Neprijatan zadah kod dece – 14 mogućih uzroka

neprijatan zadah kod dece

Sadržaj

Neprijatan zadah kod dece, zadah iz usta (halitoza), nije povezan isključivo sa oralnom higijenom. Može biti posledica nekog drugog stanja. Šta može biti uzrok?

Saznajte i kako sprečiti i kako se  rešiti neprijatnog zadaha kod dece.  Kao i, koje su prirodne metode protiv neprijatnog zadaha.

Zašto se javlja neprijatan zadah kod dece?

Najčešći razlozi zbog kojih se javlja neprijatan zadah kod dece su:

 • Nepravilna oralna higijena.
 • Kvarni zubi (pojava karijesa).
 • Gingivitis (zapaljenje desni).
 • Suvoća usne duplje (smanjeno lučenje pljuvačke).
 • Dehidracija.
 • Stomatitis kod dece.
 • Mehaničke i traumatske povrede mekih tkiva usne duplje.
 • Ishrana bogata proteinima.
 • Loše navike poput sisanja palca ili cucle.
 • Infekcije gornjih disajnih puteva.
 • Gljivične infekcije usne duplje (kandidijaza).
 • Gastroezofagealni refluks.
 • Upotreba lekova koji dovode do neprijatnog zadaha.
 • Neotkriven dijabetes.

neprijatan zadah kod dece

Nepravilna oralna higijena uzrok neprijatnog zadaha kod dece

Pravilna oralna higijena je važna ne samo za zdravlje zuba, već i za zdravlje mekih tkiva usne duplje. Redovnim pranjem zuba i upotrebom konca i interdentalnih četkica, uklanja se veći broj bakterija, ali i ostaci hrane koji su slepljeni za zube nakon obroka. Zube treba prati najmanje dva puta dnevno. Treba voditi računa i o upotrebi adekvatne četkice za zube i dobre paste za zube.

Ukoliko vaše dete ima poteškoća sa pranjem zuba, budite tu da nadgledate pranje. Možete pustiti neku pesmu koju voli u trajanju od najmanje tri minuta. I za to vreme, dok pesma traje, mališan bez prestanka treba prati zube.

Zadah kod dece i kvarni zubi, karijes 

Preskakanje pranja zuba dovodi do povećanog broja bakterija i do njihove povećane aktivnosti. Bakterije se lepe za zube, stvaraju kiseline koje razaraju zubnu strukturu. Tako nastaje šupljina, odnosno karijes. U toj rupi u zubu se nalaze bakterije, ali i ostaci hrane koji se raspadaju i dovode do pojave neprijatnog zadaha. Važno je ne čekati da zub zaboli. Treba ići stomatologu na redovne kontrolne preglede. Tako će se pojava neprijatnog zadaha kod dece zbog kvara sprečiti.

neprijatan zadah kod dece

Gingivitis, zapaljenje desni uzrok neprijatnog zadaha kod dece

Gingivits je takođe stanje, koje se pravilnom oralnom higijenom i redovnim stomatološkim pregledima može sprečiti. Bakterije koje se gomilaju uz desni se vremenom stvrdnu sa ostacima hrane i mineralima iz pljuvačke. Ta čvrsta naslaga se nazuva zubni kamenac.

Zubni kamenac se lako i bezbolno skida utlrazvučnim aparatom. On razbija naslage pod pritiskom jakog mlaza vode. Ukoliko dete ima loš zadah, uz to crvene i otečene desni, ili zubni kamenac, vreme je za posetu stomatologu.

Suvoća usne duplje, smanjeno lučenje pljuvačke, uzrok neprijatnog zadaha kod dece

Suvoća usne duplje se naziva kserostomija. Predstavlja stanje u kojem je smanjeno lučenje pljuvačke. Lučenje pljuvačke se smanjuje prilikom spavanja, što dovodi do jutarnjeg zadaha. Jutarnji zadah se pogoršava ukoliko dete spava sa otvorenim ustima. Spavanje sa otvorenim ustima dodatno isušuje usnu duplju i dovodi do nastanka zadaha. Hrkanje i disanje na usta, umesto na nos, takođe mogu dovesti do pojave lošeg zadaha.

Dehidratacija razlog zadaha kod dece

Pojačan osećaj žeđi, mokraća jakog mirisa, tamno žute boje. Zatim, smanjeno pražnjenje bešike, suva usta i osećaj umora jesu znaci dehidratacije.

Potrebe za vodom:

 • Do 10 kg. je 100 ml-kg tt
 • Od 10 do 20 kg je 1000 ml + 50 ml za svaki kg tt > 10
 • Veća od 20 kg je 1500ml + 20 ml za svaki kg tt > 20

Stomatitis kod dece i neprijatan zadah

Bilo da je u pitanju Herpes simplex infekcija kod dece, pojava afti u ustima ili žvala (angularni heilitis), može doći do nastanka lošeg zadaha. Lečenjem uzroka, nestaće i neprijatan zadah.

neprijatan zadah kod dece

Mehaničke i traumatske povrede mekih tkiva usne duplje 

Brojni su razlozi za pojavu ranica u ustima koje mogu dovesti do neprijatnog zadaha. Najčešće su u pitanju slučajni ugrizi za sluzokožu obraza, rane koje nastaju prilikom pada ili udarca. Zatim, korišćenje neadekvatne četkice za zube sa oštrim vlaknima ili upotreba oštrih predmeta poput čačkalica. Promene koje su male zarastaju same od sebe, dok je za veće promene potrebna poseta stomatologu.

Ishrana bogata proteinima kao uzrok neprijatnog zadaha kod dece

Hrana bogata proteinima poput mesa, jaja, ribe i sira može izazvati loš zadah. Dodavanje luka prilikom kuvanja svakog jela takodje. Ali i preterana konzumacija ugljenih hidrata, kikiriki putera i soseva za testeninu. Ovakav zadah prolazi nakon pranja zuba. Ali se ishrana može prilagoditi svakom detetu pojedinačno, uz saradnju sa pedijatrom ili nutricionistom.

Loše navike poput sisanja palca ili cucle kao uzrok zadaha kod dece

Na rukama, i na cucli se nalazi mnoštvo bakterija koje nastavljaju svoj razvoj unutar ustiju dece. Treba na vreme iskoreniti ove loše navike. I na taj način, sprečiti pojavu otvorenog zagrižaja zbog sisanja palca, nastanak karijesa i gingivitisa.

Infekcije gornjih disajnih puteva uzrok neprijatnog zadaha kod dece

Prehlada ili grip mogu izazvati loš zadah kod dece. Kao i sinuzitis, tonzilitis , bronhitis ili upala pluća (pneumonia). Problem sa zadahom može nastati i kada dete prilikom igre ugura igračku ili neki čvrst predmet u nos. Time zablokira disajne puteve. Tada disanje na nos otežano. Dete diše na usta, što dodatno isušuje usnu duplju. Uklanjanjem primarnog problema, nestaje i loš zadah.

neprijatan zadah kod dece

Gljivične infekcije usne duplje (kandidijaza) 

Gljivične infekcije izazvane Candidom Albicans dovode do stvaranja žuto-belih naslaga na jeziku, obrazu ili desnima. Ove promene su jakog karakterističnog mirisa i rešavaju se primenom antifungalnih lekova. U početku gljivične infekcije, nema karakterističnih simptoma. Dete je uznemireno, loše spava i slabije jede. Kasnije dolazi do osećaja peckanja, lošeg zadaha i bola pri gutanju.

Gastroezofagealni refluks kao uzrok neprijatnog zadaha kod dece

Gastroezofagealni refluks je stanje kada se stomačni sadržaj vraća iz želudca u jednjak. Time izaziva zapaljenje i oštećenje jednjaka. Ukoliko stomačni sadržaj dospe u usnu duplju, oštećuje zubnu gleđ. Izaziva crvenilo sluzokože i osećaj peckanja, kao i neprijatan zadah. Terapija se sprovodi upotrebom lekova i hirurškim putem.

Upotreba lekova 

Lekovi mogu dovesti do lošeg zadaha tako što se razlažu u krvotoku. Ili deluju na nervni sistem i dovode do smanjenog lučenja pljuvačke. Neki od njih su: dimetil sulfoksid, cistamin, nitrati i nitriti, disulfram. Ali i penicilamin, paraldehid, fenotijazin.

Neotkriven dijabetes i neprijati zadah kod dece

Nelečeni dijabetes dovodi do smanjenjenog lučenja pljuvačke, pa nastaje suvoća ustiju. Tada su zubi skloniji nastanku karijesa, ali i gingivitisu i parodontopatiji. U pljuvačci dijabetičara se nalazi povišen nivo glukoze. Nju bakterije u ustima koriste za svoju ishranu i produkciju kiselina koje menjaju pH unutar usne duplje. Zadah koji podseća na voće može biti znak da je u pitanju dijabetična ketoacidoza.

Osobama sa dijabetesom se naročito preporučuju redovni kontrolni pregledi kod stomatologa. Kao i održavanje pravilne oralne higijene. Deca, ali i odrasli sa kontrolisanim dijabetesom mogu imati zdrave zube i zdrave desni. Ali, uz veliki trud i dobru saradnju sa stomatologom.

Kako sprečiti i kako se  rešiti neprijatnog zadaha kod dece?

 • Neprijatan zadah je problem sa kojim se većina roditelja sreće. Redovnim odlascima kod stomatologa se može sprečiti. On će popraviti zube, ukloniti kamenac i dati savete kako održavati pravilnu higijenu.
 • Balansirana ishrana i dovoljno tečnosti takođe mogu biti mere prevencije. Ali ujedno, i rešenje problema. Treba izbegavati slatkiše u većim količinama, grickalice i gazirana pića. Slušati savet pedijatra i nutricioniste.
 • Pravilna oralna higijena jeste navika koju roditelj treba da prenese detetu i u prvim godinama života. Roditelji bi trebali da nadgledaju pranje zuba. Loše navike poput sisanja palca i igrački se trebaju na vreme iskoreniti. Da ne bi došlo do ortodontskih anomalija i karijesa na zubima.
 • Oboljenja i lekovi koji su razlog neprijatnog zadaha kod dece se koriguju. Naravno, uz konsultacije sa lekarom. Pojačana oralna higijena se savetuje svim pacijentima.

Bitno je zapamtiti da univerzalnog leka nema. Potrebno je suzbiti loš zadah rešavanjem primarnog problema, koji je doveo do nastanka neprijatnog zadaha.

neprijatan zadah kod dece

Prirodne metode protiv neprijatnog zadaha

Osnovno je rešiti uzrok neprijatnog zadaha. Ova sredstva mogu u međuvremenu pomoći.

 • Ispiranje usta čajem od nane, žalfije, kamilice ili majčine dušice.
 • Ispiranjem usta mešavinom 3% hidrogena i vode u osnosu 1:4. Mera može biti mala kašika. Mućkati tridesetak sekundi, a zatim ispljunuti.
 • Napravite slanu vodu tako što u čašu tople vode dodate kašičicu soli pa time promućkajte usta.
 • Sprej protiv lošeg zadaha možete kupiti u apoteci. Proverite za koji je uzrast predviđen.
avatar
Doktor stomatologije, posebne sfere interesovanja su joj iz oblasti dečje stomatologije, parodontologije i parodontalne hirurgije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...