Osećaj krivice mame – Nije se s početka obradovala trudnoći

Osećaj krivice mame

Sadržaj

Osećaj krivice mame može dugo da proganja mame… Neke mame su kada su tek saznale da su trudne, osećale strah, nisu bile sigurne žele li tu trudnoću i razmišljale o prekidu trudnoće. Sada imaju osećaj krivice. Ova tema je vrlo delikatna, ali mi je važno da o tome pišem jer je problem koji muči mnoge majke. Kao psihoterapeut, radila sam sa mnogo žena koje su odlične majke, mnogo vole svoju decu, ali se bore sa kajanjem i stidom.

osecaj krivice mame
Kao psihoterapeut, radila sam sa mnogo žena koje su odlične majke, ali se bore sa  stidom.

Da li je ovaj osećaj krivice mame tabu tema?

Neko je rekao da u današnje vreme ne postoje tabu teme. Da više ne postoji ništa o čemu je sramota i zabranjeno pričati. Ali ako razmislimo o osećanjima koja se podrazumevaju kod trudnica, videćemo jasnu zabranu na svako drugo osećanje osim ushićenja i ljubavi. Od žene koja zatrudni a nije srećna zbog toga, očekuje se da to osećanje prikriva. Naročito ako planira da zadrži trudnoću. Jer kako će kasnije, kada svim srcem bude volela svoje dete, živeti sa činjenicom da na početku “nije želela bebu”?

Osećaj krivice mame
Saznanje o trudnoći nije isto što i osećanja prema bebi.

Saznanje o trudnoći nije isto što i osećanje prema bebi

Ponekad okolina, pa i sama majka, razmišljaju na način da “nije želela to dete” koje  sad toliko voli. Ovo je naravno besmislena rečenica. Saznanje o trudnoći nije isto što i osećanja prema bebi. Nije u pitanju „beba“, „dete“ i sve ono što će ta trudnoća kasnije da postane. Niko ne dovodi u pitanje majčina osećanja prema bebi koja raste u stomaku ili bebi koja se rodila. Govorimo o tek saznatoj činjenici da je došlo do oplodnje i da je žena u drugom stanju. Ne postoji biće koje se želi ili ne želi ovde, već tek otpočeta trudnoća. Beba će tek kasnije doći!

Osećaj krivice mame
U pitanju je samo privremeno osećanje straha i nesigurnosti.

Da li je to samo privremeno osećanje?

Drugo, „neželjeno“ je termin koji zvuči konačno, definitivno, koje u sebi nosi promišljenu odluku. A u pitanju je samo privremeno osećanje straha i nesigurnosti. Mi psihološkinje smo možda u maloj prednosti u odnosu na mnoge druge majke. Jer smo uglavnom u miru sa raznoraznim svojim osećanjima i nedoumicama. Ja sam moje blizance beskrajno želela, ali oni su došli u pravom trenutku u mom životu, sa pravim čovekom. Osim toga, ja sam znala šta mi je potrebno. Koji psihološki uslovi, da bih bila srećna majka. Da sam imala bebu ranije, u drugim okolnostima, ne bih možda imala odmah takva osećanja. I to bi bilo u redu.

Osećaj krivice mame
Bez obzira da li ste se obradovali tim dvema uspravnim crtama ili niste, to ne govori ama baš ništa o vama kao majkama.

Poruka mamama

Što se deteta tiče, informacija da se mama dvoumila oko trudnoće u vreme kada je ono začeto sama po sebi ne može nauditi njegovom samopouzdanju niti urušiti sigurnost da je voljen. Ono što ta informacija, izrečena i objašnjena na pravi način, može da uradi je da mu pruži psihološku dozvolu da su sva osećanja koja on sam bude imao u svom životu u redu, dokle god je iskren pred sobom.

Bez obzira da li ste se obradovali tim dvema uspravnim crtama ili niste, to ne govori ama baš ništa o vama kao majkama. O vama kao majkama govori volite li vi vaše dete ili ne, jeste li učinili sve da u trudnoći raste zdravo i bezbedno ili niste. A mnogo je razloga zbog kojih ste mogli osećati dilemu i strah kada ste saznali da ste trudni.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...