Helicobacter pilori i nedostatak mikronutrijenata u trudnoći

Helicobacter pilori i nedostatak mikronutrijenata

Sadržaj

Helicobacter pilori i nedostatak mikronutrijenata u trudnoći su povezani. Loš status mikronutrijenata u velikoj je korelaciji sa nepovoljnim ishodima trudnoće.

Uravnotežena zaliha hranljivih materija tokom trudnoće igra ključnu ulogu u očuvanju dobrobiti majke. Takođe i za optimalan rast i razvoj fetusa. Makronutrijenti (ugljeni hidrati, proteini i masti) služe kao gradivni blokovi i obezbeđuju energiju. Dok su mikronutrijenti, uključujući vitamine i minerale, neophodni za metabolizam, imunološku funkciju i razvoj mozga.

Šta je preporučeno u ishrani i suplementaciji u periodu lečenja od Helicobacter pilori?

Helicobacter pilori i nedostatak mikronutrijenata
Lečenje infekcije H. pilori postaje sve važnije. Sa odgovarajućom hitnošću za metode skrininga koje su jednostavne, tačne, isplative i neinvazivne.

Helicobacter pilori i nedostatak mikronutrijenata

U 2015. godini, SZO je izvestila da je globalno 15% do 20% ukupnog broja trudnica postalo anemično tokom trudnoće. Primetno je oko 19 miliona prijavljeno da ima nedostatak vitamina A. Milioni pate od nedovoljne količine gvožđa, folata , cinka ili joda. Štaviše, oko 20 miliona beba sa malom porođajnom težinom (LBV) rođeno je sa težinom manjom od 2500 g. Procenjuje se da je oko 15 miliona beba rođeno prevremeno. Mnogo više ih je rođeno sa drugim komplikacijama koje povećavaju rizik od morbiditeta i smrtnosti tokom detinjstva.

Pokazalo se da je loš status mikronutrijenata u velikoj korelaciji sa nepovoljnim ishodima trudnoće. Ali i kasnijim zdravljem u detinjstvu. Prevalencija akutnih i hroničnih bolesti izazvanih Helikobakter pilori je odgovorna za nedostatak hranljivih materija tokom trudnoće. Pored lošeg zdravstvenog stanja, neadekvatne ishrane, lošeg socioekonomskog stanja i nedostatka sanitarnog znanja.

Helicobacter pilori i nedostatak mikronutrijenata
Helikobakterija i ishrana su u tesnoj vezi, namirnice koje povećavaju kiselost u želucu, ujedno povećavaju i tegobe. Možete jesti šargarepu, krompir, brokoli, spanać, grašak, slatki krompir, celer, mladi luk, crni luk i beli luk…

Helicobacter pilori učestala infekcija u trudnoći

H. pilori, zakrivljeni gram-negativni trepljasti bacil, odgovoran je za stomačnu infekciju kod 44,3% svetske populacije. Infekcija Helicobacter pilori je veoma rasprostranjena kod trudnica. Pošto je sama trudnoća, faktor rizika za infekciju. Hormonske promene i imunološke promene koje obezbeđuju toleranciju majke prema fetusu mogu dovesti do toga da uspavani H. piloripostane infektivan tokom trudnoće.

Ovaj patogen dalje menja fiziologiju želuca sa hroničnim inflamatornim odgovorom sluznice želuca. Takođe proizvodi fosfolipazu A2 i C i enzime glikosulfataze. Oni igraju vitalnu ulogu u oštećenju sloja sluzokože želuca. Ovo na kraju dovodi do većeg pH želuca, što može uticati na apsorpciju hranljivih materija i lekova.

Helicobacter pilori i nedostatak mikronutrijenata
Eradikacija H. pylori kod inficiranih trudnica poboljšava odgovor na terapiju gvožđem. Probiotici kao suplementi i prirodni probiotici su dobrodošli u lečenju.

Štaviše, H. pilori je povezan sa teškom mučninom i povraćanjem ili hiperemezom gravidarum u periodu trudnoće. I to može dovesti do pothranjenosti, posebno gubitka vitamina rastvorljivih u vodi.

Istraživanja su pokazala da infekcija H. pilori ima ulogu u patogenezi različitih poremećaja povezanih sa trudnoćom. Uključujući anemiju usled nedostatka gvožđa (IDA), malformacije fetusa i ograničenje rasta fetusa. IDA može koegzistirati sa nedostakom vitamina 12 i folata koji je povezan sa lošim ishodima porođaja. Kao što su prevremeni porođaj, intrauterino usporavanje rasta, ili ponavljajući spontani pobačaj. Osim toga, nedostatak vitamina B 12 u ishrani se može pogoršati usled malapsorpcije izazvane infekcijom H. pilori.

Helicobacter pilori i nedostatak mikronutrijenata (
Voće koje nije kiselo. Jabuke, kruške, maline i ribizle spadaju u grupu vlaknaste, lako svarljive hrane…

Ishrana trudnice sa heliko bakterijom

S obzirom na svoje stanje, potrebno je da birate namirnice koje neće dodatno stimulisati lučenje kiseline. Pri tome obezbediće hranljive materije koje su nepohodne za razvoj fetusa.

  1. Dok se lečite od infekcije heliko bakterijom, a naročito tokom trudnoće, izbegavajte jake začine. Izbegavajte masnu hranu, prženu u dubokom ulju, gotova jela i mesne prerađevine.
  2. Jedite sveže voće i povrće koje u svom sastavu ne sadrži kiseline. Ono se lako vari. A hranljive materije koje obezbeđuju se brzo apsorbuju i koriste od strane trudnice i ploda.
  3. Izvori omega-3 i omega-6 zdravih masnih kiselina smanjiće postojeću upalu. I sprečiti dalje širenje bakterije. To su meso ribe, maslinovo ulje i seme lana. Masne kiseline iz ove dve grupe važne su i za razvoj nervnog sistema fetusa.
  4. Jačinu i učestalost pratećih simptoma infekcije značajno će redukovati i probiotici. Oni će vratiti normalnu i balansiranu crevnu floru.
  5. Trudnoća je poseban period života svake žene i često je praćen stresom. Stres je moguće kontrolisati na više načina. Spavajte, budite odmorni i ne ustručavajte se da zatražite pomoć i podršku od najbližih.
  6. Lekarska pomoć je važna i nikako ne dolazi u obzir samostalno lečenje kod kuće. Nikako bez prethodnog savetovanja sa lekarom koji je odgovoran za zdravlje Vas i Vaše bebe.
avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...