Problemi sa kožom novorođenčeta i kako ih rešiti

Problemi sa kožom novorođenčeta

Sadržaj

Problemi sa kožom novorođenčeta su česta pojava, svako novorođenče će se u ovoj ili drugoj meri suočiti sa njima. Ovi problemi nastaju zbog prilagođavanja na novu sredinu. Tokom intrauterinog razvoja beba se nalazi u vodenoj sredini sa konstantnom temperaturom. Posle rođenja telo treba da se prilagodi vazdušnoj sredini zasićenoj mikroorganizmima sa nižom temperaturom. Koža novorođenčeta je tanka i delikatna. Zato je važno je obezbediti odgovarajuću negu bebine kože. To će pomoći da se lakše nosi sa pelenskim osipom, suvoćom, perutanjem, iritacijom, aknama kod beba i drugim nevolјama.

PROMENE NA KOŽI NOVOROĐENČETA PROČITAJTE OVDE

Koža novorođenčeta

Koža novorođenčadi sastoji se od samo 3 sloja: bazalnog, bodlјikavog i rožnatog. Ostali slojevi se formiraju malo kasnije. Još jedna fiziološka karakteristika kože beba je visok sadržaj vode i mnogo krvnih sudova sa tankim propustlјivim zidovima. Zbog toga je dečija koža toliko podložna alergijskim reakcijama.

Problemi sa kožom novorođenčeta

Koža je jedan od prvih organa koji prolazi kroz strukturne promene. Najvažnije promene koje prilagođavaju kožu spolјašnjoj sredini dešavaju se tokom prvih 6-8 nedelјa života deteta. Dolazi do povećanja gustine ćelija stratum corneuma i povećanje deblјine epidermisa i povećanje barijerne funkcije kože novorođenčeta. Takođe do smanjenja rizika od prodiranja patogenih mikroorganizama, održavanja optimalne telesne temperature,kao i smanjenja transepidermalnog gubitka vlage. Ovi faktori mogu uticati na razvoj nekih stanja kože, ali nisu znaci bilo koje bolesti.

Koliki je pH kože novorođenčeta?

U prvim danima nakon rođenja, koža novorođenčeta ima neutralan pH od 7. Ali nakon 2-3 meseca prelazi u kiseliju – ovo značajno povećava zaštitna svojstva epidermisa.

Funkcije kože novorođenčeta

Koža novorođenčeta, kao i koža odrasle osobe, ima nekoliko funkcija. Veoma je slabo razvijena, pošto je dermis veoma delikatan, ph neutralan, a lipidni sloj nedovolјan. Kroz kožu, 10 puta više kiseonika prodire u telo bebe nego u telo odrasle osobe. Znojne žlezde počinju da rade u potpunosti do 3 godine. Termoregulaciona funkcija je takođe slabo razvijena, jer znojne žlezde nisu razvijene. Sintetička funkcija (npr. proizvodnja vitamina D), počinje da funkcioniše tek 3-4 nedelјe od rođenja. Taktilna funkcija je normalno razvijena.

Problemi sa kožom novorođenčeta

Boja kože novorođenčeta

Po rođenju, u prvim satima života, epidermis može biti taman, sa plavičastom ili lјubičastom nijansom. Ova karakteristika se objašnjava još uvek slabom cirkulacijom krvi. U budućnosti, hemoglobin u krvi raste, koža bebe svetli i dobija crvenu nijansu. Nakon 2-3 dana, crvenilo nestaje, boja kože se ponovo menja i može dobiti žutu nijansu. Normalna ružičasta ili bela boja kože kod beba pojavlјuje se do kraja prve nedelјe života.

Koji su problemi sa kožom novorođenčeta?

Ovo su tipični problemi kože novorođenčeta sa kojima se susreću roditelji.

Eritem na koži novorođenčadi

Ovo je tipična i prva reakcija novorođenčeta na svet oko sebe. Izražava se lokalnim crvenilom, koje može biti praćeno malim osipom. To je varijanta norme, nestaje u roku od 1-2 dana, nije potrebno lečenje.

Nega kože pupčane rane kod beba

To se tiče apsolutno svih roditelјa, pa ga je potrebno pažlјivo i pravilno sprovesti kako bi se izbegle takve komplikacije kao što je omfalitis (upala pupka). Nega pupčane vrpce i pupčane rane mora se obavlјati svakodnevno. Najčešće, ostatak pupčane vrpce otpada na 4-5 dana, a pupak je potpuno zacelјen za oko 10-14 dana. Da bi se proces zarastanja odvijao brzo, a takođe i da bi se sprečila infekcija, važno je pažlјivo negovati pupčanu ranu. Kupanje bebe je poželјno već od 2-3 dana života. Ali morate se uzdržati od vodenih postupaka do dana kada zaraste pupčana rana.

Problemi sa kožom novorođenčeta

Kako se neguje pupčani patrljak PROČITAJTE OVDE

Kako se neguje pupčana rana PROČITAJTE OVDE

Suva i lјuskava koža novorođenčeta

Piling kože kod novorođenčeta može biti ili normalna varijanta ili posledica nepravilne nege bebine kože. Otprilike svaka treća beba se suočava sa fiziološkom suvom kožom. Prilikom rođenja, bebina koža je prekrivena originalnim mazivom nalik siru (sirasti maz). Nјegova funkcija je da zaštiti bebu u materici, pomaže u prolasku kroz porođajni kanal. A pomaže i u zaštiti kože kada se iz vodene sredine dolazi u suvu sredinu – vazduh.

Tokom prvih 1-2 dana života, prvobitni lubrikant se potpuno apsorbuje u kožu, ali se beba često čisti od obilnog lubrikanta nakon rođenja. Ako je beba posle termina (u ovom slučaju je rođena praktično bez maza), koža počinje da se lјušti nakon nekoliko dana. Ovo je prirodan proces, ova suvoća može trajati do mesec dana. Koža novorođenčeta se lјušti i na licu i na telu. Posebno su uočlјive male srebrnaste lјuskice na rukama i nogama.

Piling kože kod novorođenčeta ne može se sprečiti, ali se regeneracija kože može podstaći. To se postiže korišćenjem hidratantnih krema koje obnavlјaju lipide. Potrebno je samo zapamtiti da tekstura takvih proizvoda treba da bude veoma lagana (mleko, emulzija, hidratantni losion). Ovi proizvodi treba da su testirani I odobreni za negu ovako osetljive bebine kože.

Problemi sa kožom novorođenčeta

Kore na glavi bebe “temenjača” i kako negovati kožu?

Ovo stanje kože pogađa skoro 50% beba. Ponekad se naziva ”temenjača”, “gnajs”, “babi cap”. Kod dojenčadi, ovo nije bolest, već još jedan adaptivni odgovor. Razlog za pojavu kora je nesavršen rad lojnih i znojnih žlezda pod uticajem prenetih majčinih hormona tokom intrauterinog razvoja. Hormonska pozadina deteta se vremenom normalizuje. Žlezde počinju da rade ispravno, a nakon kratkog vremenskog perioda ovo stanje kože nestaje. Kore se mogu pojaviti bez obzira na to da li bebina kosa već raste ili ne. Češće kore i lojne lјuske nisu jako izražene i pojavlјuju se uglavnom u predelu temena. Ponekad su kore velike, žućkasto-braon boje, smeštene po celoj koži glave i u obrvama, a bebu može da muči intenzivan svrab.

Nikada ne pokušavajte mehanički da odlepite kore, postoji veliki rizik od štete po zdravlјe. Lako možete povrediti kožu i zaraziti je infekcijom. Da biste uklonili kore, prvo ih morate omekšati. A zatim, kupajući  bebu, nežno je isprati kako bi se bezbolno uklonile.

Dozvolјeno je naneti sterilno ulјe (vazelin, maslinovo, bilјno) na kožu glave i staviti pamučnu kapu na 1 sat. Ovo će omekšati kore. Nakon toga, poklopac se može ukloniti i lagano, nežno masirati glavu vrhovima prstiju. Zatim morate kupati bebu i nežno isprati zaostale kore sa kože. Ne mogu se sve kore odvojiti odjednom. Biće potrebno ponoviti postupak nekoliko puta tokom nekoliko dana.

POSTUPAK SKIDANJA TEMENJAČE U 5 KORAKA PROČITAJTE OVDE

Akne kod novorođenčeta

To je takođe prilično čest problem kože kod novorođenčeta. Nalazi se kod oko trećine novorođenčadi. Po izgledu, podseća na akne kod odraslih, izgleda kao crvene bubulјice sa belim vrhom. Mogu iskočiti na koži lica (obrazi, čelo, nos), ponekad na ušima. Ređe izlaze na vratu i leđima. Osip ne svrbi i ne uznemirava dete. Razlog za njihov izgled su hormoni majke koji se prenose tokom intrauterinog razvoja. Kako se hormonska pozadina normalizuje, ovaj problem na koži se rešava. Ponekad pedijatar može propisati sredstva za sušenje ako ima puno osipa.

PROBLEMI SA KOŽOM NOVOROĐENČETA

Toplinski osip kod dojenčadi

Još jedan uobičajeni problem za bebe. Manifestuje se kao višestruki osip na koži u vidu crvenih „tačkica“ i malih pustula. Lokalizovanih na licu u blizini linije kose, vrata, grudnog koša i leđa. Nastaje usled pregrevanja bebe i neadekvatne higijene (retko kupanje), a izaziva Staphilococcus aureus.

Da biste sprečili toplinski osip na koži, potrebno je odabrati pravu odeću, ne pregrejavati bebu i poštovati higijenu. Preporučuje se održavanje temperature vazduha u zatvorenom od 20-22 stepena, a noću oko 18 °C. Obucite bebu u odeću od prirodnih pamučnih tkanina da koža „diše“. Uz dovolјno kupanja i pravilnu negu, toplinski opis obično nestaje sam . Za prevenciju koristite redovno kupanje i vazdušne kupke.

Pelenski osip novorođenčeta

Možda najčešći i najzabrinjavajući problem za roditelјe. Pelenski osip na koži se manifestuje crvenilom i pojavom erozija na koži. Najčešće, pelenski osip se javlјa na mestima prirodnih nabora: ingvinalnih, cervikalnih, aksilarnih. Ako ne pratite odgovarajuću negu, verovatno će doći do infekcije u oblastima pelenskog osipa.

Razlozi, kao i kod toplinskog osipa, su pregrevanje kože, a u predelu zadnjice i prepona kontakt sa urinom i izmetom. Pelenski osip u predelu prepona ima posebno ime – dečiji pelenski dermatitis.

Da bi se izbegli ovakvi problemi sa kožom novorođenčeta, potrebno je dete oprati posle svakog toaleta (ako to nije moguće koristiti vlažne maramice), a takođe i kožu duže vremena držati otvorenom, praviti vazdušne kupke tako da da se nabori potpuno osuše.

Problemi sa kozom novorodjenceta

Kada se pojavi crvenilo i iritacija, preporučuje se upotreba lekovitog restorativnog sredstva. Dozvolјeno je naneti balzam na pocrvenelu kožu. Nakon nanošenja, potrebno je da dozvolite da se proizvod potpuno upije. Organizujte vazdušnu kupku za bebu u ovom trenutku, možete dodati laganu masažu milovanja za bebu. To će pomoći da se beba smiri. Zatim stavite svežu pelenu.

OJED KOD BEBA I 4 KORAKA NEGE KOD PELENSKOG OSIPA PROČITAJTE OVDE

Važno je zapamtiti da većina navedenih kožnih tegoba nastaje usled prilagođavanja bebine kože spolјašnjem svetu. Takođe i hormonalnih promena i, da nisu znak bolesti. To znači da će beba vremenom prerasti većinu “dečijih” problema. Oni muče ne samo bebu, već i zabrinjavaju majke. Pravilna higijena bebine kože, redovan pregled bebine kože, vlaženje ukoliko postoji sklonost ka isušivanju su važni. Isto, i konsultacije sa neonatologom/pedijatrom/dermatologom ukoliko se pojave atipične manifestacije na koži.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...