Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći (disbioza)

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći (disbioza),  nisu retkost naročito leti. Najčešće su crevne infekcije sa disbiozom i virusnim obolјenjima.

Kao što znate, jun, juli i avgust su najpopularniji meseci za odmor. Leto uvek velikodušno podari turiste čokoladnim preplanulim tenom, sočnim i slatkim voćem i bobicama, kao i nezaboravnim satima blaženstva i opuštanja…

Međutim, čak i potpuno opušteni i uronjeni u tako dugo očekivani odmor, ne treba zaboraviti na moguće bolesti koje mogu ozbilјno zaseniti Vaš odmor. Šta poneti u putnoj apoteci kao medicinski komplet za ove tegobe? Kako će infekcija creva uticati na bebu? Treba li da potražim medicinsku pomoć?  Sve su to pitanja koja trudnica najčešće postavlja.

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći

Infekcije creva i disbakterioza u trudnoći

Najčešće su to crevne infekcije sa disbiozom, povredama i virusnim obolјenjima. Po pravilu, to je zbog ne samo lokalnih karakteristika, već i zbog oslablјenog imuniteta. Dakle, posledica neobične ishrane je najčešće dissbioza. Ali mogu postojati i drugi uzroci ove bolesti: uzimanje antibiotika, letovi, neobični klimatski uslovi, umor, hronične bolesti gastrointestinalnog trakta i još mnogo toga. Neophodno je unapred voditi računa o tome kakav će biti ostatak letovanja.

Ovde ćemo pričati i o ishrani tokom letnjeg odmora. Ovo je posebno važno za decu i trudnice. Upravo su njihovi organizmi najpodložniji raznim uticajima na neobičnom mestu. Često čujemo da trudnoća nije bolest. Ali ipak, trudnoća ograničava uobičajeni odmor. Naravno, niko ne želi da se razboli tokom letovanja, a još više, trudnica.

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći

Zna se, zdravlje je u crevima

Pravilno funkcionisanje creva obezbeđuje pouzdan imunitet, što je veoma važno za buduću majku i njenu bebu. I u crevima i u vagini, svaka žena stvara svoj individualni sastav mikroflore, svoju biocenozu. Tokom trudnoće, pod uticajem određenih razloga, može se promeniti. To je ono što dovodi do beskrajnog kolpitisa ili, kako ga same trudnice nazivaju, do sirastog iscedka.

Vredi napomenuti da sve počinje poremećajem creva. U slučaju neravnoteže, oportunistički patogeni istiskuju korisne bakterije lišene uobičajene zaštite. To, zauzvrat, dovodi do smanjenja imuniteta. Međutim, svaka infekcija može dovesti do ozbilјnih posledica.

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći

Borimo se protiv disbioze pravilnom ishranom

Kao što znate, 70% imuniteta počinje zdravim gastrointestinalnim traktom.  Trenutno, velika većina svetske populacije pati od disbioze.

 • Krive su savremene navike u ishrani, način života, nekontrolisana upotreba antibiotika.
 • Takođe, nedovolјno prisustvo fermentisanih mlečnih proizvoda u ishrani, bilјna vlakna lišavaju normalnu mikrofloru hranlјivog medijuma.
 • Konzumiranje hrane koja sadrži konzervanse i toksične supstance doprinosi različitim alergijskim reakcijama. Ovo posebno važi za uzimanje antibakterijskih lekova različitih grupa.

Nastanivši se u crevima, korisna mikroflora počinje aktivno da radi, obavlјajući različite funkcije tokom života osobe. Sa disbiozom creva, poremećeni su procesi varenja i apsorpcije svih sastojaka hrane (proteini, uglјeni hidrati, vitamini, mikroelementi). To dovodi do hipovitaminoze i fermentopatije, razvoja neuhranjenosti, anemije.

Šta utiče na sastav mikroflore?

Na sastav mikroflore utiču sastav namirnica, stanje životne sredine, razne bolesti, stresne situacije, antibiotska terapija i drugi faktori.

Od dva do tri kilograma – toliko zajedno teže sve bakterije koje se nalaze u Vašem želudačno-crevnom traktu. Ako zanemarite ovu bolest (disbiozu), ona može da postane „uvertira“ za teške patologiju.

Preporuka

 • Ne treba odmah da jedete hranu koja je za Vas neuobičajena. Preporučujemo postepeno uvođenje novih namirnica i jela u ishranu, posebno onih egzotičnih.
 • Dobro razmislite da li da pojedete novo jelo ako nije tako zdravo za Vašu bebu.
 • Ne zloupotreblјavajte voće i sveže sokove!
 • Pijte što je više moguće obične vode.
 • Obratite posebnu pažnju na kvarlјivu hranu: slatkiše i dimlјenu ribu. Ne bi trebalo da ih kupujete na plaži. Na vrućini mogu postati veoma opasni ne samo za trudnicu, već i za bebu.

Simptomi disbioze

 • Težina u stomaku;
 • Nadutost;
 • Česta stolica ili, obrnuto, zatvor.

U ovoj situaciji treba preći na zdraviju ishranu, odreći se neobične hrane i piti više vode.

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći

Šta poneti u putnoj apoteci kao medicinski komplet za ove tegobe?

 • enzimi: festal, mezim;
 • probiotici, koji su toliko neophodni za creva.
 • preparati interferona sa vitaminima koji će podržati Vaš imunitet (Viferon);
 • enterosorbenti (enterosorbent kao proizvod, aktivni ugalј, smekta).

Nedostatak stolice duže od 2-3 dana je veoma nepoželјan, posebno za decu i trudnice. Možete sebi pomoći. Pazite na ishranu. Ograničite brašno i slatkiše. Jedite suve šlјive, ovsenu kašu, koristite više bilјnog ulјa, pijte više vode. Obavezno konzumirajte fermentisane mlečne proizvode, pokušajte da hodate, hodajte ako nemate kontraindikacije.

Ako trudnica ima dijareju treba li da potraži medicinsku pomoć

DA, potražite medicinsku pomoć što je pre moguće ako dođe do dijareje. Na odmoru, posebno u drugoj zemlјi, to je teško učiniti. U ovom slučaju pratite učestalost stolice, njegovu prirodu, izmerite telesnu temperaturu. Uzmite neki od enterosorbenata, aktivni ugalј, smektit. Ako je dijareja prestala, jedite što zdraviju ishranu nekoliko dana. U slučaju pogoršanja zdravlјa, povišene temperature, bolova u stomaku, suvih usta, obavezno se obratite lekaru! Dijareja može biti uzrokovana trovanjem hranom ili crevnom infekcijom.

Na odmoru je najčešća virusna infekcija (crevni oblik gripa), amebijaza, salmoneloza.

Infekcije creva i poremećena crevna flora u trudnoći

Glavni uzroci crevne infekcije trudnice

 • Plivanje u prlјavom bazenu;
 • Neoprano voće ili nedovoljno oprano;
 • Prlјave ruke;
 • Nekuvana voda;
 • Ustajala hrana;
 • Loše obrađena hrana.

Najvažnije pitanje za buduću majku: kako će infekcija creva uticati na bebu? 

Zavisi od patogena. Najopasniji su, naravno, virusi. Ali pored toga, crevne infekcije su opasne po svojim posledicama: dehidracija, intoksikacija, povraćanje, izazivanje hipertoničnosti materice, kao i povećano zgrušavanje krvi itd. Zato trudnica treba što pre da poseti lekara.

Pre nego što uzmete bilo koji lek, pažlјivo proučite sve kontraindikacije. Vodite računa o svom zdravlјu i time povećajte šanse za zaista radostan i bezoblačan odmor!

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…