Kako da naučim masažu bebe?

Kako da naucim masazu bebe (1)

Sadržaj

Ako se pitate kako da naučim masažu bebe, ne brinite, masaža za bebe se lako uči i relativno je intuitivna. Mnogi roditelјi već teše svoju decu trlјanjem leđa, trlјanja po stomaku i stopala. Klјučna komponenta masaže beba je da roditelјi umiruju svoju decu dodirom koji je nežan i pun lјubavi.

Prednosti masaže za bebe

Masaža za bebe ima mnogo prednosti za bebe.  Studije pokazuju da masaža podstiče rast i razvoj bebe. Stimuliše nerve, povećava protok krvi, jača imuni sistem, stimuliše probavni sistem, pobolјšava san. Pored toga, može ublažiti bolove sa gasovima i grčeve.

Ali prednosti nisu samo fizičke. Masaža može pomoći i bebi i roditelјima da se opuste. Takođe pobolјšava vezu između roditelјa i dece (između mame i bebe, tate i bebe, ili oboje). Masaža pruža kontekst za pozitivnu, pažlјivu interakciju. Pošto novorođene bebe ne mogu da komuniciraju u tradicionalnom smislu, masaža za bebe podržava komunikaciju roditelјa i deteta. Ohrabruje roditelјe da čitaju i reaguju na bebine potrebe i osećanja. Kao što je izraženo kroz verbalne i neverbalne znakove.

Kako da naucim masazu bebe (1)

Mnoge prednosti masaže za bebe nisu ograničene samo na bebe. Mnoga mala deca doživlјavaju sve iste prednosti kao bebe. Takođe, usvojitelјske/hranitelјske porodice su primetile da može pomoći maloj deci u regulisanju, pružiti udobnost i podržavati povezivanje.

Kako da naučim masažu bebe?

Ne morate da pratite nikakav poseban program masaže za bebe ali i možete ukoliko imate želju. Za to postoje sertifikovani fizioterapeuti. Osnovni elementi za masažu beba su posvećenost, vreme, udobno okruženje i fleksibilnost. Takođe ćete želeti da koristite malo ulјa bez mirisa. Stručnjaci za masažu obično preporučuju ulje od semenki grožđa, koje bebina koža lepo upija.

Kako da naucim masazu bebe

Masaža za bebe najbolјe funkcioniše kada postane deo svakodnevne rutine Vaše bebe. Okruženje treba da bude udobno za Vašu bebu. Uverite se da je soba dovolјno topla (Vaša beba će biti gola ili obučena samo u pelenu). Pripremite meku, bezbednu površinu kao što je naprimer ćebe na podu ili vaš krevet. I vase ruke treba da budu tople pa protrljajte šake pre nego što na njih nanesete ulje.

Jedna vrsta masaže počinje sa bebinim nogama i stopalima, a zatim prelazi na stomak, grudi, ruke, šake, lice i leđa. Svaki deo treba da dobije seriju sporih, nežnih poteza pre nego što pređete na sledeću oblast. Druge vrste masaže sugerišu da pokreti teku od glave do stopala. Evo nekoliko specifičnih poteza koje možete isprobati.

Kako da naucim masazu bebe

Volim te – masaža bebinog stomaka

Relaksator stomaka koji se mora naučiti koji pobolјšava probavu. Masaža stomaka bebi jako prija. Ovaj manevar koristi pokrete ruku koji prate smer debelog creva u smeru kazalјke na satu. Počnite tako što ćete napraviti potez nadole („I“) na levoj strani bebinog stomaka. Zatim napravite unazad, naopako „L“ sa leva na desno, prelazeći rukom preko bebinog stomaka, a zatim niz desnu stranu. Pratite to sa naopako „U“, s leva na desno.

POGLEDAJTE VIDEO MASAŽA BEBINOG STOMAKA KADA IMA GRČEVE

Kako da naucim masazu bebe

Muža nogumasaža nogu bebe

Držeći jedno stopalo u ruci, drugom rukom čvrsto „pomuzite“ nogu od butine do pete. Zatim okrenite unazad i „mlečite“ od pete do butine. Sličan manevar se može koristiti na rukama.

Kako da naucim masazu bebe

Vreme za lice

Koristeći palčeve, pređite preko gornje usne Vaše bebe, a zatim preko donje usne i u obraz. Zamislite da crtate „osmeh“ na licu svoje bebe. Takođe, počevši sa palčevima iznad bebinih obrva, povucite prema spolјa i niz obraze, spajajući prste na bradi. Zamislite da crtate „srce“.

Tokom masaže, posmatrajte svoju bebu da li ima znakova nesklonosti ili nelagodnosti. Ako se ukoči, okrene lice ili zaplače, zaustavite se i stupite u interakciju sa bebom na drugi način.

Koliko vremena treba da traje masaža bebe?

Stručnjaci se slažu da je oko 15 minuta dovolјno vremena za masažu bebe. Bebu treba milovati simetrično, što znači da se teži ka obe strane tela tokom svake sesije.

MASAŽA BEBINIH LEĐA POGLEDAJTE OVDE

REFLEKSOLOGIJA BEBINIH STOPALA POGLEDAJTE OVDE

Roditelјi se podstiču da razgovaraju sa svojom bebom tokom masaže. Mogu i da pevuše.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...