11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

kako olakšati kontrakcije

Sadržaj

Kako olakšati kontrakcije? Bez obzira da li planirate da se porodite uz upotrebu lekova protiv bolova kao što je epiduralna, saznanje šta pomaže kod kontrakcija može Vam koristiti tokom porođaja. Posebno u ranim fazama kada se većina porodilja ohrabruje da ostane kod kuće. Isprobajte ove jednostavne, nemedicinske tehnike kontrole bola kako Vaši trudovi napreduju za lakši porođaj.

Kako olakšati kontrakcije bez lekova?

Evo 11 načina bez lekova koji će Vam pomoći da kontrolišete bol i kontrakcije porođaja.

kako olakšati kontrakcije

Pronađite umirujuće okruženje

Izaberite ako ste u mogućnosti mesto za porođaj koje vam odgovara. Mesto sa prostorom za šetnju i kupanje, kao i uređajima za poboljšanje kretanja i ublažavanje bolova. Kao što su stolica za ljuljanje, lopta za porođaj, niska stolica, šipka za čučnjeve, i mekani krevet. Istraživanja pokazuju da porođaj, pa čak i porođaj u udobnijem okruženju kao kod kuće, pruža emocionalnu podršku i smanjuje potrebu za farmaceutskim ublažavanjem bolova.

Pažljivo birajte svoj tim za porođaj

Istraživanja pokazuju da kontinuirana podrška tokom porođaja može pomoći u poboljšanju emocionalnog i psihičkog blagostanja. Ova nega može pomoći da se smanji potreba za lekovima protiv bolova i hitnim carskim rezom. Kao i da se smanji rizik od produženog porođaja. Pored toga, veća je verovatnoća da će porodilje koje imaju podršku tokom porođaja imati brže vreme oporavka posle porođaja. Takođe i manji rizik od postporođajne depresije.

Babice, doktori, medicinske sestre, partneri, voljeni i doule mogu igrati bitnu ulogu u Vašem porođajnom timu. Izaberite ljude koji će se prema Vama odnositi sa poštovanjem i strpljenjem. Odgovarajuća podrška može pomoći u smanjenju stresa i inhibicija. Tako da možete lakše pronaći svoje najbolje mehanizme za suočavanje.

kako olakšati kontrakcije

Saznajte više o kontrakcijama i porođaju

Možete naučiti mnogo o fazama porođaja i porođaju iz knjiga, web lokacija, video zapisa. Od časova, obilaska bolnice i razgovora sa svojim zdravstvenim radnikom, dulom, porodicom i prijateljima. Upoznajte se sa procedurama i običajima u odabranoj bolnici i raspitajte se o tome koliko će se Vaš plan rađanja uklapati sa važećim politikama.

Ove diskusije je najbolje voditi pre porođaja kako biste mogli da planirate unapred. Da u potpunosti razumete proces porođaja, da znate svoje mogućnosti za ublažavanje bolova. Da budete spremni za sve komplikacije koje mogu da se pojave i da maksimalno povećate udobnost. Zapamtite, više znanja znači manje iznenađenja.

Izrazite svoje strahove

Da li ste zabrinuti zbog bola, igala, lekova ili gubitka kontrole? Razgovarajte sa dobro poznatim doktorom, prijateljem, edukatorom za porođaj ili doulom od poverenja. Izražavanje zabrinutosti može doneti olakšanje i pomoći Vam da saznate više o praktičnim rešenjima. Navođenje Vaših preferencija u planu rođenja takođe može pomoći u smirivanju strahova.

kako olakšati kontrakcije

Disanje na porođaju

Tehnike disanja mogu Vam pomoći da upravljate kontrakcijama. Dišite duboko u sporom ritmu tokom kontrakcija. Otpustite napetost sa svakim izdisajem. Možete čak pokušati da stenjate. Alternativno, možete pokušati da udahnete brzo, otprilike jedan na svake dve do tri sekunde (20 do 30 udisaja u minuti). Ako izgubite ritam, partner Vam može pomoći da ga povratite kontaktom očima, ritmičnim pokretima ruke ili glave, ili govoreći Vam kroz kontrakcije.

Ne čekajte da porođaj počne da naučite različite vežbe disanja. Odvojite vreme tokom trudnoće da naučite različite tehnike disanja, vizualizacije i druge umirujuće prakse. One, koje ćete koristiti tokom porođaja. Na primer, možda će Vam biti prijatna umirujuća muzika sve dok ne budete usred porođaja i otkrijete da je previše ometajuća. Što više alata za suočavanje imate, bolje ćete biti pripremljeni za veliki događaj.

Vizuelizacija

Usredsredite se na nešto što Vas čini srećnom (kao što je Vaša beba, lice Vašeg partnera, inspirativna slika ili omiljeni predmet ili mesto). Tako ćete angažovati svoja čula i smanjili svoju svest o bolu. Slušajte muziku, umirujući glas ili snimak okeanskih talasa i zamislite se negde gde Vas opušta.

kako olakšati kontrakcije

U 2016. godini, tim istraživača je otkrio da je korišćenje integrativnih terapija koje su uključivale vizualizaciju tokom porođaja pomoglo da se smanji potreba za epiduralom, hitnim carskim rezovima, pa čak je i smanjeno vreme porođaja.

Istuširajte se ili kupajte toplom vodom

Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) otkrio je da uranjanje u toplu vodu tokom porođaja takođe ima neke prednosti. Uključujući smanjenu stopu epiduralne upotrebe, što sugeriše da topla voda može pomoći u smanjenju bolova od kontrakcija.

Topli tuš takođe može da Vas umiri, posebno ako možete da sednete na stolicu i usmerite ručni tuš na stomak ili leđa. Kupanje u toploj vodi takođe može da Vas opusti, a može čak i da ubrza porođaj. Istraživanja pokazuju da uranjanje u vodu tokom porođaja takođe može povećati osećaj kontrole trudnice i pozitivna osećanja o iskustvu porođaja.

Nastavite da se krećete

Što se više možete kretati tokom porođaja, verovatno će biti sigurniji porođaj. U konsenzusnoj izjavi iz 2012. godine, Američki koledž medicinskih sestara-babica je primetio da je sloboda kretanja tokom porođaja važna. Jer, kada porođaj počne, mišić materice reaguje na oksitocin koji se proizvodi u mozgu. Kretanjem unaokolo možete pomoći svom telu da smanji bol.

Krećite se što više možete da Vam bude udobnije. Hodajte, nagnite se, ljuljajte se, njišite se, poskakujte i čučnite. Neki položaji će biti udobniji od drugih i u redu je eksperimentisati dok se ne osećate što je moguće udobnije. Imajte na umu da ćete možda morati stalno da isprobavate nove položaje i pokrete da biste pronašli ono što Vam je najbolje u ovom trenutku.

kako olakšati kontrakcije

Potražite olakšanje toplim ili hladnim oblogama

Korišćenje toplih ili hladnih pakovanja za smanjenje bola je uobičajena praksa koja ima neke prednosti. U jednoj australijskoj studiji, istraživači su pokazali da stavljanje toplih obloga na perineum tokom faze porođaja koja se često naziva vatrenim prstenom pomaže u smanjenju bola. Stavite topli omot na donji deo stomaka, perineum, prepone, donji deo leđa ili ramena tokom porođaja.

Hladni omot ili rukavica od lateksa punjena komadićima leda takođe mogu pomoći u smirivanju bolnih područja. Ali izbegavajte da ih koristite na stomaku. Hladne krpe ublažavaju vrelo ili znojenje lica, grudi ili vrata.

Masaža na porođaju – Prepustite se nežnom dodiru ili masaži

Dodir prenosi sigurnost, brigu i razumevanje. Bilo da Vas neko drži za ruku, miluje obraz ili kosu, ili tapše po ruci ili ramenu. Takođe možete da zamolite svog partnera ili doulu da Vas masira laganim ili čvrstim potezima koristeći ulje ili losion koji će Vas umiriti. Pokazalo se da masaža smanjuje bol i skraćuje trudove.

Takođe možete da stavite tri teniske loptice u čarapu i da ih Vaš partner kotrlja gore-dole po leđima kako bi ublažio bol u leđima. Ili neka Vam trljaju leđa dlanovima ruku.

Akupresura

Akupresura je neinvazivna metoda za smanjenje bolova. Istraživanja pokazuju da akupresura može smanjiti bol i skratiti porođaj povećanjem intenziteta kontrakcija materice.  Možete zamoliti svoju doulu, babicu, medicinsku sestru ili porođajnog partnera da Vam pomognu u akupresuri pritiskanjem i masiranjem određenih tačaka na telu.

Koristite akupresuru da ublažite bol tako što ćete stisnuti mesnati deo ruke između palca i kažiprsta. Međutim, nemojte to raditi pre nego što počnete da porođate, jer to takođe može stimulisati kontrakcije.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Da li su to počeli trudovi, jesu li to što osećam prave porođajne kontrakcije? Da li možete imati kontrakcije pre nego što Vam vodenjak pukne? Upoznajte znakove pravih porođajnih kontrakcija...

Evo kako prirodnim metodama podstaći grlić materice da omekša. Grlić materice je donji deo materice. Povezuje matericu sa vaginom i obezbeđuje prolaz između materične šupljine i vaginalne šupljine. Dilatacija i...

Krunisanje ili vatreni prsten na porođaju je onaj poslednji deo porođaja Vaše bebe, kada njena glava postane vidljiva u porođajnom kanalu. Za neke porođaje, ovo je uzbudljiv i olakšavajući...

Grlić materice se širi i briše ped porođaj, da li možete prepoznati da se to dešava? Razlažemo šta je cervikalna dilatacija i koje znakove dilatacije treba tražiti. Grlić materice se...