Carski rez nije obavezan način porođaja kod blizanačke trudnoće

način porođaja kod blizanačke trudnoće

Trudnice pitaju koji je način porođaja kod blizanačke trudnoće. Porođaj tokom višestruke trudnoće, po pravilu, odvija se u periodu od 36-37 nedelja trudnoće (kod blizanaca), 33-34 nedelje (kod trojki).  Dakle, spremate se da postanete srećni roditelji dve ili više beba odjednom!

Da li je Carski rez obavezan način porođaja kod blizanačke trudnoće?

Ne. Indikacije za carski rez se formiraju nakon pregleda i uzimaju u obzir mnoge faktore:

 • da li je prvo rođenje žene;
 • kakav je oblik karlice;
 • kakav je položaj fetusa i prezentacije;
 • kakvo je zdravstveno stanje majke;
 • Kako je bila trudnoća?

Ako se na sva ova pitanja odgovori na zadovoljavajući način, može se preporučiti vaginalni porođaj. Međutim, porodilja je pod strogim nadzorom, a u slučaju novih rizika može biti poslata na hitan carski rez.

nacin porodjaja kod blizanacke trudnoce
Dupla radost!

Koje su indikacije za carski rez

Način porođaja je, naravno, individualan i zavisi od mnogih faktora. Ako su oba fetusa u uzdužnom položaju i u glavi, u nedostatku kontraindikacija za zdravlje žene, moguć je i porođaj kroz prirodni rodni kanal. Sada se češće rade elektivni carski rezovi.

 • ekstragenitalne bolesti majke;
 • krupni plodovi;
 • nepripremljenost porođajnog kanala;
 • poprečni položaj ploda;
 • karlična prezentacija prvog fetusa;
 • hipoksija fetusa (fetusa).

Porođaj  sa višeplodnom trudnoćom

Najčešće se blizanci rađaju u 34-36 nedelja trudnoće. Mnogo ređe, porođaj se javlja u 38-40 nedelja. Lekar bira optimalni način porođaja na osnovu faktora kao što su stanje majke, prezentacija fetusa, zapremina amnionske tečnosti, rizik od hipoksije (gladovanje kiseonikom).

Prema statistikama, carski rez se vrši u 2 od 3 slučaja. Ako žena očekuje blizance, biće primljena u prenatalno odeljenje 2 nedelje pre očekivanog datuma porođaja. Ako su deca rođena mnogo pre roka, možda će biti potrebna reanimacija i kvalifikovana nega.

nacin porodjaja kod blizanacke trudnoce
Ako se blizanci rode prerano, moraće da provedu neko vreme pod nadzorom lekara pre nego što svi zajedno krenete kući.

Kontrakcije i porođaj tokom trudnoće sa blizancima

Veruje se da je potencijalno višestruka trudnoća prepuna komplikacija. U blizanačkim trudnoćama, porođaj je često preran. Više od 50% blizanaca je rođeno pre 37 nedelja. U nekim slučajevima, kako bi se izbegle komplikacije, lekar može preporučiti izazivanje porođaja pre očekivanog datuma.

Ako ste trudni sa blizancima, veća je verovatnoća da će Vam trebati carski rez. Ali ako nema komplikacija, a deca su nagnuta u odnosu na grlić materice, nema kontraindikacija za prirodni porođaj. Doktor će izabrati najsigurniju opciju za Vas. Kod prirodnog porođaja blizanaca, kontrakcije, obično traju duže nego kod jednoplodnih trudnoća.

Komplikacije  rizici od blizanačke trudnoće

Kod nošenja blizanaca povećava se rizik od anemije, opasnosti od prekida trudnoće, prevremenog porođaja, preeklampsije, istmičko-cervikalne i fetoplacentarne insuficijencije.

Pored toga, moguće je:

 • Anembrionija jednog fetalnog jajeta;
 • Intrauterina smrt fetusa;
 • Feto-fetalna transfuzija spajanje dva organizma, što je moguće kod monozigotne trudnoće ako je do podele jajeta došlo u kasnoj fazi. U ovom slučaju se rađaju sijamski blizanci.
 • Prevremeni porođaj. Rizik od prevremenog porođaja je veći u višeplodnoj trudnoći. Imajte na umu da Vaša mala grupa može stići ranije, verovatno pre 36. nedelje. U ovom slučaju, Vašim bebama će možda trebati posebna pomoć pri disanju ili sisanju neko vreme.
 • Niska telesna težina na rođenju. Svaka beba ima tendenciju da bude manja u višeplodnoj trudnoći, teška u proseku 2,3 kg u vreme rođenja.
 • Jedna od beba može da se zaplete u pupčanu vrpcu. U veoma retkim slučajevima, neke bebe bliznakinje mogu da dele istu amnionsku kesu. Ovo može biti rizično ako se jedna od beba zapetlja u jednu od pupčane vrpce. Ako imate ovakvu trudnoću, Vaš ginekologće Vas češće pratiti i verovatno ćete morati da se porodite carskim rezom.
 • Sindrom blizanačke transfuzije. Drugi rizik je sindrom blizanačke transfuzije (TTTS), gde jedna beba dobija previše krvi, a druga beba ne dobija dovoljno. (poremećen protok krvi u placenti, zbog čega se hranljive materije neravnomerno isporučuju fetusu), što je tipično za blizance koji imaju zajedničku placentu i amnionsku bešiku;
nacin porodjaja kod blizanacke trudnoce
Mame blizanaca kažu da su blizanci dar sa neba!

Vaš lekar će razgovarati sa Vama kako da prevaziđete ove izazove.

Razvoj fetusa po nedeljama kod blizanačke trudnoće

4-6 nedeljaPostoji formiranje unutrašnjih organa, mozga.
7-8 nedeljaNa ultrazvuku možete videti glave i udove beba. Rast svakog od njih u ovoj fazi je oko 4 centimetra.
9-10 nedeljaUnutrašnji organi su već formirani. Bebe pomeraju ruke.
11-13 nedeljaMališani savladavaju osnovne reflekse: sisanje, hvatanje i gutanje. U ovom trenutku, identični blizanci već mogu da se zagrle.
14-15 nedeljaBebe razvijaju jedinstvene otiske prstiju koji se razlikuju čak i kod identičnih blizanaca.
16-18 nedeljaGenitalni organi su već u potpunosti formirani. Višeporođene žene mogu osetiti prve pokrete.
19-20 nedeljaMala deca počinju da reaguju na zvukove koji dolaze spolja. Pokrete osećaju i žene koje će se prvi put poroditi.
21-24 nedeljaDeca se aktivno kreću i reaguju ne samo na zvukove, već i na svetlost.
25-28 nedeljaBebe počinju da akumuliraju potkožne masnoće. Razvoj pluća i imunog sistema.
29-32 nedeljaSvako dete razvija sopstveni ciklus spavanja i buđenja. Obično u ovoj fazi zauzimaju položaj u materici koji će ostati nepromenjen do porođaja.
33-36 nedeljaTokom ovog perioda, bebe se već mogu roditi.
37-40 nedeljaUkoliko do porođaja još nije došlo, deca dobijaju više na težini, ali su u svakom slučaju manja od svojih vršnjaka „singleton”.

 

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Spontani pobačaji
Spontani pobačaji i Covid-19 – Prevencija vitaminom D
Spontani pobačaji su usled Covid-19 infekcije brojniji.  Koji je značaj vitamina D u smanjenju verovatnoće spontanih abortusa nakon COVID-19 pandemije?Spontani pobačaji i Covid-19Struktura placentalne barijere, specifičnosti placentalnog krvotoka i ishrana plodaPlacenta je jedini organ koji nastaje od tkiva dva različita organizma (tkivo majke i ploda). Počinje da se razvija oko…