Kako da naučim masažu bebe?

Kako da naucim masazu bebe (1)

Ako se pitate kako da naučim masažu bebe, ne brinite, masaža za bebe se lako uči i relativno je intuitivna. Mnogi roditelji već teše svoju decu trljanjem leđa, trljanja po stomaku i stopala. Ključna komponenta masaže beba je da roditelji umiruju svoju decu dodirom koji je nežan i pun ljubavi.

Prednosti masaže za bebe

Masaža za bebe ima mnogo prednosti za bebe.  Studije pokazuju da masaža podstiče rast i razvoj bebe. Stimuliše nerve, povećava protok krvi, jača imuni sistem, stimuliše probavni sistem, poboljšava san. Pored toga, može ublažiti bolove sa gasovima i grčeve.

Ali prednosti nisu samo fizičke. Masaža može pomoći i bebi i roditeljima da se opuste. Takođe poboljšava vezu između roditelja i dece (između mame i bebe, tate i bebe, ili oboje). Masaža pruža kontekst za pozitivnu, pažljivu interakciju. Pošto novorođene bebe ne mogu da komuniciraju u tradicionalnom smislu, masaža za bebe podržava komunikaciju roditelja i deteta. Ohrabruje roditelje da čitaju i reaguju na bebine potrebe i osećanja. Kao što je izraženo kroz verbalne i neverbalne znakove.

Kako da naucim masazu bebe (1)

Mnoge prednosti masaže za bebe nisu ograničene samo na bebe. Mnoga mala deca doživljavaju sve iste prednosti kao bebe. Takođe, usvojiteljske/hraniteljske porodice su primetile da može pomoći maloj deci u regulisanju, pružiti udobnost i podržavati povezivanje.

Kako da naučim masažu bebe?

Ne morate da pratite nikakav poseban program masaže za bebe ali i možete ukoliko imate želju. Za to postoje sertifikovani fizioterapeuti. Osnovni elementi za masažu beba su posvećenost, vreme, udobno okruženje i fleksibilnost. Takođe ćete želeti da koristite malo ulja bez mirisa. Stručnjaci za masažu obično preporučuju ulje od semenki grožđa, koje bebina koža lepo upija.

Kako da naucim masazu bebe

Masaža za bebe najbolje funkcioniše kada postane deo svakodnevne rutine Vaše bebe. Okruženje treba da bude udobno za Vašu bebu. Uverite se da je soba dovoljno topla (Vaša beba će biti gola ili obučena samo u pelenu). Pripremite meku, bezbednu površinu kao što je naprimer ćebe na podu ili vaš krevet. I vase ruke treba da budu tople pa protrljajte šake pre nego što na njih nanesete ulje.

Jedna vrsta masaže počinje sa bebinim nogama i stopalima, a zatim prelazi na stomak, grudi, ruke, šake, lice i leđa. Svaki deo treba da dobije seriju sporih, nežnih poteza pre nego što pređete na sledeću oblast. Druge vrste masaže sugerišu da pokreti teku od glave do stopala. Evo nekoliko specifičnih poteza koje možete isprobati.

Kako da naucim masazu bebe

Volim te – masaža bebinog stomaka

Relaksator stomaka koji se mora naučiti koji poboljšava probavu. Masaža stomaka bebi jako prija. Ovaj manevar koristi pokrete ruku koji prate smer debelog creva u smeru kazaljke na satu. Počnite tako što ćete napraviti potez nadole („I“) na levoj strani bebinog stomaka. Zatim napravite unazad, naopako „L“ sa leva na desno, prelazeći rukom preko bebinog stomaka, a zatim niz desnu stranu. Pratite to sa naopako „U“, s leva na desno.

POGLEDAJTE VIDEO MASAŽA BEBINOG STOMAKA KADA IMA GRČEVE

Kako da naucim masazu bebe

Muža nogumasaža nogu bebe

Držeći jedno stopalo u ruci, drugom rukom čvrsto „pomuzite“ nogu od butine do pete. Zatim okrenite unazad i „mlečite“ od pete do butine. Sličan manevar se može koristiti na rukama.

Kako da naucim masazu bebe

Vreme za lice

Koristeći palčeve, pređite preko gornje usne Vaše bebe, a zatim preko donje usne i u obraz. Zamislite da crtate „osmeh“ na licu svoje bebe. Takođe, počevši sa palčevima iznad bebinih obrva, povucite prema spolja i niz obraze, spajajući prste na bradi. Zamislite da crtate „srce“.

Tokom masaže, posmatrajte svoju bebu da li ima znakova nesklonosti ili nelagodnosti. Ako se ukoči, okrene lice ili zaplače, zaustavite se i stupite u interakciju sa bebom na drugi način.

Koliko vremena treba da traje masaža bebe?

Stručnjaci se slažu da je oko 15 minuta dovoljno vremena za masažu bebe. Bebu treba milovati simetrično, što znači da se teži ka obe strane tela tokom svake sesije.

MASAŽA BEBINIH LEĐA POGLEDAJTE OVDE

REFLEKSOLOGIJA BEBINIH STOPALA POGLEDAJTE OVDE

Roditelji se podstiču da razgovaraju sa svojom bebom tokom masaže. Mogu i da pevuše.

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…