Odgovori na 11 pitanja u vezi sa negom trudnice

u vezi sa negom trudnice

Sadržaj

Pitanja u vezi sa negom trudnice su brojna. Ovo su najčešća pitanja na koje vam dajemo odgovor. Koji su spa tretmani bezbedni tokom trudnoće, a koje treba da preskočite?

Pitanja u vezi sa negom trudnice

Od manikira i pedikira do prenatalne masaže, su sjajni načini za smanjenje stresa u trudnoći. Ali verovatno ste čuli i neke strašne glasine. Farba za kosu uzrokuje urođene defekte, pedikir izaziva porođaj, itd. To bi vas moglo navesti da dvaput razmislite o svojoj sledećoj spa sesiji. Dakle, šta je urbana legenda, a šta činjenica? Postoji toliko mitova o tome šta nije bezbedno, da je teško znati u šta verovati. Evo istine koja razbija mitove o korišćenju tretmana za negu.

u vezi sa negom trudnice

Farbanje kose u trudnoći, da ili ne?

Dakle, niste rođeni sa onim suncem obasjanim odsjajima u kosi? Trudnoća ne mora da odaje Vašu malu tajnu. Postoji mnogo hemikalija koje se koriste u farbanju kose. Nijedna dobro osmišlјena studija nije pronašla nikakvu direktnu vezu sa urođenim defektima kod dece I farbanjem kose. Iako ne želite da budete stalno izloženi, farbanje kose jednom ili dva puta verovatno neće biti veliki problem.  Da biste bili sigurni, sačekajte do drugog ili trećeg tromesečja, kada  većina glavnih organa Vaše bebe završi sa razvojem. Pramenovi na foliju nose manji rizik da hemikalije dopru kroz vašu kožu.

Zaklјučak: Sačekajte do drugog i trećeg trimestra.

u vezi sa negom trudnice

Masaža u trudnoći

Masaža je fantastična stvar tokom trudnoće. Pomaže u smirivanju stresa, pobolјšanju cirkulacije i ublažavanju bolova. Važno je da terapeut bude upućen u promene tela tokom trudnoće. Ako želite da ležite na stomaku, potražite banje koje nude posebne stolove sa izrezom za trudnički trbuh. U suprotnom, verovatno ćete biti na boku. Skloni ste mučnini? Kažite. Vaš terapeut može odlučiti da koristi ulјe bez mirisa.

Zaklјučak: Bezbedno za planiranje u bilo kom tromesečju. Neophodno je da terapeut bude stručan za rad sa trudnicom.

Da li je bezbedno belјenje zuba u trudnoći?

Ako razmišlјate da osvetlite svoj osmeh tokom trudnoće, možda ćete želeti da sačekate. Izbelјivanje zuba nikada nije proučavano radi bezbednosti tokom trudnoće. Tako, stomatolozi ne znaju da li je belјenje bezbedno ili nebezbedno. Pošto je to elektivni tretman, logično je samo sačekati do porođaja. Štaviše, Vaše desni mogu biti osetlјivije i sklone krvarenju zbog hormonalnih promena. Kod nekih trudnica izbelјivanje može dodatno iritirati ova osetlјiva područja.

Zaklјučak: Preskočite.

u vezi sa negom trudnice

Manikir i pedikir u trudnoći

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali smatrali su da su manikir i pedikir potpuno u redu tokom trudnoće. Vaši nokti sada rastu i postaju jači, zato iskoristite prednosti. Iako lak sadrži tragove jakih hemikalija, oni se ne apsorbuju u Vašim noktima. Nikada nisu bili povezani sa urođenim defektima kod beba. Verovatniji problem? Mučnina, posebno ako salon nije dobro provetren. Neka od tih isparenja su prilično jaka. Zamolite da sednete pored vrata ili prozora.

Zaklјučak: Bezbedno za planiranje u bilo kom tromesečju.

Hidromasažne kade, parne sobe i saune u trudnoći

Ako Vas kupanje opušta, preskočite đakuzi i umočite se u (toplu, a ne prevruću) kupku. Samo na kratko! Znamo da je povećana osnovna temperatura povezana sa urođenim defektima, posebno u prvom tromesečju. Većina vrućih kada je preko 37,7C, plus obično ste potpuno potoplјeni od vrata nadole. Takođe izbegavajte parne sobe i saune. Višak toplote i pare može izazvati i vrtoglavicu.

Zaklјučak: Preskočite.

u vezi sa negom trudnice

Kozmetički tretman za lice trudnica

Pitate se šta se dogodilo sa tim takozvanim “trudničkim sjajem” o kojem svi pričaju? Ne postoji način da se predvidi kako će se Vaša koža promeniti tokom ovih devet meseci. Ali, tretman lica može biti odličan način da se koža prilagodi razlikama u teksturi i vlažnosti. Ipak, Vaš ten je sada možda mnogo osetlјiviji, tako da ćete definitivno želeti da preskočite oštre pilinge i mikrodermoabraziju. Verovatno takođe želite da izbegavate proizvode na bazi retinola.

Kao i kod masaže, uverite se da Vaš estetičar zna da li imate veću odbojnost prema mirisima. A kada prođete prvi trimestar, zamolite da Vas podupru jastucima kako ne biste ležali ravno na leđima. Ovaj položaj može usporiti cirkulaciju i izazvati vrtoglavicu.

Zaklјučak: Sigurno je zakazati tretmane, ako preskočite oštre pilinge i mikrodermoabraziju.

Solarijum u toku trudnoće

Ovo bi već trebalo da bude na Vašoj listi zabranjenih tretmana. U slučaju da nije, poželećete da napravite produženu pauzu od solarijuma i kreveta. Zašto? Pa, ako rak kože nije dovolјan razlog, intenzivno izlaganje UV zračenju može ubrzati promenu boje kože tokom trudnoće. Osim toga, postaje prilično vruće pod tim lampama, za koje već znate da mogu biti opasne za Vašu bebu. Ako žudite za malo sunca, izađite napolјe da biste dobili malo prirodnog svetla. Naravno, namazani kremom za sunčanje.

Zaklјučak: Preskočite.

u vezi sa negom trudnice

Depilacija voskom

Iako može biti malo neprijatno, u redu je depilacija voskom tokom trudnoće. Veoma intenzivan bol – posebno kasno u trudnoći – može izazvati kontrakcije. To nije dobro ako još niste prošli 37 nedelјa. Tako da, sigurno ne biste prvi put rezervisali “brazilku” ako je nikada ranije niste imali. Još jedna informacija: Vaša osetlјiva koža može biti podložnija iritaciji. Možda biste želeli da zakažite svoj termin dan ili dva pre nego što planirate da odete na plažu.

Zaklјučak: bezbedno za planiranje u 1. i 2. trimestru. Znajte svoju toleranciju na bol za 3. trimestar!

Dermalni fileri u trudnoći

Odložite injekciju za usne ili zaglađivanje bora dok Vaš mališan ne stigne. Dermalni fileri nisu testirani ili odobreni za upotrebu tokom trudnoće.

Zaklјučak: Preskočite.

u vezi sa negom trudnice

Tetoviranje u periodu trudnoće

Svaki put kada ubrizgate nešto poput mastila u kožu, to povećava rizik od infekcije kože. Takođe možete dobiti HIV ili hepatitis B ili C od igala. I malo je istraživanja o efektima boja za kožu na fetus u razvoju.

Zaklјučak: Sačekajte dok beba ne stigne i završili ste sa dojenjem.

Pirsing tela

Pored rizika od igle, bušenje kože kada se površina Vaše kože širi nije dobra ideja. Imate veći rizik od infekcije ako se rupa od pirsinga proširi. Istezanje može sprečiti da pravilno zaraste. Većina mojih pacijenata na kraju ukloni pirsing na pupku otprilike na polovini trudnoće. Onda kada počnu da vire i da se kače za odeću.

Zaklјučak: Preskočite, barem za sada.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...