Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa

Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa

Sadržaj

Da li se ishrana u periodu menstrualnog ciklusa razlikuje od uobičajene ishrane? Da, jer žensko telo svakog svakog meseca prolazi kroz četiri faze i u svakoj ima različite nutritivne potrebe.

Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa je prilagođena

Sada ćemo pričati o namirnicama koje bi trebalo da uključite u jelovnik, a koje da izbegavate za vreme menstrualnog ciklusa. Balansiranom i dobrom ishranom ćete lakše proći kroz ovaj period koji karakterišu brojni neprijatni simptomi. Menstrualni ciklus često prate menstrualni grčevi, glavobolje, nadimanja, bolovi u stomaku i promene raspoloženja. Ono što je najbitnije da svaka žena prati svoj organizam i nauči šta joj prija.

Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa
Menstrualni ciklusi često su praćeni neugodnostima.

Koju hranu izbegavati u periodu menstrualnog ciklusa?

Trebalo bi izbegavati industrijski prerađenu hranu, hranu bogatu šećerima i nezdravim mastima. To bi trebalo i inače izbegavati u pravilnoj ishrani, a ne samo u tim danima. Ishrana treba da bude raznovrsna i kvalitetna da bi svaki deo našeg tela pravilno funkcionisao. Ako žudite za nekim slatkišima probajte da ih zamenite voćem, zdravijim varijantama ovsenih keksića ili sirovih torti i kolača. Recepata zdravih slatkiša ima u izobilju na društvenim mrežama.

Koje namirnice su preporučene u periodu menstrualnog ciklusa?

Namirnice koje su nam tada potrebne su one sa visokim sadržajem triptofana, esencijalne aminokiseline koja učestvuje u proizvodnji hormona. To su namirnice poput jaja, lososa, spanaća, belog mesa, sojinog mleka… One vam mogu pomoći u povećanju nivoa seratonina koji može ublažiti neke od neprijatnih simptoma pms-a.

ishrana u periodu menstrualnog ciklusa
Riblje masti se lakše vare i imaju veću biološku vrednost, nego masti životinja.

Losos ili druga riba su dobrodošli posebno u ovom periodu. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama i vitaminom B12. Ove hranljive materije imaju antiupalna svojsta i mogu vam pomoći u borbi sa menstrualnim grčevima.  Osim lososa, možete da birate i tunu, sardine, pastrmku…

Crna čokolada sa većim postotkom kakaa (preko 70%). One imaju veći procenat magnezijuma, kalijum, bakar i gvožđe i drugih korisnih minerala i oligoelemenata. 1-2 kockice dnevno. Čokolada je jedan od najboljih prirodnih izvora teobromina, blagog stimulansa sličnog po strukturi kofeinu. Za razliku od kofeina, teobromin ne stimuliše jako centralni nervni sistem i ne izaziva nesanicu. Feniletilamin (PEA) oslobađa endorfine u  mozgu. PEA se takođe oslobađa u mozgu kad smo zaljubljeni. To je hormon sreće koji čini da se osećamo prijatno posle parčeta čokolade!

Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa
Crna čokolada je poznata kao hrana za uživanje a pored toga ima sjajan sastav.

Banane jer sadrže kalijum, vitamin B6, i biljna vlakna koja mogu poboljšati rad digestivnog sistema. Spanać, brokoli sadrže dosta gvoždja, magnezijuma i biljnih vlakana, koji su vam sada još potrebniji.

Gvoždje je u tim danima bitno da se ne bi osećali umorno. Kako bi se gvoždje bolje apsorbovalo iz hrane, unosite u toku dana dovoljne količine vitamina C. Najbolji izvor vitamina C je citrusno voće. Zatim kivi, crna ribizla i drugo bobičasto voće, šipak, paradajz, zeleno voće i povrće, peršun …

Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa
Vitamin C je posebno značajan u ovom periodu.

Jaja su izuzetna namirnica. Najbolje koristiti u vidu kajgane. Tako da možete napraviti omlet sa povrćem po želji, kao obrok. Žumance sadrži gvožđe, vitamine rastvorljive u mastima, esencijalne masne kiseline… Žitarice celog zrna su sjajan izvor magnezijuma, vitamina B i E. Takođe, žitarice celog zrna će vam pružiti duži osećaj sitosti. Sjajan izbor su integralni pirinač, heljda, kinoa i naravno hleb od integralnog žita.

Hrana koja sadrži serotonin i popravlja raspoloženje: ovas , banane, jaja, čokolada, ananas, losos, leblebije, ćuretina, orašasti plodovi, jogurt i sir.

Šta preporučujem od napitaka

Ono što vam, takođe, može pomoći je topli čaj od kamilice. Zahvaljujući svojim umurujućim svojstvima opustiće vam nervni sistemi poboljšati varenje.

Ishrana u periodu menstrualnog ciklusa
Kamilica nije samo deo tradicionalne, već i medicine zasnovane na dokazima i zbog toga postoje zvanične monografije za kamilicu.

I na kraju, u današnje vreme, postoji dosta zabluda o ishrani. Ne pratite pomodne savete već one koji će doprineti vašem zdravlju. Telo će vam uvek poslati ispravan signal. Pratite ga, učite od njega i volite ga.

avatar
Vlasnik SC Maximum Effect Fitness & Gym. Moj program “ 4 nedelje do promene navika”. Propagira trajne i održive promene u svakodnevnom životu.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Vaginalni sekret može biti često zdravstveni problem. Na početku važno je da razjasnimo da vagina nije sterilna. U njoj se nalaze milioni mikroba koji čine normalnu vaginalnu floru. Šta je...