Stomatitis kod dece – 5 uzroka za upalni proces u ustima

Stomatitis kod dece

Sadržaj

Stomatitis kod dece nije retka pojava. Gotovo da nema deteta koje bar jednom ne doživi ovu neprijatnost. Stomatitis je upalni proces u ustima  koji se javlja pod dejstvom različitih faktora.

Stomatitis kod dece

Zapaljenje može zahvatiti usne, desni(gingivu), sluzokožu obraza, nepca, grla i jezika. Promene su vrlo bolne i deca postaju neraspoložena, u nekim slučajevima odbijaju da jedu i piju.

Stomatitis kod dece

Sve ovo unosi nemir i brigu  roditeljima, ali nema razloga za zabrinutost. Sa adekvatnom terapijom, zapaljenje usne duplje se brzo povlači. Ne ostavlja za sobom baš nikakve posledice.

Uzrok stomatitisa kod dece

 1. Virusne, bakterijske ili gljivične infekcije.
 2. Alergijske reakcije.
 3. Loša oralna higijena.
 4. Mehaničke i traumatske povrede mekih tkiva usne duplje.
 5. Imunološki poremećaji.

Virusne, bakterijske i  gljivične infekcije izazivači stomatitisa kod dece

Herpes simplex virus je najčešći uzrok upalnih procesa unutar ustiju, i on izaziva herpetični gingivostomatitis. Obično se javlja kod dece do  5 godina. U najvećem broju slučajeva, Herpes simplex infekcija se javlja u vidu vezikula (plikova) koje se javljaju u svakom delu usne duplje. Takođe i na usnama i koži oko njih. Praćene su bolom i otokom, brzo pucaju i izuzetno su bolne promene.

Infekcija izazvana herpes simplex virusom traje do 2 nedelje i promene zarastaju bez ožiljaka.

Kod dece koja su preležala ovu infekciju, kasnije, tokom života dolazi do reaktivacije virusa pod dejstvom stresa, oslabljenog imuniteta, sunčevih zraka ili čak menstrualnog ciklusa. Tada klinička slika izgleda manje dramatično, jer se javljaju plikovi na usnama i oko njih, a vrlo retko unutar usne duplje. Zato se i naziva Herpes labialis. Uz primenu adekvatne terapije, i Herpes labialis prolazi bez ožiljaka.

Stomatitis kod dece

Enterovirusi

Enterovirusi poput Koksaki virusa i Enterovirusa 17 mogu izazvati bolest ruku, stopala i usta (hand, foot and mouth disease). Pored toga što se bolni plikovi javljaju unutar usta, javljaju se i na koži lica, šaka i stopala. Obično se javlja kod dece do 10 godina, ali je moguće da se javi i u periodu adolescencije. Period inkubacije traje od 3 do 6 dana, što znači da je virus prisutan, ali ne ispoljava simptome. Nakon 3 do 6 dana, kreću da se javljaju vidljive promene.

Pre nego se pojave plikovi, deca su razdražljiva, moguća je povišena temperatura, malaksalost, gubitak apetita i bol u grlu. Način prenošenja virusa je identičan kao i kod  herpes simplex infekcije.

Način prenošenja je kapljičnim putem, ali se virus nalazi i u stolici, pa treba voditi računa prilikom menjanja pelena, i obavezno prati ruke nakon upotrebe toaleta. Infekcija prolazi za desetak dana i ne postoje lekovi koji utiču na same izazivače ovog oboljenja, ali se može delovati na ublažavanje simptoma upotrebom lekova za snižavanje temperature i  analgetika.  Savetuje se izbegavanje začinjene i vruće hrane, citrusnog voća i gaziranih pića.

Herpangina

Osim bolesti ruku, stopala i usta, entereovirusi su izazivači i herpangine. Herpangina je vrlo karakteristična jer se javljaju bolni ulkusi nalik aftama u zadnjim delovima usne duplje, tačnije na ždrelu. Gutanje je otežano i bolno, temperatura je povišena.

Beličaste promene su okružene  crvenim prstenovima, odnosno crvenim zonama, i nikada se ne nalaze u prednjim delovima ustiju. U proseku dete ima 5  promena nalik aftama na ždrelu, ali može biti prisutan i veći broj. Herpangina prolazi za 5 do 7 dana, i lečenje je simptomatsko. Simptomatskim lečenjem se ublažavaju tegobe. Antibiotike ne treba uključivati na svoju ruku, jer primena antibiotika neće delovati na viruse, već isključivo na bakterije.

Stomatitis kod dece

Pored navedenih virusa, postoje jos nekoliko njih koji mogu izazvati stomatitis

To su:

Bakterije kao izazivači stomatitisa

Bakterijski stomatitisi su ređi u poređenju sa onima izazvanih virusima.

 • Mycoplasma pneumoniae je bakterija koja izaziva infekciju disajnih puteva, ali se simptomi mogu javiti u ustima i na koži.
 • Treponema pallidum je bakterija koja izaziva kongenitalni sifilis.
 • Nekrotični stomatitis je oboljenje koje izazivaju agresivne spirohete i fuziformni bacili. Predisponirajući faktori su loša oralna higijena, imunodeficijentna stanja, neuhranjenost, pušenje, psihički i fizički stres, čak i genetika.

Stomatitis kod dece

Gljivične infekcije kao uzrok stomatitisa

Kandidijaza je najčešće gljivično oboljenje odojčadi i male dece. Izazivač je gljivica Candida albicans, koja se nalazi u gornjim delovima respiratornog trakta i usnoj duplji kao pripadnik normalne flore. Kada se promeni pH sredine u kojoj se ona normalno nalazi, gljivica kreće da se razmnožava i tada stvara probleme.

Obično se javlja kod teških oboljenja, nakon uzimanja velikih doza antibiotika, kortikosteroida i citostatika. Gljivična infekcija je češće prisutna kod nedonoščadi, odojčadi sa nerazvijenim pljuvačnim žlezdama,  kod iscrpljene i bolesne dece.

U početku nema nikakvih simptoma, a kasnije dete postaje uznemireno, loše spava i slabije sisa. Nešto starija deca se žale na osećaj pečenja u ustima, neprijatan zadah. Kao i bol pri gutanju i konzumiranju vruće i začinjene hrane. Pre nego se pojave bele naslage po sluzokoži usta,  javlja se crvenilo sluzokože i jezika. Smanjuje se lučenje pljuvačke, pa je prisutna suvoća ustiju.

Naslage su ovalnog oblika, beličaste boje i karakterističnog mirisa. Sluzokoža ima izgled kao da je poprskana ugrušanim mlekom. Beličasta boja vremenom se gubi, i naslage poprimaju prljavo žutu boju.

Terapija oralne kandidijaze kod dece se sastoji u podizanju imuniteta, tako što se uzimaju vitamini, konzumira hrana bogata proteinima i pije dosta tečnosti. Usta se ispiraju sodom bikarbonom i mikostaticima poput nistatina. Moguće je korišćenje kapi mikostatika, koje se koriste više puta tokom dana.

Stomatitis kod dece

Alergijske reakcije kao izazivači stomatitisa

Alergijske reakcije se javljaju kod dece različitog uzrasta. Alergeni mogu biti sastojci hrane, mikroorganizmi ili medikamenti. Srestva za održavanje higijene usta i zuba takodje mogu izazvati alergijsku reakciju.

Kada alergen ima direktan kontakt sa oralnom sluzokožom, promene su ograničene i nalaze se u jednom delu usne duplje. Najčešće promene zahvataju jezik ili usne. Međutim, u većini slučajeva se alergen resorbuje preko kože ili sluzokože. Tada je zahvaćena cela oralna sluzokoža. Promene se javljaju u vidu otoka, crvenila, plikova, ulkusa ili je prisutno pojačano orožavanje sluzokože. Javljaju se senzacije pečenja, ili bola ukoliko su prisutni plikovi ili ulkusi. Kada je prisutan otok jezika, na bočnim stranama se uočavaju otisci zuba.

Testovi za dokazivanje alergije se rade kako bi se utvrdilo postojanje alergije za određeni alergen. Terapija se sastoji od iskljičivanja određenog alergena iz upotrebe. Takođe i ispiranja usne duplje blagim dezinficijentnim rastvorima.

Aftozni stomatitis

Afte su relativno česte kod dece, ali se njihov tačan uzročnik ne zna. Smatra se da se javljaju zbog slabijeg imuniteta, virusnih i bakterijskih infekcija. Kao i kod endokrinih i digestivnih poremećaja, alergija ili nasleđa.

Afte se javljaju u vidu belo-žutog ulkusa koji je okružen crvenom zonom u vidu prstena. Pre nego li se afta pojavi, na tom mestu se  javlja bol ili osećaj peckanja. Zatim se sluzokoža produbljuje i stvara se afta sa ivicama u nivou sluzokože, ili su ivice nešto više od ostalog dela. Obično se u ustima deteta javlja jedna afta, i to se naziva solitarna afta. Javlja se na  sluzokoži usana, obraza, jezika ili ispod jezika, a retko se može javiti i na napcu.

Pravi aftozni stomatitis nije čest. Praćen je znacima akutne infekcije i sa većim brojem afti. Terapija se sastoji u primeni preparata u vidu rastvora ili masti, koji ubrzavaju epitelizaciju. Neki od njih su borna kiselina, cinkhlorid, gentiana violet, hlorheksidin.

Stomatitis kod dece

Loša oralna higijena kao uzrok stomatitisa

Loša oralna higijena može uzrokovati pojavu stomatitisa zbog nakupljanja naslaga i bakteija na zubima. Zato je važno koristiti adekvatnu tehniku pranja zuba, najmanje dva puta dnevno. Kotistiti četkicu za zube sa mekim i gustim vlaknima, i voditi računa o sastavu unutar pasti za zube. Korišćenje konca i interdentalne četkice je obavezno.

Mehaničke i trumatske povrede mekih tkiva usne duplje  kao uzrok nastanka stomatitisa

Povrede poput opekotina, ugriza ili oštećenja sluzokože mogu dovesti do stomatitisa kod dece. Promene se javljaju u vidu ugriza, ogrebotina, razderotina ili  nalik aftama. Praćene su bolom, osećajem žarenja ili peckanja. Moguć je nastanak otoka, krvarenja ili hematoma. Iz tog razloga je bitno  kontrolisati dete prilikom žvakanja hrane. Kao i pranja zuba i korišćenja cevčica za piće i čačkalica.Terapija mehaničkih i traumatskih povreda se sastoji od  primene antiseptika i sredstava za ubrzavanje epitelizacije.

Imunološki poremećaji uzročnici stomatitisa

Deca sa oslabljenim imunim odgovorom imaju veće šanse za pojavu stomatitisa. To su deca sa autoimunim oboljenjima ili deca koja primaju hemoterapiju. Neka od autoimunih oboljenja su Lupus eritematozus, Celijakija, Sjogrenov sindrom i Behčetova bolest.

Simptomi stomatitisa kod dece

 • bol
 • peckanje u ustima
 • crvenilo sluzokože
 • plikovi ili čirevi
 • ulkusi
 • otok
 • pojačana deskvamacija(orožavanje) sluzokože
 • pojava zadaha
 • povišena temperatura

Navedene promene mogu dovesti do dehidratacije i do otežanog konzumiranja hrane. U težim slučajevima se javlja malnutricija (neuhranjenost).

Stomatitis kod dece

Lečenje stomatitisa kod dece

Lečenje zavisi od uzroka. Kod alergijskog stomatitisa je bitno isključiti alergen iz upotrebe. Kod drugih vrsta primenjuju se preparati za podizanje imuniteta. Isto, sredstva za ispiranje usta, gelovi i masti za ubrzavanje epitelizacije/zarastanja rane. Antigljivična sredstva se koriste kod infekcije izazvane kandidom.

Prevencija stomatitisa kod dece

Neke od mera prevencija su:

 • Pravilna oralna higijena. Decu je potrebno naučiti pravilnoj oralnoj higijeni i kontrolisati ih tokom pranja zuba.
 • Zdrava ishrana. Izbalansiranom ishranom utičemo na imuni sistem tako što ga jačamo i time smanjujemo šansu od nastanka stomatitisa.
 • Hidratacija. Potrebno je da dete unosi dovoljnu količinu tečnosti. I tako se smanjuje šansa od dehidratacije, suvih usta, ali i iritacije.
 • Pravilno korišćenje pribora za jelo. Deca bi trebala da imaju svoj pribor za jelo i svoje čaše. Korišćenje zajedničkog pribora, ili čaša dovodi do prenosa infekcija. Samim tim i do pojave stomatitisa.
 • Redovne posete stomatologu. Stomatolog će utvrditi sve potencijalne probleme unutar ustiju, dati savet o pravilnoj oralnoj higijeni i prevenciji. Detaljnim pregledom, stomatolog će utvrditi da li su potrebne dalje posete lekarima drugih grana medicine.
avatar
Doktor stomatologije, posebne sfere interesovanja su joj iz oblasti dečje stomatologije, parodontologije i parodontalne hirurgije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...