Beba u 5. Mesecu – Šta beba ume u petom mesecu?

Beba u 5. Mesecu

Sadržaj

Beba u 5. mesecu je do sada beba  naučila da prepoznaje ljude iz svog okruženja sa kojima se oseća bezbedno i rado komunicira.

Beba prema nepoznatim osobama pokazuje nepoverenje i strah.

Beba u 5. Mesecu – Rast i razvoj bebe 5 meseci

Beba i dalje prosečno dobija 20 grama dnevno, mesečno napredovanje je oko 600gr. Poraste prosečno 2cm u dužinu. To ne znači da će beba svakog meseca ravnomerno napredovati. Nekada je rast „skokovit“, smenjuju se period intenzivnog rasta u dužinu i dobijanja u težini. Beba udvostruči težinu na rođenju u uzrastu 5-6 meseci.

Beba u 5. Mesecu
Vodite računa o količini AD mleka ako je beba na toj ishrani.

Ishrana bebe u 5. mesecu

U ovom uzrastu majčino mleko je i dalje najbolja hrana i pruža odojčetu sve nutritivne sastojke neophodne za optimalan rast i razvoj. Nastavite sa davanjem vitamina D, 400i.j. svakog dana. Pedijatri preporučuju da se beba isključivo doji do 6. meseca, jer će se na ovaj način potpuno iskoristiti zdravstvene koristi majčinog mleka.

Možda će vaša beba pokazati interesovanje za drugu hranu, pogotovu ako prisustvuje porodičnim obrocima i gleda druge kako jedu. Pokušajte da se strpite sa uvođenjem druge hrane bar do navršenih 5 meseci!

KAKO ČUVATI I SKLADIŠTITI MAJČINO MLEKO POGLEDAJTE OVDE 

Bebama na AD formuli uvodi se nemlečna hrana

Ako je vaše odojče do sada hranjeno mlečnom formula, 5.mesec je vreme kada treba započeti sa uvođenjem nemlečne hrane. Deca na veštačkoj ishrani drugu hranu treba da dobiju nešto ranije nego dojena, jer mlečna formula više ne zadovoljava sve nutritivne potrebe odojčeta i ono počinje da pokazuje interesovanje za drugu hranu. Od 5 meseci funkcije organa za varenje i izlučivanje su dovoljno zrele, kao i motorne funkcije koje omogućavaju hranjenje deteta polučvrstom i čvrstom hranom. Dete je spremno da dobije nemlečnu hranu kada ima dobru kontrolu glave i vrata i može da sedi uz podršku, otvara usta za kašičicu, može jezikom da prebaci hranu iz prednjeg dela usta pozadi da bi je progutalo. Ako vaša beba nije ovladala ovim motoričkim veštinama, sačekajte još koju nedelju! Nastavite sa davanjem vitamina D, 400i.j. svakog dana.

DA LI JE VAŽAN REDOSLED UVOĐENJA NEMLEČNE HRANE POGLEDAJTE OVDE

PROBLEMI KOD UVOĐENJA NEMLEČNE HRANE POGLEDAJTE OVDE 

Beba u 5. Mesecu
Beba ima ustaljeni ritam spavanja.

Dnevni ritam i rutine bebe u petom mesecu

Održavajte svakodnevnu rutinu hranjenja, kupanja, spavanja i igre. Decu su potrebne rutine, one im pružaju sigurnost i predvidljivost i pokušajte da ih se pridržavata kad god je moguće.

Koliko beba spava u 5. mesecu?

U ovom uzrastu verovatno ćete primetiti da je odojče uspostavilo svoj ritam spavanja i budnosti. Razlikuje dan i noć, više spava noću, a ima još 2-3 kratka spavanja u toku dana. Potrebno joj je ukupno 14-16 sati sna. Dnevne odmore ima približno u isto vreme svaki dan. Uveče ima svoje vreme za spavanje, i ujutru sat za buđenje.

Bebe imaju kraće cikluse spavanja, zato imaju lakši san i noću se ćešće bude. Većina odojčadi (pre svega dojenih) se i dalje noću budi jednom do dva puta, zbog podoja, dok neki već spavaju u kontinuitetu 6 sati. Odojčetu koje dobro napreduje u ovom uzrastu više nisu potrebni noćni obroci, pogotovu ako se hrani mlečnom formulom.

Ako je dete izrazito aktivno u vreme kada bi trebalo već da spava, razmislite da li je možda preumorno, da je imalo previše aktivnosti i stimulacije.  Veoma umorne bebe često teže zaspu i nemirnije spavaju. Sada kada je beba više aktivna tokom dana, rutina pred spavanje će joj pomoći da se lakše uspava. Topla kupka, nežna masaža, ljuljuškanje i hranjenje pomažu da se beba uspava i da razlikuje dan od noći.

Svakodnevna šetnja takođe treba da bude deo vaše dnevne rutine.

KAKO SE SPROVODI VIBRACIJSKA STIMULACIJA BEBE POGLEDAJTE OVDE

Šta ume beba u 5. Mesecu?

U petom mesecu beba uveliko guče, priča određene slogove, odgovara oglašavanjem kad joj se obraćate. Nekada to liči na prve reči (ba-ba, ta-ta, ma-ma) ali to ipak nisu “prave reči”, na njih ćete sačekati još nekoliko meseci.

 • Voli da se igra sa roditeljima, smeje se.
 • Glasno iskazuje radost ili ljutnju.
 • Poseže jednom rukom za igračkom dok leži na leđima.
 • Koristi podjednako obe ruke.
 • Hvata predmete koristeći prste i dlan.
 • Počinje da prebacuje predmete iz jedne ruke u drugu.
 • Stavlja igračke u usta, prinosi noge ustima.
 • Okreće se sa leđa na stomak i sa stomaka na leđa preko leve i desne strane
 • Kada se drži uspravno može kratko da održi težinu tela oslanjajući se na stopala.
Beba u 5. Mesecu
Svaka beba ima svoj ritam razvoja.

Neke bebe uspevaju da sede bez pomoći nekoliko trenutaka. Jedan od nagoveštaja da je beba spremna da sedi jeste ako se propinje na ruke kada leži na stomaku i ako je ovladala okretanjem sa stomaka na leđa. Nemojte forsirati sedenje dok beba sama ne ovlada ovom motoričkom veštinom. Svaka beba je jedinstvena, pa nemojte porediti svoju bebu sa drugima. Bebe neke razvojne ciljeve dostižu ranije, a neke kasnije, što je sasvim u redu.

Podsticanje razvoja bebe u 5 meseci

Tumačite raspoloženje svog deteta. Kada je srećno, nastavite sa aktivnostima. Ako je uznemireno, napravite pauzu i utešite ga. U ovom periodu beba lako može postati preplavljena raznim utiscima te se isuviše dinamičan dan može odraziti na njeno ponašanje, može postati uznemirena i plačljiva. Kada primetite da je beba postala razdražljiva i nervoztna sklonite je od buke u miran kutak da se umiri i odmori.

Komunicirajte sa detetom: kada se dete smeje i vi se smejte, kada dete proizvodi glasove, vi ih ponavljajte.

U svakoj prilici, prilikom presvlačenja, kupanja, hranjenja, šetnje- pričajte detetu, imenujte predmete u okruženju. Čitajte detetu bar 15 minuta svakog dana. Isprobavajate aktivne igre sa ogledalom.

Kada ispusti igračku podignite je i vratite mu; tako dete uči uzrok i posledicu, kao i da procenjuje prostor. Postavite igračku malo dalje od deteta, da se malo potrudi i “pomuči” da bi je dohvatilo. Nemojte mu previše olakšavati, ovakvi rani izazovi podstiču pokrete i pomažu mu da nauči kako da kontroliše telo i shvati šta treba da uradi da bi dohvatila ono što želi.

Beba u 5. Mesecu

Tata, mama, brat ili sestra će bebi biti sasvim dovoljna zabava i stimulacija, bolja od skupih i naizgled atraktivnih igračaka. Mekane, bezbedne igračke koje se mogu stavljati u usta, šarenih boja, su uvek dobro došle.

Iz bezbednosti, uklonite mobilnu vrtešku iz kreveca, a umesto toga joj možete zakačiti igračkicu sa kratkom čičak-trakom za krevetac.

Beba sama ovladava krupnim motoričkim veštinama (sedenje, puzanje, stajanje, hodanje). Vaš zadatak je da joj omogućite optimalne uslove da može da vežba i razvija svoje motoričke veštine

 • Obezbedite joj puno vremena na podu. Previše vremena provedenog u ljuljalicama, kolicima ili auto-sedištima, gde je dete sputano i ne može aktivno da se pokreće,  može usporiti fizički razvoj. Gledajte da se beba igra na podu bar 2 do 3 puta dnevno.  Možete joj pružiti igračke prilagođene uzrastu koje će je stimulisati na razne pokrete.
 • Neka beba bude slobodna da vežba. Budite blizu, ali joj dozvolite da istražuje i eksperimentiše sa svojim pokretima bez ograničenja. Naravno, uvek vodite računa o bezbednosti deteta!

 Bezbednost bebe

Od prvog dana života svoga deteta vodite računa o njegovoj/njenoj bezbednosti. Nastojte da obezbedite bezbedno okruženje za dete, da sprečite nezgode i nesreće, a da pri tome ne sputavate dete i ne ograničavate njegove aktivnosti i razvoj.

 • Ne ostavljajte dete ni za trenutak samo na pultu za presvlačenje ni na drugoj uzdignutoj površini.
 • Ne ostavljajte vruće predmete pored deteta (peglu, grejač za kosu ili vruće tečnosti).
 • Ne ostavljajte dete ni za trenutak bez nadzora u kadici sa vodom.
 • U automobilu koristite sigurno sedište za odojče.
Beba u 5. Mesecu
Vaš glas je najveća radost bebi.

Preventivni pregledi i vakcinacija u 5. mesecu bebe

Ako je vaša beba do sada primila sve vakcine po predviđenom kalendaru, sledeća vakcina je u 6.mesecu.

Prilikom prethodnih preventivnih poseta pedijatar je sigurno proverio da li je detetu rađen skrinig slušne funkcije u porodilištu. Ako dete ima neki od faktora  rizika (prevremeno rođenje, veoma nizak Apgar skor/ocena na rođenju, anomalije ušne školjke, žutica koja je zahtevala eksangvinotransfuziju, meningitis u prvim mesecima života) potrebno je da u ovom uzrastu pedijatar uputi dete na dopunsko ispitivanje kod audiologa, čak i ako je skrining u prvom mesecu bio uredan.

Šta treba da vas zabrine u razvoju bebe u 5. mesecu?

Obavestite pedijatra ako primetite da dete:

 • Ne pokušava da dohvati predmete koji su mu nadohvat ruke.
 • Ne pokazuje interesovanje za ljude oko sebe.
 • Ne reaguje na zvuke iz okruženja.
 • Ne izgovara samoglasnike (a, e, i, o, u), ne smeje se.
 • Ima poteškoće da stavi igračku u usta.
 • Ne okreće se ni na jednu stranu.
 • Drži se previše kruto (čvrsto) ili previše opušteno (mlitavo).

Roditelj se ne rađa i ne postoji “fakultet za roditeljstvo”. Roditeljem postajete kada se Vaše dete rodi i zajedno sa njim/njom rastete i napredujete.  Uz ljubav i strpljenje, prihvatanje deteta kao posebne, jedinstvene ličnosti Vi ste najbolji roditelj za svoje dete.

Svako od nas je neponovljiva individua, jedna jedina i jedinstvena. Kao posvećen, ali često i zabrinut roditelj, važno je da znate da svako dete raste i razvija se svojim tempom. Da su svi saveti i preporuke samo okvir za razumevanje, praćenje i posticanje individualnog razvoja vašeg deteta.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...