Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći (disbioza)

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći

Sadržaj

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći (disbioza),  nisu retkost naročito leti. Najčešće su crevne infekcije sa disbiozom i virusnim obolјenjima.

Kao što znate, jun, juli i avgust su najpopularniji meseci za odmor. Leto uvek velikodušno podari turiste čokoladnim preplanulim tenom, sočnim i slatkim voćem i bobicama, kao i nezaboravnim satima blaženstva i opuštanja…

Međutim, čak i potpuno opušteni i uronjeni u tako dugo očekivani odmor, ne treba zaboraviti na moguće bolesti koje mogu ozbilјno zaseniti Vaš odmor. Šta poneti u putnoj apoteci kao medicinski komplet za ove tegobe? Kako će infekcija creva uticati na bebu? Treba li da potražim medicinsku pomoć?  Sve su to pitanja koja trudnica najčešće postavlja.

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći

Infekcije creva i disbakterioza u trudnoći

Najčešće su to crevne infekcije sa disbiozom, povredama i virusnim obolјenjima. Po pravilu, to je zbog ne samo lokalnih karakteristika, već i zbog oslablјenog imuniteta. Dakle, posledica neobične ishrane je najčešće dissbioza. Ali mogu postojati i drugi uzroci ove bolesti: uzimanje antibiotika, letovi, neobični klimatski uslovi, umor, hronične bolesti gastrointestinalnog trakta i još mnogo toga. Neophodno je unapred voditi računa o tome kakav će biti ostatak letovanja.

Ovde ćemo pričati i o ishrani tokom letnjeg odmora. Ovo je posebno važno za decu i trudnice. Upravo su njihovi organizmi najpodložniji raznim uticajima na neobičnom mestu. Često čujemo da trudnoća nije bolest. Ali ipak, trudnoća ograničava uobičajeni odmor. Naravno, niko ne želi da se razboli tokom letovanja, a još više, trudnica.

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći

Zna se, zdravlje je u crevima

Pravilno funkcionisanje creva obezbeđuje pouzdan imunitet, što je veoma važno za buduću majku i njenu bebu. I u crevima i u vagini, svaka žena stvara svoj individualni sastav mikroflore, svoju biocenozu. Tokom trudnoće, pod uticajem određenih razloga, može se promeniti. To je ono što dovodi do beskrajnog kolpitisa ili, kako ga same trudnice nazivaju, do sirastog iscedka.

Vredi napomenuti da sve počinje poremećajem creva. U slučaju neravnoteže, oportunistički patogeni istiskuju korisne bakterije lišene uobičajene zaštite. To, zauzvrat, dovodi do smanjenja imuniteta. Međutim, svaka infekcija može dovesti do ozbilјnih posledica.

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći

Borimo se protiv disbioze pravilnom ishranom

Kao što znate, 70% imuniteta počinje zdravim gastrointestinalnim traktom.  Trenutno, velika većina svetske populacije pati od disbioze.

 • Krive su savremene navike u ishrani, način života, nekontrolisana upotreba antibiotika.
 • Takođe, nedovolјno prisustvo fermentisanih mlečnih proizvoda u ishrani, bilјna vlakna lišavaju normalnu mikrofloru hranlјivog medijuma.
 • Konzumiranje hrane koja sadrži konzervanse i toksične supstance doprinosi različitim alergijskim reakcijama. Ovo posebno važi za uzimanje antibakterijskih lekova različitih grupa.

Nastanivši se u crevima, korisna mikroflora počinje aktivno da radi, obavlјajući različite funkcije tokom života osobe. Sa disbiozom creva, poremećeni su procesi varenja i apsorpcije svih sastojaka hrane (proteini, uglјeni hidrati, vitamini, mikroelementi). To dovodi do hipovitaminoze i fermentopatije, razvoja neuhranjenosti, anemije.

Šta utiče na sastav mikroflore?

Na sastav mikroflore utiču sastav namirnica, stanje životne sredine, razne bolesti, stresne situacije, antibiotska terapija i drugi faktori.

Od dva do tri kilograma – toliko zajedno teže sve bakterije koje se nalaze u Vašem želudačno-crevnom traktu. Ako zanemarite ovu bolest (disbiozu), ona može da postane “uvertira” za teške patologiju.

Preporuka

 • Ne treba odmah da jedete hranu koja je za Vas neuobičajena. Preporučujemo postepeno uvođenje novih namirnica i jela u ishranu, posebno onih egzotičnih.
 • Dobro razmislite da li da pojedete novo jelo ako nije tako zdravo za Vašu bebu.
 • Ne zloupotreblјavajte voće i sveže sokove!
 • Pijte što je više moguće obične vode.
 • Obratite posebnu pažnju na kvarlјivu hranu: slatkiše i dimlјenu ribu. Ne bi trebalo da ih kupujete na plaži. Na vrućini mogu postati veoma opasni ne samo za trudnicu, već i za bebu.

Simptomi disbioze

 • Težina u stomaku;
 • Nadutost;
 • Česta stolica ili, obrnuto, zatvor.

U ovoj situaciji treba preći na zdraviju ishranu, odreći se neobične hrane i piti više vode.

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći

Šta poneti u putnoj apoteci kao medicinski komplet za ove tegobe?

 • enzimi: festal, mezim;
 • probiotici, koji su toliko neophodni za creva.
 • preparati interferona sa vitaminima koji će podržati Vaš imunitet (Viferon);
 • enterosorbenti (enterosorbent kao proizvod, aktivni ugalј, smekta).

Nedostatak stolice duže od 2-3 dana je veoma nepoželјan, posebno za decu i trudnice. Možete sebi pomoći. Pazite na ishranu. Ograničite brašno i slatkiše. Jedite suve šlјive, ovsenu kašu, koristite više bilјnog ulјa, pijte više vode. Obavezno konzumirajte fermentisane mlečne proizvode, pokušajte da hodate, hodajte ako nemate kontraindikacije.

Ako trudnica ima dijareju treba li da potraži medicinsku pomoć

DA, potražite medicinsku pomoć što je pre moguće ako dođe do dijareje. Na odmoru, posebno u drugoj zemlјi, to je teško učiniti. U ovom slučaju pratite učestalost stolice, njegovu prirodu, izmerite telesnu temperaturu. Uzmite neki od enterosorbenata, aktivni ugalј, smektit. Ako je dijareja prestala, jedite što zdraviju ishranu nekoliko dana. U slučaju pogoršanja zdravlјa, povišene temperature, bolova u stomaku, suvih usta, obavezno se obratite lekaru! Dijareja može biti uzrokovana trovanjem hranom ili crevnom infekcijom.

Na odmoru je najčešća virusna infekcija (crevni oblik gripa), amebijaza, salmoneloza.

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći

Glavni uzroci crevne infekcije trudnice

 • Plivanje u prlјavom bazenu;
 • Neoprano voće ili nedovoljno oprano;
 • Prlјave ruke;
 • Nekuvana voda;
 • Ustajala hrana;
 • Loše obrađena hrana.

Najvažnije pitanje za buduću majku: kako će infekcija creva uticati na bebu? 

Zavisi od patogena. Najopasniji su, naravno, virusi. Ali pored toga, crevne infekcije su opasne po svojim posledicama: dehidracija, intoksikacija, povraćanje, izazivanje hipertoničnosti materice, kao i povećano zgrušavanje krvi itd. Zato trudnica treba što pre da poseti lekara.

Pre nego što uzmete bilo koji lek, pažlјivo proučite sve kontraindikacije. Vodite računa o svom zdravlјu i time povećajte šanse za zaista radostan i bezoblačan odmor!

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...