Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa

Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa

Da li se ishrana u periodu menstrualnog ciklusa razlikuje od uobičajene ishrane? Da, jer žensko telo svakog svakog meseca prolazi kroz četiri faze i u svakoj ima različite nutritivne potrebe.

Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa je prilagođena

Sada ćemo pričati o namirnicama koje bi trebalo da uključite u jelovnik, a koje da izbegavate za vreme menstrualnog ciklusa. Balansiranom i dobrom ishranom ćete lakše proći kroz ovaj period koji karakterišu brojni neprijatni simptomi. Menstrualni ciklus često prate menstrualni grčevi, glavobolje, nadimanja, bolovi u stomaku i promene raspoloženja. Ono što je najbitnije da svaka žena prati svoj organizam i nauči šta joj prija.

Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa
Menstrualni ciklusi često su praćeni neugodnostima.

Koju hranu izbegavati u periodu menstrualnog ciklusa?

Trebalo bi izbegavati industrijski prerađenu hranu, hranu bogatu šećerima i nezdravim mastima. To bi trebalo i inače izbegavati u pravilnoj ishrani, a ne samo u tim danima. Ishrana treba da bude raznovrsna i kvalitetna da bi svaki deo našeg tela pravilno funkcionisao. Ako žudite za nekim slatkišima probajte da ih zamenite voćem, zdravijim varijantama ovsenih keksića ili sirovih torti i kolača. Recepata zdravih slatkiša ima u izobilju na društvenim mrežama.

Koje namirnice su preporučene u periodu menstrualnog ciklusa?

Namirnice koje su nam tada potrebne su one sa visokim sadržajem triptofana, esencijalne aminokiseline koja učestvuje u proizvodnji hormona. To su namirnice poput jaja, lososa, spanaća, belog mesa, sojinog mleka… One vam mogu pomoći u povećanju nivoa seratonina koji može ublažiti neke od neprijatnih simptoma pms-a.

ishrana u periodu menstrualnog ciklusa
Riblje masti se lakše vare i imaju veću biološku vrednost, nego masti životinja.

Losos ili druga riba su dobrodošli posebno u ovom periodu. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama i vitaminom B12. Ove hranljive materije imaju antiupalna svojsta i mogu vam pomoći u borbi sa menstrualnim grčevima.  Osim lososa, možete da birate i tunu, sardine, pastrmku…

Crna čokolada sa većim postotkom kakaa (preko 70%). One imaju veći procenat magnezijuma, kalijum, bakar i gvožđe i drugih korisnih minerala i oligoelemenata. 1-2 kockice dnevno. Čokolada je jedan od najboljih prirodnih izvora teobromina, blagog stimulansa sličnog po strukturi kofeinu. Za razliku od kofeina, teobromin ne stimuliše jako centralni nervni sistem i ne izaziva nesanicu. Feniletilamin (PEA) oslobađa endorfine u  mozgu. PEA se takođe oslobađa u mozgu kad smo zaljubljeni. To je hormon sreće koji čini da se osećamo prijatno posle parčeta čokolade!

Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa
Crna čokolada je poznata kao hrana za uživanje a pored toga ima sjajan sastav.

Banane jer sadrže kalijum, vitamin B6, i biljna vlakna koja mogu poboljšati rad digestivnog sistema. Spanać, brokoli sadrže dosta gvoždja, magnezijuma i biljnih vlakana, koji su vam sada još potrebniji.

Gvoždje je u tim danima bitno da se ne bi osećali umorno. Kako bi se gvoždje bolje apsorbovalo iz hrane, unosite u toku dana dovoljne količine vitamina C. Najbolji izvor vitamina C je citrusno voće. Zatim kivi, crna ribizla i drugo bobičasto voće, šipak, paradajz, zeleno voće i povrće, peršun …

Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa
Vitamin C je posebno značajan u ovom periodu.

Jaja su izuzetna namirnica. Najbolje koristiti u vidu kajgane. Tako da možete napraviti omlet sa povrćem po želji, kao obrok. Žumance sadrži gvožđe, vitamine rastvorljive u mastima, esencijalne masne kiseline… Žitarice celog zrna su sjajan izvor magnezijuma, vitamina B i E. Takođe, žitarice celog zrna će vam pružiti duži osećaj sitosti. Sjajan izbor su integralni pirinač, heljda, kinoa i naravno hleb od integralnog žita.

Hrana koja sadrži serotonin i popravlja raspoloženje: ovas , banane, jaja, čokolada, ananas, losos, leblebije, ćuretina, orašasti plodovi, jogurt i sir.

Šta preporučujem od napitaka

Ono što vam, takođe, može pomoći je topli čaj od kamilice. Zahvaljujući svojim umurujućim svojstvima opustiće vam nervni sistemi poboljšati varenje.

Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa
Kamilica nije samo deo tradicionalne, već i medicine zasnovane na dokazima i zbog toga postoje zvanične monografije za kamilicu.

I na kraju, u današnje vreme, postoji dosta zabluda o ishrani. Ne pratite pomodne savete već one koji će doprineti vašem zdravlju. Telo će vam uvek poslati ispravan signal. Pratite ga, učite od njega i volite ga.

Vlasnik SC Maximum Effect Fitness & Gym. Moj program “ 4 nedelje do promene navika”. Propagira trajne i održive promene u svakodnevnom životu.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…