Kako pratiti razvoj bebe u 7. i 8. mesecu – Razvoj kretanja

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu je intenzivan. Ovaj period u razvoju možemo nazvati istraživačkim. Bebe postaju sve više nezavisne i aktivne.

Više ne možete da kažete da ćete zateći bebu gde ste je ostavili, jer kreću za vama.

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu

Bebe sada najveći deo dana provode na podu, u igranju, prevrtanju. U pokušajima da sednu, propuze ili ustanu da stoje. Neke bebe su u tome uspešne i skroz je u redu kada je to urađeno na pravilan način. Onda kada su sve prethodne faze savladane.

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu

Beba sedi bez podrške

Većina beba u ovom uzrastu može sedeti stabilno bez potpore. Onda kad ih u taj položaj stavite. Mogu koristiti ruke za održavanje ravnoteže dok istražuju okolinu.

Preporuka je da posvetite dovoljno vremena tome da dete dođe samostalno u kosi sed. To podrazumeva da beba nauči koso preko boka da se odigne sa podloge. Da se održi rukom i da noge budu u dobrom položaju. U kosom sedu uvek imamo oslonac na jednu ruku, a druga je slobodna da se igra.

Bebe će radije odabrati da se oslone na guzu i imaju slobodne ruke (a roditelji će to podsticati). Obzirom da se time opterećuje kičma, vodite računa da ne provodi mnogo vremena u tom sedećem položaju. To vreme možete da ograničite na vreme kada beba jede čvrstu hranu, da to bude u hranilici. Kroz uvođenje novih namirnica beba razvija svoje čulo ukusa i upoznaje se sa novim teksturama hrane.

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu

Puzanje bebe

Većina beba puzaju u ovom uzrastu i postaju sve veštije u ovoj veštini. Važno osigurati sigurno okruženje za istraživanje. Puzanje bebe se odnosi na različite vidove kretanja.

Nekada beba puzi kao vojnik koji se vuče po podu a jednom stranom vuče u pokret. Levom rukom povuče a ostatatak tela prati, na primer, ili se više odguruje jednom nogom. To je tako zato što je bebina karlica još nisko na podu i potrebno je vreme da se ona podigne. Da mišići trupa dovoljno ojačaju i da beba zauzme pravilan položaj na kolenima i oslonjenim šakama.

Stajanje bebe uz potporu

Neka deca mogu početi pokušavati da stoje uz potporu. Pri ustajanju se rukama podižu za nameštaj, ograde ili roditeljsku ruku. Tada roditelji najčešće ohrabruju bebe da u tome nastave i svojim reakcijama podstiču bebe. Obzirom da je to period kada se razvijaju zaštitne reakcije – izbacivanje ruke pri padu, provedite dovoljno vremena u spuštanju bebe u kosi sed, na ruku, da nauče da tako padaju.

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu

Razvoj fine motorike u 7. i 8. mesecu bebe

Bebe u ovom uzrastu su sve vešće u hvatanju različitih predmeta i istraživanju njihove teksture, oblika i funkcionalnosti.

Bebe mogu pokazati interesovanje za igračke koje se kreću ili proizvode zvuke. Ovo može biti sjajan način za podsticanje radoznalosti i razvoja koordinacije ruka-oko. Interaktivne igračke koje podstiču razmišljanje i rešavanje problema mogu biti odlična opcija za ovaj uzrast. Ovo pomaže u razvoju kognitivnih veština. Vodite računa da igračke budu prilagođene uzrastu zbog detetove sigurnosti.

Nastavite čitanje priča i interakciju s bebom kako biste podstakli njen razvoj govora. Pratite njihovu pažnju i interese. Pružite im podršku i usmeravanje u istraživanju sveta oko sebe. Nastavite da negujete njihov socijalni i emocionalni razvoj.

Razvoj bebe u 7. i 8. mesecu

Ne forsirajte bebu

Često se dešava da roditelji kažu da nisu forsirali bebu. A onda kada se uđe u detalje, dođemo do zaključka da su ih ipak stavljali da sede pasivno. Ili hopsali u krilu da osete pod, pa bebe žele da stoje. Ili bebe se podižu u krevecu snagom ruku, na mekoj površini i roditelji to ohrabruju. Umesto da bebu uzmu iz kreveca i spuste je na pod.

Napomena: Kao i u prethodnim fazama razvoja, bebe imaju svoj ritam. Neke bebe mogu dostići svoju samostalnost ranije ili kasnije, što je sasvim u redu. Redovne posete pedijatru i sigurno okruženje za istraživanje pomažu u osiguravanju zdravog razvoja.

Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...