Sindrom karpalnog tunela u trudnoći i još 2 čudna simtoma

Sindrom karpalnog tunela u trudnoći

Sadržaj

Znate li da ne mali broj trudnica ima sindrom karpalnog tunela u trudnoći? Takođe, jedan broj trudnica žali se na bol ili osetljivost oko pupka. Isto i na promenu čuila ukusa!

Trudnoća može učiniti čudne stvari Vašem telu. Naša tela su sposobna da izvode neverovatne podvige trudnoće i porođaja. Ali to znači da ćemo možda morati da se nosimo sa privremenim, dosadnim simptomima. Ali na kraju je sve vredno toga. Nemojte se stideti da pitate svog doktora o bilo kakvim čudnim simptomima koje imate. Verovatno ćete otkriti da nisu tako neuobičajeni kao što mislite!

Čudni simptomi trudnoće

Ovo su samo nekoliko manje uobičajenih, ali i dalјe savršeno normalnih simptoma trudnoće. Želeli smo da podelimo neke od čudnih stvari koje ste iskusili tokom trudnoće, uklјučujući zašto se dešavaju i kako ih možete minimizirati. Na taj način, čak i ako Vas doktor ili prijatelјi ne upozore na ove stvari, bićete spremni ako se dogode!

Sindrom karpalnog tunela u trudnoći

Sindrom karpalnog tunela u trudnoći

Sindrom karpalnog tunela u trudnoći je prilično čest. Naročito kod trudnica počevši od kasnog drugog tromesečja. Karpalni tunel je prolaz između ručnog zgloba i šake. Srednji nerv, koji kontroliše pokrete palca. On i pruža osećaj na nekoliko Vaših prstiju, prolazi kroz njega. Zadržavanje tečnosti tokom trudnoće uzrokuje oticanje, što zauzvrat može stisnuti srednji nerv.

Mnoge žene navode da su simptomi karpalnog tunela gori ujutru ili kasno uveče. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste smanjili ovu nelagodnost:

  • Izbegavajte spavanje na rukama.
  • Smanjite ili izbegavajte aktivnosti koje pogoršavaju Vaše simptome.
  • Izmenite način na koji koristite svoje ruke. Koristite ergonomsku tastaturu. Podesite visinu stolice tako da vam zglobovi ne budu savijeni nadole ili unazad kada kucate. Pravite česte pauze da biste se istegnuli.
  • Nosite udlagu ili protezu za zglob.

Sindrom karpalnog tunela nestaće nakon porođaja. Kako se otok povezan sa trudnoćom smanji. Razgovarajte sa svojim lekarom ako počne da ometa Vaš san ili dnevnu rutinu. I svakako ako se ne pobolјša nakon porođaja.

Sindrom karpalnog tunela u trudnoći

Promene u čulu ukusa u trudnoći – Disgeuzija

Bili ste veliki kafopija tokom celog svog odraslog života. Ali čim ste zatrudneli, kafa je mirisala čudno. I što je još gore, imala je užasan ukus. Niste mogli ni da pomislite da pijete kafu a da Vam nije mukaŠto se tiče same kafe  to i nije tako loše jer u trudnoći nije preporučena. Dakle, usred drugih simptoma trudnoće, nekoliko nedelјa borićete se sa glavobolјom zbog povlačenja kofeina.

Disgeuzija, ili promena Vašeg čula ukusa, tokom trudnoće je verovatno uzrokovana hormonima trudnoće. To može dovesti do toga da mrzite hranu koju inače volite. Ili da uživate u hrani koju inače ne volite. Ponekad može izazvati kiseli ili metalni ukus u ustima. Čak i ako ništa ne jedete.
Iako ne možete mnogo da uradite u vezi sa disgeuzijom tokom trudnoće, možete isprobati ove trikove:

  • Jedite šta možete. Nemojte se osećati loše ako morate da izbegavate određenu hranu.
  • Uklonite taj metalni ukus kiselinama kao što su sokovi od citrusa. Kao što je limunada ili hrana marinirana u sirćetu.
  • Operite jezik zajedno sa zubima i isperite blagim rastvorom soli ili sode bikarbone.
  • Promenite svoj prenatalni vitamin. Neki uzrokuju metalna ukus u ustima više od drugih.

Iznad svega, ne brinite. Nećete zauvek mrzeti hranu koju ste voleli. Disgeuzija je najčešća tokom prvog trimestra. Kako Vaši hormoni počnu da se smiruju u drugom tromesečju, Vaši ukusni pupolјci bi trebalo da se vrate u normalu.
Međutim, to može trajati dok se ne porodite.

Sindrom karpalnog tunela u trudnoći

Osećate li bol oko pupka u trudnoći?

Mnoge moje pacijentkinje se žale na to. Video sam da se žene zapravo lecnu kada pomerim sondu preko pupka tokom ultrazvuka. Bol može biti prilično intenzivan.

Ne postoji nijedan razlog za ovu bol, ali obično je to zbog promena kroz koje Vaše telo prolazi. Vaša koža i mišići se istežu i Vaša materica možda pritiska pupak. U stvari, kako Vaša materica raste, jednog dana ćete možda otkriti da je Vaš „unutrašnji“ pupak sada „napolju“! Ne brinite, ponovo će postati „unutrašnji“ oko šest nedelјa nakon porođaja.

Vaš bol u pupku može doći i nestati tokom trudnoće, ali bi trebalo da se smanji nakon porođaja. Pokušajte da skinete pritisak sa stomaka tako što ćete spavati na boku. Takođe i nositi pojas za podršku. Ako je bol praćen temperaturom, povraćanjem, grčevima ili krvarenjem, odmah se obratite lekaru. Da biste isklјučili herniju ili drugo zdravstveno stanje.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...