca.

blizanci

Mi smo lavice, mame blizanaca!

A ne znate vi mame blizanaca kakve su, čak i da se desi nešto od tih komplikacija! Pa mi smo lavice! Moja trudnoća je bila za poželeti. Zakomplikovalo se pred kraj trudnoće, zbog veoma retke pojave koju lekari nisu uočili na vreme. Moj život i život jedne moje bebe je bio ugrožen. Ali, kao što rekoh, ne znate vi nas. Nije džabe neka iskusna mama Boginja, koja nadgleda sa neba, procenila da smo baš mi savršene mame za blizance. Sve smo pregrmili i izašli svi troje jači nego pre. Danas mi je dovoljno da pogledam svoj ožiljak na stomaku i da dobijem želju i snagu da osvojim svet! Da nemam moj ožiljak, a da imam strije, onda bih njih gledala i od njih dobijala snagu.

blizanci

Pre sam mislila…

Pre sam mislila da to nije nešto, pa tolike žene su rodile bebu. O, kako sam se varala! Koliko sam samo snage dobila nakon tog iskustva! Kao da sam jedina koja je postala mama na celom svetu, baš tako mi je skočilo samopouzdanje.

Rekli su mi da su blizanci iscrpljujući finansijski i emocionalno

Neispavanost. Kada imate jednu bebu, ona mora da spava, kad tad. Makar po pola sata. Dve bebe mogu da te drže budnima bez problema danima tako što jedna zaspi baš kada se druga probudi. Ali mi smo uspeli da gledamo širu sliku. Bebe rastu, neće to trajati večno. Još mesec, dva i ući će u rutinu spavanja. Još mesec, dva i mi ćemo naći rešenje sigurno, govorili smo sebi tih prvih meseci. A sa tri meseca oboje su počeli da spavaju čitavu noć! Po šest sati, s početka, pa sve duže i čvršće. Sa buđenjem koje se rešava samo stavljanjem dude. Staviš im dudu kad zaplaču i svi se vratite na spavanje. A od kada su napunili petnaest meseci spavaju dvanaest sati, bez buđenja! Čitavu noć, od pola osam, osam uveče, do pola osam ujutru! Bolje od bilo koje bebe za koju znam. Tek da pokažemo kakvi smo svima onima koji su nas sažaljevali s početka!

A i da nikada nisu naučili da spavaju tako, kao što sam rekla, ne znate vi roditelje blizanaca i koliko smo mi jaki! Izdržali bismo mi i teža iskušenja. Znate koliko ljude vežu takva iskustva. Ako je ljubav prava i veza jaka, dve bebe odjednom povezaće vas bolje nego superlepak. Tate su obično uskraćene za iskustvo hranjenja bebe u tim prvim mesecima ako mama doji. A kod blizanaca to uopšte ne mora tako. Tata je bio potpuno uključen, hranio ih je flašicom noću i danju i bilo je neverovatno. Njemu je to mnogo značilo.

blizanci

Blizanci su jedinstveno iskustvo i dupla radost

Znate li koliko je neverovatno iskustvo kada vam u porodilištu donesu vaše dve majušne bebice i obe vam stave u naručje? Blizanci se često rode ranije. Ali ništa ne brinite, to su neverovatni mali borci. Moje iskustvo sa lekarima je svakakvo, imala bih štošta zameriti i na ljudskost i na stručnost nekim lekarima koji su mene zbrinjavali. Ali njihovi! Njihovi lekari, neonatolozi, bili su sjajni!

Međusobni odnos blizanaca

Ne ono kada se čupaju, otimaju i ujedaju, o tome nekom drugom prilikom. Nego kada se vole. Kada jedno mazi drugo koje plače i nudi mu svoju dudu. Ona svoju dudu izvadi iz usta i ponudi bratu. Ili daje nama da njemu damo. On dođe do nas i vuče nas za ruku da pomognemo sestri jer se okliznula u hodniku. Pa stavljaju glavu u krilo jedno drugom da se maze. Pa smišljaju svojim pametnim sedamnaestomesečnim glavicama neke šale nama velikima! Sarađuju. Pa se odjednom počnu smejati na neku samo njima poznatu šalu, iz koje smo mi veliki isključeni. Uče da hrane kašičicom jedno drugo i tako uče da jedu, tako je zabavnije.

Pa onda njihove različitosti! Jedno ima kovrdžavu kosu, drugo ravnu. Jedno voli da bude u centru pažnje, drugo voli da se igra samo. Duplo više novih prvih smešnih reči, duplo više zabavnih i fascinantnih interpretacija i pitanja.

Blizanci

Zapisujte ta pitanja i sve te radosne trenutke!

Mi našim bebama pišemo pisma. Prava, starinska sa lepim markicama. Adresirano na njihova imena i našu adresu. A na poleđini pisma piše Šalju: mama i tata, sa iste adrese. U post šopu kupim zanimljive poštanske markice, da im svako pismo ima drugačiju. Pišemo im šta su te nedelje novo uradili i postigli, gde su sve bili. Šaljemo im u pismima prve visibabe ispresovane, pramen kosice u pismu te nedelje kada smo ih prvi put ošišali. Ta pisma će dobiti kada budu stariji, a dotle ih čuvamo i ne otvaramo.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...