Zašto su probiotici toliko značajni?

Zašto su probiotici toliko značajni

Sadržaj

Zašto su probiotici toliko značajni, sve je češća primena probiotika. Probiotici su jedan od najblagotvornijih dodataka ishrani za zdravlje. To su bakterije koje žive u digestivnom traktu svake osobe. Nažalost, ekologija, stres, loš način života i upotreba antibiotika – sve to uzrokuje smrt blagotvornih bakterija! Zato se sve češće preporučuje preventivni, svakodnevni unos probiotika.

Zašto su probiotici toliko značajni?

Zašto su probiotici toliko značajni
Probiotici su prava podrška u očuvanju normalne telesne mase, a evo i zašto. Probiotici podržavaju rast antiinflamatorne mikroflore u crevima, što pomaže u smanjenju masti. Naučnici veruju da probiotski proizvodi doprinose smanjenju abdominalnih masti usled ukupnog poboljšanja metabolizma i jačanja antiinflamatornih signala – adiponektina. Zato vodite računa o unosu kalorija!

Za zdravu probavu

Probiotici pomažu u varenju i usvajanju hranljih materija iz hrane. Oni ne samo da promovišu apsorpciju vitamina, minerala i proteina u organizmu, već blagotvorno utiču i na proizvodnju neurotransmitera u digestivnom traktu, poboljšavajući naše mentalne funkcije.

Za mršavljenje

Probiotici podržavaju rast protivupaljenske mikroflore u crevima, što pomaže u smanjenju masti. Na primer, japanska studija je pokazala da je povećanje unosa probiotika na četiri nedelje smanjilo obim struka za 8,2 procenta. Naučnici veruju da probiotski proizvodi doprinose smanjenju abdominalnih masti usled ukupnog poboljšanja metabolizma i jačanja protivupaljenskih signala – adiponektina.

Probiotici su značajni za detoksikaciju

Probiotici zamenjuju patogene, bakterije i poboljšavaju sposobnost organizma da eliminiše materije koji se raspadaju i strane supstance. Takođe sprečavaju oštećenje jetre i drugih organa alkoholom, antibioticima ili konvencionalnim lekovima protiv bolova.

Za imunitet

Imunološki efekti probiotika uključuju aktiviranje prezentacije antigena makrofagom, poboljšanje IgA proizvoda, promenu profila citokina, što povećava toleranciju na dolazeće alergene. Sva prethodno nabrojana svojstva probiotika takođe su značajna za poboljšanje imuniteta.

Kako izabrati najbolji probiotik?

Potrebno je poznavati vrstu i sojeve bakterija čije su prednosti potvrđene rezultatima naučnih studija. Evo sedam primera korisnih probiotika:

  • Lactobacillus acidophilus NCFM
  • Bifidobacterium lactis BI-07 ili HN019
  • Bacillus Indicus HU36
  • Bacillus Subtilis HU58
  • Lactobacillus rhamnosus HN001
  • Saccharomyces boulardii

Funkcije crevne mikrobiote se razlikuju u zavisnosti od njenih delova. Mikrobiota tankog creva je uključena u imunološke odgovore, metabolizam glukoze, regeneraciju sluzi i sistemsku homeostazu, uništavaju kancerogene i mutagene metabolite, regulišu razmenu toplote.

Formiranje i razvoj crevne mikrobiote počinje u fetusu!

Mnogi faktori utiču na nastanak crevne mikrobiote bebe: flora biotopa majke,  način porođaja… Majka koja je u trudnoći unosila probiotike, pomogla je da se preko plodove vode, oni dopreme do ploda, i podržala razvoj bebine crevne mikrobiote. Odmah po rođenju počinje aktivna kolonizacija gastrointestinalnog trakta novorođenčeta. Po rođenju, način ishrane je značajan faktor za razvoj crevne mikrobiote. Utvrđeno je, da je  kod dece koja se doje, bifidobakterija dvostruko više prisutna, nego kod odojčadi na veštačkoj ishrani. Studije govore da produženo dojenje smanjuje rizik od razvoja alergija ne samo na hranu, već i na inhalatorne alergene.

Zašto su probiotici toliko značajni
Majka koja je u trudnoći unosila probiotike, pomogla je da se preko plodove vode, oni dopreme do ploda, i podržala razvoj bebine crevne mikrobiote. Odmah po rođenju počinje aktivna kolonizacija gastrointestinalnog trakta novorođenčeta.

Probiotici podrška u očuvanju optimalne težine u trudnoći?

Stanje uhranjenosti i povećanje telesne mase tokom trudnoće imaju značajan uticaj na tok i ishod trudnoće. Trudnice koje su gojazne i imaju značajan porast telesne težine u toku trudnoće, češće u tom periodu razvijaju i povišen krvni pritisak (uključujući i preeklampsiju i eklampsiju). Gojazne trudnice češće se porađaju carskim rezom i rađaju decu prevelike telesne mase. Probiotici su prava podrška u očuvanju normalne telesne mase, a evo i zašto. Probiotici podržavaju rast antiinflamatorne mikroflore u crevima, što pomaže u smanjenju masti. Naučnici veruju da probiotski proizvodi doprinose smanjenju abdominalnih masti usled ukupnog poboljšanja metabolizma i jačanja antiinflamatornih signala – adiponektina. Zato vodite računa o unosu kalorija!

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Multivitamini za decu su svakako dobri, ali saznaćete i zašto su nedovoljni. Šta je još potrebno za jačanje imuniteta dece. Ovo je Vaš vodič za jačanje imuniteta za decu i...

Vitamin D u zimskom periodu je najpotrebniji. Potreban je uvek i svima, bebama, deci, trudnicama, dojiljama mamama i tatama… U zimskoj sezoni postoji veći rizik od nedostatka vitamina D....

Često kupujemo preparat za imunitet deteta, u želji da ga osnažimo. Kako razlikovati preparate i koje kriterijume imati kada kupujemo preparat za imunitet? Kada kupujemo preparat za imunitet deteta? Kupujemo...

Zbog intezivnog rasta i razvoja male dece postoji povećana potreba za gvožđem. Kada se primenjuje suplementacija gvožđem kod male dece? U periodu od 6-24 meseca odojčad i mala deca postaju...