Carski rez nije obavezan način porođaja kod blizanačke trudnoće

način porođaja kod blizanačke trudnoće

Trudnice pitaju koji je način porođaja kod blizanačke trudnoće. Porođaj tokom višestruke trudnoće, po pravilu, odvija se u periodu od 36-37 nedelјa trudnoće (kod blizanaca), 33-34 nedelјe (kod trojki).  Dakle, spremate se da postanete srećni roditelјi dve ili više beba odjednom!

Da li je Carski rez obavezan način porođaja kod blizanačke trudnoće?

Ne. Indikacije za carski rez se formiraju nakon pregleda i uzimaju u obzir mnoge faktore:

 • da li je prvo rođenje žene;
 • kakav je oblik karlice;
 • kakav je položaj fetusa i prezentacije;
 • kakvo je zdravstveno stanje majke;
 • Kako je bila trudnoća?

Ako se na sva ova pitanja odgovori na zadovolјavajući način, može se preporučiti vaginalni porođaj. Međutim, porodilјa je pod strogim nadzorom, a u slučaju novih rizika može biti poslata na hitan carski rez.

nacin porodjaja kod blizanacke trudnoce
Dupla radost!

Koje su indikacije za carski rez

Način porođaja je, naravno, individualan i zavisi od mnogih faktora. Ako su oba fetusa u uzdužnom položaju i u glavi, u nedostatku kontraindikacija za zdravlјe žene, moguć je i porođaj kroz prirodni rodni kanal. Sada se češće rade elektivni carski rezovi.

 • ekstragenitalne bolesti majke;
 • krupni plodovi;
 • nepripremlјenost porođajnog kanala;
 • poprečni položaj ploda;
 • karlična prezentacija prvog fetusa;
 • hipoksija fetusa (fetusa).

Porođaj  sa višeplodnom trudnoćom

Najčešće se blizanci rađaju u 34-36 nedelјa trudnoće. Mnogo ređe, porođaj se javlјa u 38-40 nedelјa. Lekar bira optimalni način porođaja na osnovu faktora kao što su stanje majke, prezentacija fetusa, zapremina amnionske tečnosti, rizik od hipoksije (gladovanje kiseonikom).

Prema statistikama, carski rez se vrši u 2 od 3 slučaja. Ako žena očekuje blizance, biće primlјena u prenatalno odelјenje 2 nedelјe pre očekivanog datuma porođaja. Ako su deca rođena mnogo pre roka, možda će biti potrebna reanimacija i kvalifikovana nega.

nacin porodjaja kod blizanacke trudnoce
Ako se blizanci rode prerano, moraće da provedu neko vreme pod nadzorom lekara pre nego što svi zajedno krenete kući.

Kontrakcije i porođaj tokom trudnoće sa blizancima

Veruje se da je potencijalno višestruka trudnoća prepuna komplikacija. U blizanačkim trudnoćama, porođaj je često preran. Više od 50% blizanaca je rođeno pre 37 nedelјa. U nekim slučajevima, kako bi se izbegle komplikacije, lekar može preporučiti izazivanje porođaja pre očekivanog datuma.

Ako ste trudni sa blizancima, veća je verovatnoća da će Vam trebati carski rez. Ali ako nema komplikacija, a deca su nagnuta u odnosu na grlić materice, nema kontraindikacija za prirodni porođaj. Doktor će izabrati najsigurniju opciju za Vas. Kod prirodnog porođaja blizanaca, kontrakcije, obično traju duže nego kod jednoplodnih trudnoća.

Komplikacije  rizici od blizanačke trudnoće

Kod nošenja blizanaca povećava se rizik od anemije, opasnosti od prekida trudnoće, prevremenog porođaja, preeklampsije, istmičko-cervikalne i fetoplacentarne insuficijencije.

Pored toga, moguće je:

 • Anembrionija jednog fetalnog jajeta;
 • Intrauterina smrt fetusa;
 • Feto-fetalna transfuzija spajanje dva organizma, što je moguće kod monozigotne trudnoće ako je do podele jajeta došlo u kasnoj fazi. U ovom slučaju se rađaju sijamski blizanci.
 • Prevremeni porođaj. Rizik od prevremenog porođaja je veći u višeplodnoj trudnoći. Imajte na umu da Vaša mala grupa može stići ranije, verovatno pre 36. nedelјe. U ovom slučaju, Vašim bebama će možda trebati posebna pomoć pri disanju ili sisanju neko vreme.
 • Niska telesna težina na rođenju. Svaka beba ima tendenciju da bude manja u višeplodnoj trudnoći, teška u proseku 2,3 kg u vreme rođenja.
 • Jedna od beba može da se zaplete u pupčanu vrpcu. U veoma retkim slučajevima, neke bebe bliznakinje mogu da dele istu amnionsku kesu. Ovo može biti rizično ako se jedna od beba zapetlјa u jednu od pupčane vrpce. Ako imate ovakvu trudnoću, Vaš ginekologće Vas češće pratiti i verovatno ćete morati da se porodite carskim rezom.
 • Sindrom blizanačke transfuzije. Drugi rizik je sindrom blizanačke transfuzije (TTTS), gde jedna beba dobija previše krvi, a druga beba ne dobija dovolјno. (poremećen protok krvi u placenti, zbog čega se hranlјive materije neravnomerno isporučuju fetusu), što je tipično za blizance koji imaju zajedničku placentu i amnionsku bešiku;
nacin porodjaja kod blizanacke trudnoce
Mame blizanaca kažu da su blizanci dar sa neba!

Vaš lekar će razgovarati sa Vama kako da prevaziđete ove izazove.

Razvoj fetusa po nedeljama kod blizanačke trudnoće

4-6 nedelja Postoji formiranje unutrašnjih organa, mozga.
7-8 nedelja Na ultrazvuku možete videti glave i udove beba. Rast svakog od njih u ovoj fazi je oko 4 centimetra.
9-10 nedelјa Unutrašnji organi su već formirani. Bebe pomeraju ruke.
11-13 nedelja Mališani savladavaju osnovne reflekse: sisanje, hvatanje i gutanje. U ovom trenutku, identični blizanci već mogu da se zagrle.
14-15 nedelja Bebe razvijaju jedinstvene otiske prstiju koji se razlikuju čak i kod identičnih blizanaca.
16-18 nedelja Genitalni organi su već u potpunosti formirani. Višeporođene žene mogu osetiti prve pokrete.
19-20 nedelja Mala deca počinju da reaguju na zvukove koji dolaze spolјa. Pokrete osećaju i žene koje će se prvi put poroditi.
21-24 nedelja Deca se aktivno kreću i reaguju ne samo na zvukove, već i na svetlost.
25-28 nedelja Bebe počinju da akumuliraju potkožne masnoće. Razvoj pluća i imunog sistema.
29-32 nedelja Svako dete razvija sopstveni ciklus spavanja i buđenja. Obično u ovoj fazi zauzimaju položaj u materici koji će ostati nepromenjen do porođaja.
33-36 nedelja Tokom ovog perioda, bebe se već mogu roditi.
37-40 nedelja Ukoliko do porođaja još nije došlo, deca dobijaju više na težini, ali su u svakom slučaju manja od svojih vršnjaka „singleton”.

 

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...