Osećaj krivice mame – nije se s početka obradovala trudnoći

Osećaj krivice mame

Osećaj krivice mame može dugo da proganja mame… Neke mame su kada su tek saznale da su trudne, osećale strah, nisu bile sigurne žele li tu trudnoću i razmišljale o prekidu trudnoće. Sada imaju osećaj krivice. Ova tema je vrlo delikatna, ali mi je važno da o tome pišem jer je problem koji muči mnoge majke. Kao psihoterapeut, radila sam sa mnogo žena koje su odlične majke, mnogo vole svoju decu, ali se bore sa kajanjem i stidom.

osecaj krivice mame
Kao psihoterapeut, radila sam sa mnogo žena koje su odlične majke, ali se bore sa  stidom.

Da li je ovaj osećaj krivice mame tabu tema?

Neko je rekao da u današnje vreme ne postoje tabu teme. Da više ne postoji ništa o čemu je sramota i zabranjeno pričati. Ali ako razmislimo o osećanjima koja se podrazumevaju kod trudnica, videćemo jasnu zabranu na svako drugo osećanje osim ushićenja i ljubavi. Od žene koja zatrudni a nije srećna zbog toga, očekuje se da to osećanje prikriva. Naročito ako planira da zadrži trudnoću. Jer kako će kasnije, kada svim srcem bude volela svoje dete, živeti sa činjenicom da na početku “nije želela bebu”?

osećaj krivice mame
Saznanje o trudnoći nije isto što i osećanja prema bebi.

Saznanje o trudnoći nije isto što i osećanje prema bebi

Ponekad okolina, pa i sama majka, razmišljaju na način da “nije želela to dete” koje  sad toliko voli. Ovo je naravno besmislena rečenica. Saznanje o trudnoći nije isto što i osećanja prema bebi. Nije u pitanju „beba“, „dete“ i sve ono što će ta trudnoća kasnije da postane. Niko ne dovodi u pitanje majčina osećanja prema bebi koja raste u stomaku ili bebi koja se rodila. Govorimo o tek saznatoj činjenici da je došlo do oplodnje i da je žena u drugom stanju. Ne postoji biće koje se želi ili ne želi ovde, već tek otpočeta trudnoća. Beba će tek kasnije doći!

Osećanje krivice mame
U pitanju je samo privremeno osećanje straha i nesigurnosti.

Da li je to samo privremeno osećanje?

Drugo, „neželjeno“ je termin koji zvuči konačno, definitivno, koje u sebi nosi promišljenu odluku. A u pitanju je samo privremeno osećanje straha i nesigurnosti. Mi psihološkinje smo možda u maloj prednosti u odnosu na mnoge druge majke. Jer smo uglavnom u miru sa raznoraznim svojim osećanjima i nedoumicama. Ja sam moje blizance beskrajno želela, ali oni su došli u pravom trenutku u mom životu, sa pravim čovekom. Osim toga, ja sam znala šta mi je potrebno. Koji psihološki uslovi, da bih bila srećna majka. Da sam imala bebu ranije, u drugim okolnostima, ne bih možda imala odmah takva osećanja. I to bi bilo u redu.

Osecanje krivice mame
Bez obzira da li ste se obradovali tim dvema uspravnim crtama ili niste, to ne govori ama baš ništa o vama kao majkama.

Poruka mamama

Što se deteta tiče, informacija da se mama dvoumila oko trudnoće u vreme kada je ono začeto sama po sebi ne može nauditi njegovom samopouzdanju niti urušiti sigurnost da je voljen. Ono što ta informacija, izrečena i objašnjena na pravi način, može da uradi je da mu pruži psihološku dozvolu da su sva osećanja koja on sam bude imao u svom životu u redu, dokle god je iskren pred sobom.

Bez obzira da li ste se obradovali tim dvema uspravnim crtama ili niste, to ne govori ama baš ništa o vama kao majkama. O vama kao majkama govori volite li vi vaše dete ili ne, jeste li učinili sve da u trudnoći raste zdravo i bezbedno ili niste. A mnogo je razloga zbog kojih ste mogli osećati dilemu i strah kada ste saznali da ste trudni.

Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…