Postura tela, kako da popravite držanje tela posle porođaja?

Postura tela

Postura tela je posle porođaja još uvek uslovljena promenama nastalim u trudnoći. Kako da popravite držanje tela, koje je važno za očuvanje zdravlja. Brojne obaveze oko bebe su razlog zašto dugo nakon porođaja žene imaju loše držanje tela. Ono je praćeno bolovima u određenim delovima tela. Dobrom analizom posture i kretanja, možemo dobiti mnoge odgovore. Samim tim i koje korektivne vežbe raditi.

. Bitno je telo posmatrati kao celinu.
Mnoge zdravstvene tegobe se javljaju zbog loše posture tela.

Držanje tela u trudnoći

U periodu trudnoće telo žene menja svoj oblik. Rast stomaka pomera centar težišta tela ka napred. To lančano uslovljava preraspodelu sila koje deluju na naše mišiće i zglobove. Donji deo leđa postaje preopterećen. Centar lumbalne krivine se pomera na gore ka grudnom delu kičme. Grudni deo leđa se povija ka napred zajedno sa ramenima. Vrat dalje prati povijanje, pa se tako i glava lagano pomera ka napred. Karlica se pomera ka napred. Kolena se blago pomeraju unazad. Stopala trpe ogromno opterećenje na svim nivoima.

Sve ove promene dovode posledično do:

  • Napetosti mišića u vratnom delu.
  • Trnjenja ruku.
  • Bolova i napetosti u lopatičnoj regiji.
  • Bolova i napetosti u lumbalnom delu kičme.
  • Bolova sa prednje strane kukova.
  • Bolova u kolenima.
  • Bolova u stopalima.
Postura tela
U prvim danima majčinstva, važno i za vaše zdravlje je pravilno postupanje sa bebom. Podizanje, nošenje, spuštanje…

Postura tela posle porođaja

Nakon porođaja telo je i dalje u takvoj posturi. Potrebno je određeno vreme da bi se telo oporavilo i ponovo poravnalo. Proces oporavka se često prolongira usled mnogobrojnih obaveza oko novorođenčeta. Često hranjenje bebe, podizanje, nošenje, kupanje, presvlačenje bebe i slično, zahteva dosta snage i izdržljivosti mišića koju porodilja objektivno nema. To je ujedno i razlog zašto dugo nakon porođaja žene imaju loše držanje tela praćeno bolovima u određenim delovima tela. To je takođe razlog zašto žene mogu da dobiju dijastazu, kilu ili prolaps organa male karlice dosta kasnije nakon porođaja. Često se tada trudnoća i porođaj ne uzimaju u obzir kao faktor koji je doprineo tim pojavama. Međutim, promene koje nastaju u trudnoći i traume tkiva koje nastaju u toku porođaja (epiziotomija, pucanje tkiva, carski rez i slično) imaju veliki uticaj na naš lokomotorni aparat (telo). Zato je od izuzetne važnosti da svaka žena prođe proces rehabilitacije nakon porođaja.

Postura tela
Ono što se događa u jednom delu tela, lančano utiče i na sve ostale delove tela.

Korekcija držanja tela

Kada je u pitanju korekcija držanja tela, prvi korak je analiza držanja tela i kretanja. Potrebno je tačno utvrditi odstupanja u držanju i obrascima kretanja. Potrebno je utvrditi koji mišići su slabi, a koji preaktivirani.

Prve korektivne vežbe koje se uvode jesu vežbe disanja. Respiratorna dijafragma je mišić koji u trudnoći nije u mogućnosti da radi efikasno. Usled rasta bebe u stomaku, sve je manje mesta za ekspanziju respiratorne dijafragme pri aktu udaha.

Drugi razlog zašto je važno povratiti funkciju respiratorne dijafragme nakon porođaja, jesu mišići karličnog dna. Karlično dno se u postporođajnoj rehabilitaciji smatra, zbog svoje funkcije, drugom dijafragmom.  Respiratorna dijafragma i mišići karličnog dna se nalaze u jakoj povratnoj sprezi. Ukoliko respiratorna dijafragma ima smanjenu funkciju, to će uticati i na mišiće karličnog dna. I obrnuto.

6 ZAŠTITNIH POLOŽAJA POSLE POROĐAJA POGLEDAJTE OVDE

Ono što se događa u jednom delu tela, lančano utiče i na sve ostale delove tela.
Svakoj mami stručnjak će odrediti adekvatne vežbe.

Vežbe su lek za jačanje trbušnih i leđnih mišica za bolju posturu

Trbušni mišići su takođe grupa mišića koja nije u mogućnosti da funkcioniše efikasno u trudnoći. Kako beba raste, oni se rastežu. Često do neverovatnih granica. Zato je važno povratiti funkciju trbušnih mišića. Često se usled trudnoće, porođaja i operacija poremeti automatska regulacija trbušnih mišića. To može da uzrokuje pojavu bola u leđima. Trbušni i leđni mišići zajedno čine mišićni korset koji obavija trup. Zato je važno da snaga i funkcija ove dve mišićne grupe bude u balansu.

Kod lošeg držanja tela obično se nalaze slabi i disfunkcionalni trbušni mišići. Zatim preaktivirani, a samim tim sve slabiji mišići leđa. Zatim slabost ramenog pojasa. To je razlog zašto porodilje pri nošenju instinktivno stavljaju bebu na kuk. Podmetanjem kuka dobijaju dodatni oslonac. Međutim, takvo asimetrično nošenje, posebno uvek na jednoj strani, vodi ka produbljivanju posturalnih problema. Da bi se beba nosila na kuku, potrebno je gurnuti kukove ka napred. To vodi ka još pogrbljenijem držanju kičme. Trbušni mišiće i dalje slabe kod takve posture. Vremenom dolazi do atrofije mišića gluteusa. Gluteus u takvoj poziciji nema optimalan položaj za svoje funkcionisanje. Kada dođe do smanjene funkcije gluteusa, dolazi do pojave preteranog rada manjih mišića koji se nalaze u dubljim slojevima. Posledica može biti bol u predelu trtične kosti.

TRUDNIČKI STOMAK USLED SLABOSTI TRBUŠNIH MIŠIĆA I VEŽBE POGLEDAJTE OVDE

PRIKAZ VEŽBI ZA VRATNO RAMENI POJAS POGLEDAJTE OVDE

Ono što se događa u jednom delu tela, lančano utiče i na sve ostale delove tela.
Bitno je telo posmatrati kao celinu.

Dobra analiza posture i kretanja

Dobrom analizom posture i kretanja možemo dobiti mnoge odgovore. Bitno je telo posmatrati kao celinu. Ono što se događa u jednom delu tela, lančano utiče i na sve ostale delove tela.

Brinite o svom telu. Brigom o telu, negujete i svoj duh. To su neodvojive spone za koje su još stari rimljani znali. Mens sana in corpore sano.

Profesor sporta i fizičkog vaspitanja i sertifikovani trener za korektivno vežbanje u trudnoći i postporođajnu rehabilitaciju. Kreator je programa vežbanja Postporođajna rehabilitacija.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…