Šećerna bolest i dete – Kako posumnjati na dijabetes?

secerna bolest i dete 

Šećerna bolest i dete je tema sve aktuelnija poslednjih decenija. Ako posumnjati na šećernu bolest kod deteta, odvesti ga kod lekara, omogućiti da se dete leči, brže oporavi i vrati normalnom životu?

Šta je Dijabetes mellitus?

Dijabetes mellitus je latinski naziv za šećernu bolest čija je glavna odlika povećanje koncetracije šećera u krvi. Da bismo rekli da neko ima dijabetes, treba da bude preko 11 mmol/l, bez obzira da li je to pre ili posle jela.

Koji oblici dijabetesa postoje?

Postoji više različitih oblika dijabetesa: dijabetes melitus tipa 1 (DM1) koji je u Evropi, pa i kod nas daleko najčešći (ima ga preko 95% dece sa dijabetesom), dijabetes melitus tipa 2 koji je kod nas još uvek redak, a viđamo ga kod gojazne dece, neonatalni dijabetes i adultni oblik dijabetesa melitusa kod mladih (MODY).

secerna bolest i dete 
U našoj zemlji 35,7% dece sa novootkrivenim DM1 dolazi u stanju ketoacidoze, a u uzrastu ispod 5 godina čak 48,7% što je poražavajuće.

Da li je Dijabetes mellitus tipa 1 autoimunska bolest?

Da, dijabetes mellitus tipa 1 je autoimunska bolest multifaktorijalne etiologije. To znači, da se iz nama nedovoljno poznatih razloga, imunski sistem okrene sam protiv sebe i uništi neko svoje tkivo. Kada je reč o DM1, to su beta ćelije gušterače koje luče insulin. Iako su učinjena brojna i velika istraživanja, uzročnici DM1 još uvek nisu jasno definisani. Zbog toga prevencija bolesti, na ovom stepenu naših saznanja, nije moguća.

Kako posumnjati na šećernu bolest kod deteta – znaci šećerne bolesti?

Dakle, bolest ne možemo da sprečimo, ali možemo da je prepoznamo na vreme, kada je dete još uvek u dobrom opštem stanju.  Stoga je od izuzetnog značaja da se na dijabetes misli uvek kada dete uzima više tečnosti nego uobičajeno, kada se budi noću da pije i mokri, kada izlazi često sa časa da bi išlo u toalet. Ako malo dete koje je prestalo da se umokrava noću to ponovo počinje da radi i kada dete gubi  u telesnoj masi, a ima normalan apetit, takođe treba prvo pomisliti na dijabetes.

secerna bolest i dete 
Bolest ne možemo da sprečimo, ali možemo da je prepoznamo na vreme, kada je dete još uvek u dobrom opštem stanju.

Na ovoj stepenici saznanja, DM1 ne možemo da sprečimo, ali možemo da ga prepoznamo na vreme, omogućimo da se izbegne po život opasno stanje, a dete brže oporavi, ranije izađe iz bolnice i vrati normalnom životu.

Šećerna bolest i dete  – Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja vrlo lako tako što se izmeri glikemija iz kapilarne krvi (ubodom u prst) i odredi nivo glukoze i ketona u mokraći. Ako je glikemija povišena, a u mokraći prisutan šećer, reč je o šećernoj bolesti, i dete treba hitno da se primi u bolnicu. Nalaz ketona u mokraći, a bez šećera je normalan nalaz i ne zahteva nikakvo dodatno ispitivanje.

Šećerna bolest je u porastu u svetu i kod nas?

Dijabetes mellitus tipa 1 je u dramatičnom porastu u mnogim zemljama, pa i u našoj. Prema podacima iz literature, 2001. godine u svetu je sa DM1 bilo 154 000 mladih uzrasta ispod 20 godina, dok je 2017 godine broj dece uzrasta do 15 godina iznosio čak 490 000. Na svakih 15-20 godina broj dece i mladih sa DM1 se udvostruči. U našoj zemlji godišnje oboli oko 170 dece. Naš najmlađi bolesnik sa DM1 je imao samo 7 meseci.

Оd posebnog značaja је razvijanje svesti o postojanju i porastu DM1 kod dece svih uzrasta, a naročito male dece, kod roditelja i pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U Srbiji je u periodu od 2000. do 2017. godine u uzrastu dece 0-14 godina, registrovan godišnji porast incidencije od čak 5,9% (Vuković i saradnici, rad publikovan u EJR 2018). Ako se porede 2007. i 2016. godina, vidi se da se incidencija DM1 kod dece u Srbiji udvostručila. Trenutna incidencija DM1 je 11,82/100 000 što Srbiju klasifikuje kao zemlju sa visokom incidencijom DM1 kod dece.

U našoj zemlji 35,7% dece sa novootkrivenim DM1 dolazi u stanju ketoacidoze, a u uzrastu ispod 5 godina čak 48,7% što je poražavajuće (Stanković i saradnici, rad publikovan u JPEM 2020).  Ono što još više zabrinjava je činjenica da visok procenat dece (48% u uzrastu do 5 godina i 25, odnosno 27% u uzrastu 5-11 i 11-19 godina) bude primljeno u bolnicu stanju teške ketoacidoze.  Ova deca se primaju u odeljenja intenzivne nege kao veoma teški i životno ugroženi bolesnici.

secerna bolest i dete 2
Dete treba što pre odvesti kod lekara ako ima znake šećerne bolesti.

Reakcija kada se uoče prvi znaci dijatetesa

Da bi izbegli ovu komplikaciju, neobično je važno da svi koji su u kontaktu sa decom, roditelji, bake i deke, vaspitači u vrtićima, učitelji i nastavnici u školama kao i treneri u sportskim klubovima, misle na šećernu bolest i hitno pošalju dete lekaru ako puno pije, puno mokri i gubi u telesnoj masi.

Načelnik je Odeljenja endokrinologije na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“. Oblasti posebnog interesovanja: kongenitalni hipotiroidizam, dijabetez melitus, endokrinološki prepomećaji nakon terapija malih bolesti.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…