Ekspertski ultrazvuk u trudnoći od 20. do 24. nedelje

Sadržaj

Ekspertski ultrazvuk u trudnoći omogućava rani uvid u razvoj anatomije, fiziološke funkcije i stanja ploda. Ekspertski ultrazvuk radi se između 20. i 24. nedelje trudnoće.

Šta lekar otkriva na ekspertskom ultrazvuku?

Ekspertski ultrazvuk u trudnoći ima neprocenljivu ulogu. Podaci ekspertskog ultrazvuka doktoru pružaju ključne informacije. Na osnovu njih se donose odluke o daljim dijagnostičkim i terapijskim postupcima. Takođe i o adekvatnoj prenatalnoj zaštiti, radi očuvanja zdravlja majke i deteta.

Ekspertski ultrazvuk u trudnoći
Nezaobilazan deo zdravog održavanja trudnoće je pregled ekspertski ultrazvuk Oni pruža niz neprocenljivih informacija vašem lekaru.

Za mnoge roditelje, jedno od najuzbudljivijih pitanja tokom trudnoće je pol deteta. Ekspertski ultrazvuk omogućava precizno određivanje pola. I time pruža roditeljima priliku za planiranje i emocionalnu povezanost s detetom. Ovo iskustvo takođe doprinosi stvaranju snažne emocionalne veze između roditelja i nerođenog deteta. Što je od neprocenjive važnosti za emocionalno blagostanje porodice.

Detaljan pregled organa ploda omogućava stručnjacima da identifikuju odstupanja od uobičajene ultrazvučne i anatomske slike. Utvrđeno stanje dalje upućuje na eventualne genetske abnormalnosti, srčane mane ili druge medicinske probleme. Rani uvid u ove potencijalne izazove omogućava ginekolozima da razviju plan zdravstvene zaštite i pruže adekvatnu podršku budućim roditeljima.

Koliko često se radi ekspertski ultrazvuk u trudnoći?

U zavisnosti od potreba i rizika svake trudnice, stručnjaci mogu prilagoditi učestalost ultrazvučnih pregleda. I tako se fokusirati na specifične aspekte razvoja fetusa. Ovaj prilagođeni pristup pruža veću sigurnost i poverenje trudnicama tokom trudnoće.

Ekspertski ultrazvuk u trudnoci
U periodu od 20. do 24 nedelje trudnoće, organi ploda su dovoljno razvijeni. To omogućava vašem lekaru da detaljno pregleda sve potrebno.

Kada se radi ekspertski ultrazvuk?

Ekspertski ultrazvuk radi se između 20. i 24. nedelje trudnoće. Ovaj detaljni anatomski skrining pruža potpune informacije o strukturi fetusa. Uključujući srce, mozak, kičmu, ekstremitete i abdominalne organe. Dalji ultrazvučni pregledi mogu se izvoditi prema potrebi. U zavisnosti o specifičnim okolnostima trudnoće ili rezultatima prethodnih pregleda.

Česti aspekti koji se otkrivaju ekspertskim ultrazvukom

Rast i razvoj fetusa

Proverava se rast i razvoj fetusa u materici. Perinatolozi mere dužinu kostiju, obim glave i trbuha. Na osnovu ovih parametara se procenjuje težina ploda.

Srčana radnja

Otkucaji srca fetusa prate se tokom čitave trudnoće kako bi se osigurala vitalnost ploda. A tokom ekspertskog ultrazvuka posmatra se broj i oblik srčanih šupljina kao i strujanje krvi u srcu. Ovi parametri upućuju na moguće srčane anomalije.

Anatomske abnormalnosti

Detaljni ultrazvuk omogućava perinatolozima prepoznavanje mogućih anatomskih abnormalnosti. Moguće anatomske abnormalnosti mogu biti: rascep usne, nezatvaranja neuralne cevi i druge. Takođe i adekvatnog razvoja organa volumenom i brojem.

Placentarni položaj

Utvrđuje se položaj posteljice i zrelost posteljice. Ovi podaci moge uticati na tok trudnoće i planiranje porođaja.

Količina amnionske tečnosti

Proverava se količina amnionske tečnosti koja okružuje fetus. Premalo ili previše amnionske tečnosti može ukazivati na prevremenu rupturu plodovih ovojaka. Takođe na neadekvatan razvoj pluća, bubrega ili gastrointestinalnog trakta.

Razvoj organa i sistema

Prati se razvoj vitalnih organa poput mozga, pluća, jetre i bubrega kako bi se osiguralo njihovo pravilno funkcionisanje.

Ekspertski ultrazvuk u trudnoći
Ekspertski UZ je bezbolan, može se reći da čini sastavni deo prenatalnog nadzora u 21. veku., Uz ekspertski UZ radi se i analiza krvi i urina trudnice. 

Ekspertski UZ u trudnoći od 20. do 24. nedelje trudnoće, sastavni deo prenatalnog nadzora 

S obzirom da se radi o bezbednom, neinvazivnom ultrazvučnom pregledu koji nam daje brojne informacije o stanju ploda, uliva sigurost roditeljima i omogućuje perinatolozima dalje planiranje prenalanog nadzora, može se reći da čini sastavni deo prenatalnog nadzora u 21. veku.

Ekspertski ultrazvuk u trudnoći
Tako se stiče kompletna slika o zdravlju ploda i buduće mame.

U zaključku, ekspertski ultrazvuk nije samo tehnološki napredan alat. On je ključan saveznik u pružanju najboljeg prenatalnog nadzora tokom trudnoće. To je precizno praćenje razvoja fetusa, rano otkrivanje mogućih komplikacija i pružanja važnih informacija. Ova tehnologija igra nezamenljivu ulogu u stvaranju zdravih i srećnih porodica.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva u KBC „Dragiša Mišović“ i generalni direktor Biotechnology and Genetics Srbija. Veritas genetski i prenatalni testovimi.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...